≫ 

Predsednik NBA šampiona o incidentu o kom bruji SAD: Policijac me je napao zato što sam crn!

Oglasio se gazda Reptorsa

  • 2
masai uđiri Foto: youtube/ESPN

Predsednik NBA šampiona Toronta Masai Uđiri oglasio se saopštenjem koje je preneo i zvanični sajt najjače lige na svetu, povodom snimka incidenta sa poslednje utakmice prethodne sezone između Golden Stejta i Reptorsa.

Na njemu se vidi da ga je policajac grubo odgurnuo dva puta dok je ovaj išao da se pridruži igračima u šampionskom slavlju na parketu u Ouklendu, pa je time i otklonjena sumnja u prvobitnu verziju događaja da je Uđiri bio taj koji je napao policajca, inače zamenika šerifa.

Tim povodom, prvi čovek Reptorsa je imao i potrebu da se oglasi i obrati se javnosti u vezi sa ovim incidentom zbog kojeg se on prvobitno našao na udaru.

- Hvala svima koji su izrazili razočaranje i zabrinutost zbog video snimka koji je nedavno objavljen. Moja porodica i ja duboko smo zahvalni na vašoj brizi i pažnji - počeo je nigerijsko-kanadski menadžer.

Tvrdi da ga je policajac gurao i preprečio mu put samo zato što je druge boje kože.

- Video žalosno pokazuje kako se prema meni užasno poneo policajac prošle godine usred slavlja mog tima Toronto Raptorsa, koji je osvojio svoj prvi šampionski pehar. Bio je to uzbudljiv trenutak za našu organizaciju, za naše igrače, za naš grad, za našu zemlju, i za mene lično, s obzirom na moj dugogodišnji profesionalni put u NBA. Nažalost, u tom trenutku sam se podsetilo da uprkos svom napornom radu i uspehu, postoje neki ljudi, uključujući i one koji bi trebalo da nas zaštite, koji će me uvek videti samo kao nešto što je nedostojno poštovanja. I postoji samo jedan neosporni razlog zašto je to tako - jer ja sam crnac.

Pogledajte snimak napada policajcana predsednika Toronta.

Najtužnije od svega je, kaže Uđiri, što je svestan činejnice kako bi prošao neki drugi Afroamerikanac da je bio na njegovom mestu, neko ko ne bi mogao da računa na advokate, igrače, medije, kao što on može kao predsednik jednog NBA kluba.

- Ono što me najviše boli u ovom iskušenju je da je jedini razlog zbog kog u ovom trenutku dobijam pravdu koju zaslužujem, uspeh. Pošto sam predsednik NBA tima, imao sam pristup resursima koji su osiguravali da mogu da zahtevam i da izborim pravdu za sebe. Toliko moje braće i sestara nije imalo, nema, i neće imati isti pristup resursima koji su mi pomogli da isteram pravdu. I zato:  "Black Lives Matter" - aludiroa je na slogan skorjen posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

- I zato je važno da svi mi nastavimo da zahtevamo pravdu. Pravda za Džordža. Pravda za Brionu (ubijena u akciji policije). Pravda za Elajžu (ubijen od strane policije). Pravda za previše crnih života koji su bili važni. I pravda za crnce širom sveta, kojima je potreban naš glas i naše saosećanje da bi spasili svoje živote. To su veze koje nas vezuju. Sa ljubavlju i odlučnošću.

Pogledajte snimak napada policajca na Uđirijai iz drugog ugla, na kojem se vidi i reakcija presednika Toronta zbog koje su ga tužili iz policije za napad na službeno lice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Argos

    21. avgust 2020 | 07:11

    Treba dati sankcije Americe isto tako kako one rade,zato sto ne preduzimaju nista protiv rasizma ono klecanj na koleno to nije dokaz to je samo mazanje ociju u javnosti stara Americka skola lazi,jedna od najgorih zemalja na svetu

  • Toronto

    21. avgust 2020 | 08:28

    Upoznao sam ovog coveka. Bio je u Srbiji bar 100 puta, a prosle godine je u sred NBA sezone otisao za Beograd da gleda utakmicu Partizana. Mnogo nas ceni kao narod i kao kosarkasku zemlju. Jako je dobar covek. Ovo sto mu se desilo je vise nego sramno, svima nam je bio pokvaren trenutak kad smo osvojili NBA titulu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA