≫ 

Posle poruke Mijailovića, Zvezda se oglasila saopštenjem: Partizan će biti kriv za nestanak ABA lige

Crveno-beli detaljnije otkrili šta se dešavalo na sastanku takmičenja

  • 77
Ostoja Mijailović, Nebojsa Covic

Foto: MNPress, ATA Images

KK Crvena zvezda obratio se javnosti saopštenjem u kom su direktno optužili Partizan da će biti jedini krivac ukoliko ABA liga nestane!

Podsetimo, tokom dana je održan sastanak svih klubova regionalnog takmičenja, a samo crno-beli nisu dostavili potrebnu dokumentaciju za početak sezone. Na taj način je ABA liga dovedena u pitanje.

Partizan je još ranije postavio uslov da Sportski sud u Lozani presudi da li postoji sukob interesa između Crvene zvezde i FMP-a, dok pomenuta dva kluba ističu da je za taj spor nadležan Trgovinski sud u Zagrebu.

U međuvremenu se obratio i prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović.

- KK Partizan je prihvatio predlog sportskog direktora ABA lige Vojinovića da pristane na prenos udela vlasništva na FMP, da se istovremeno ide na restruktuiranje lige u DOO, ali uz jedini uslov da se kao nadležan sud za sporove u novi društveni ugovor doda CAS u Lozani - naveo je predsednik Partizana na svom Tviter nalogu.

Nedugo zatim stiglo je i saopštenje Zvezde koje prenosimo u celosti:

- KK Crvena zvezda mts sa iskrenim žaljenjem konstatuje da opstrukcije KK Partizan NIS utiču na napore ostalih klubova da sačuvaju ABA ligu jtd. Ti “napori” dostigli su svoj vrhunac tokom radnog sastanka članova klubova ABA lige održanog 11.09.2020. godine.

Saša Obradović

Foto: ATA Images

- Zbog dezinformacija koje se konstantno iznose u javnosti od Ostoje Mijailovića, a u svom neslaganju sa činjenicama i istinom iznosi samo uvrede, primorani smo da informišemo javnost o sledećim činjenicama :

– KK Crvena zvezda mts tužio je ABA ligu još početkom 2020. godine (03.02.2020) kada nisu sprovedene jednoglasno usvojene donete odluke na Skupštini 03.01.2020. godine u Zagrebu, sa ciljem da se urede osnivački akti lige koji nisu uređeni od 2015. godine i za koji su glasali SVI KLUBOVI ČLANOVI SKUPŠTINE!

– Nakon tri Skupštine (27.05.2020, 16.07.2020, odnosno 23.07.2020.) na kojima su klubovi JEDNOGLASNO glasali za prenos udela klubova i vansudsko poravnanje između KK Crvena zvezda i ABA lige, čime bi liga dobila svoj menadžment, uređenu vlasničku strukturu i mogućnost da nesmetano funkcioniše dalje i počne sezonu, predstavnik KK Partizan NIS Ostoja Mijailović koji je TRI PUTA GLASAO POZITIVNO za ovaj predlog, počeo je sredinom jula sa opstrukcijom i rušenjem lige pozivanjem na neki „sukob interesa“ između KK Crvena zvezda mts i KK FMP?

– Crvena zvezda naglašava da je odluka o prenosu udela jedinstvena, i da u sebi prethodno predviđa uređenje odnosa između KK Cedevita i KK Cedevita Olimpija, a zatim i prenos udela sa KK Cedevita na KK Mornar Bar, KK MZT na KK Primorska i tek na kraju, prenos udela sa KK Metalac Valjevo na KK FMP.

Saša Obradović

Foto: ATA Images

– KK Crvena zvezda mts pravno, administrativno, niti na bilo koji drugi način nije povezana sa KK FMP. Bez obzira na tu činjenicu, u nameri da sakrije sve svoje greške, propuste i ogroman minus u klupskoj kasi, Ostoja Mijailović našao je „rešenje“ u vidu sportske arbitraže u Lozani i skretanje pažnje sa svojih problema, ali nanoseći ogromnu štetu košarci u regionu.

– KK Crvena zvezda mts obaveštava javnost da je u skladu sa Zakonima zemlje na čijoj teritoriji je sedište lige, jedini nadležan SUD za sve sporove povodom ABA lige i društvenog ugovora Trgovinski sud u Zagrebu;

– Svi klubovi koji su učesnici ABA lige (13 klubova ABA 1 lige i 14 klubova ABA 2 lige), izuzev KK Partizan, dostavili su svu potrebnu dokumentaciju pravnicima ABA lige za preregistraciju, prenos udela i početak nove sezone ABA lige na radnom sastanku koji je održan u petak 11.09.2020.godine.

– KK Partizan NIS koji je pokušao da dezinformiše javnost i pred ovaj sastanak, nastavio je sa opstrukcijama i na taj način, što je bio jedini klub, koji je bio protiv zakazivanja naredne Skupštine ABA lige jtd od strane kluba rotacijski utvrđenog redosledom da predsedava ABA ligom!

KK Crvena zvezda

Foto: MN Press

KK Crvena zvezda mts zato kao odgovornog za eventualni prekid, kašnjenje, nestanak ABA lige, ili neučestvovanje pojedinih klubova u njoj, kao isključivog krivca vidi KK Partizan NIS!

- Crvena zvezda se zahvaljuje svim ostalim klubovima (13 članova ABA 1 lige i 14 ABA 2 lige) na razumevanju, još jednoj potvrdi svih klubova da smo u pravu u želji da uskladimo akte lige sa Zakonom i uvedemo u ih u pravne okvire! Time su pokazali i ogromnu želji da košarka i liga opstanu u celini u celom regionu – osim jednog kluba, KK Partizan NIS.

- Zbog svega navedenog, KK Crvena zvezda mts kao klub koji je ponudio kompromis i učionio konkretne korake, traži izvršenje odluka Skupštine ABA lige. Ukoliko to bude potrebno, i jedina neophodna opcija, izvršenje odluka Skupština biće zatraženo i pred Trgovačkim sudom u Zagrebu (jedinom nadležnom sudu za sve sporove povodom društvenog ugovora ABA lige). Ujedno, odlaganjem ispunjenja odluka Skupštine ili njihovim neizvršenjem dovodi se u opasnost i finansijsko upravljanje ABA ligom.

KOŠARKA CRVENA ZVEZDA ČOVIC NEBOJŠA ČOVIĆ

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

- KK Crvena zvezda mts je na sve to upozoravala, i zbog toga je tužba od strane članova ABA lige ocenjena kao nužna i potrebna. Počev od Dubravka Kmetovića čija se predpostavljena pozicija direktora ABA lige mora legalizotovati, što se odnosi i na poziciju sportskog direktora Milije Vojinovića.

- Nažalost, postupanjem KK Partizan NIS, i neispunjavanjem odluka Skupštine ABA lige od strane KK Partizan NIS, a čije ispunjenje bi dovelo do kompletnog usklađenosti sa Zakonom poslovanja ABA lige, doći će do nesagledivih zakonskih posledica!

– KK Crvena zvezda mts odgovorno tvrdi da nema nikakvog sukoba u srpskoj košarci na relaciji i između KK Crvena zvezde, Partizana i KK FMP, već samo između ABA lige jtd i KK Partizan NIS jer taj klub NE SPROVODI ODLUKE SKUPŠTINE regionalnog takmičenja za koje je i sam POZITIVNO GLASAO u TRI NAVRATA (Skupštine ABA lige jtd 27.05.2020, 16.07.2020, odnosno 23.07.2020. godine).

- KK Partizan još jednom je pokazao ogromnu neodgovornost u trenucima kada bi gašenje lige dovelo do brojnih tužbi i višemilionskih odštetnih zahteva od strane sponzora ABA lige jtd.

- O svim daljim aktivnostima i razvoju događaja, KK Crvena zvezda mts blagovremeno će obavestiti javnost - stoji u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    11. septembar 2020 | 19:04

    Očekivao da hrvatski klub kk crvena zvezda IDEA Zagreb insistira na trgovačkom sudu u Zagrebu.. Sa svojom braćom iz Zagreba su svojevremeno i osnovali ABA ligu

  • GP

    11. septembar 2020 | 18:07

    " KK Crvena zvezda mts pravno, administrativno, niti na bilo koji drugi način nije povezana sa KK FMP". E sta na ovo reci, a ne zaplakati? Ne, nasmejacu se, hahahahahahaha... A sto se tice ABA lige i treba da nestane. Vi ste nas i uvukli u ovaj nered koji je unistio srpsku kosarku.

  • Olimdar

    11. septembar 2020 | 18:26

    Kuku majko ala ovaj Čović mulja. Prvo ugasio Zvezdu i formirao FMP-2 a sada pominje opet neku Zvezdu. Čovek slaga i netrepnu kako izmadju dva FMP-a nema sukob intetesa. Ako nema kako onda igraju prijateljske mečeve gde se pobednik zna. Pitam kako onda Sin Čovića i Kuzmić prešli da igraju u FMP-1 kada su igrali protiv Partizana u Nišu sa namerom da pobede i izbace Partizan iz kupa Koraća. Pitam kako kad im zatreba neki igrač usred sezone uzmu iz FMP-1. Ako nije to sukob interesa a šta je onda. Čović misli da je posisao sva vesla ovog sveta i da je naj pametniji. Dosta više muljanja odlučite se za jedan FMP u ABA ligu dva nikako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA