≫ 

Partizan saopštenjem javno postavio 3 pitanja Zvezdi: Zašto bežite od CAS-a u Lozani ?

Crno-beli se oglasili dan kasnije

  • 47
Ostoja Mijailović, Nebojša Čović Foto: Nikola Tomić, Marko Jovanović

Košarka u regionu  je i dalje na "mrtvoj tački", ali zato rat saopštenjima između Crvene zvezde i Partizana nastavlja da ključa!

Nakon što su crveno-beli u petak izdali svoje, u kom su istakli da će Partizan biti jedini krivac ako se ABA liga ne nastavi, dan kasnije javnosti su se obratili i crno-beli.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- KK Partizan NIS, najtrofejniji srpski košarkaški klub, jedini osvajač Evrolige, učesnik četiri fajnl-fora najjačeg klupskog takmičenja u Evropi i osvajač tri evropska Kupa Radivoj Korać, ponovo je na meti besmislenih i beskrupuloznih napada porodične firme, koja se krije iza imena KK Crvena zvezda.

- Ono što je KK Partizan NIS nekoliko puta isticao, sada je dobilo potvrdu. Porodična firma sakrivena iza KK Crvena zvezda i KK FMP, čiji su direktno ili posredno deo supružnici Nebojša i Vesna Čović, njihova deca Tijana i Filip, Filip Sunturlić (sestrić Vesne Čović i direktor Crvene zvezde) i Zoran Tošković (pravni zastupnik Crvene zvezde, predsednik FMP-a i tast Filipa Čovića), na sve načine pokušava da izmakne ruci pravde.

- Juče objavljen gebelsovski pamflet, formalno nazvan „Saopštenje KK Crvena zvezda“, nije ništa drugo nego bežanje od istine i zamena teza. ABA liga je pravno neuređena već pune četiri godine, a veliku krivicu za njeno neuređivanje snosi Nebojša Čović, kao predsedavajući lige u sezoni 2017/18. Odgovornost snosi i nekadašnji sportski direktor ABA lige, kasnije sportski direktor Crvene zvezde, Žarko Čabarkapa.

- Ironično, Nebojša Čović je, sa pozicije čelika porodične firme, tužio ABA ligu za sopstveni nerad, što KK Partizan smatra bezobrazlukom bez presedana i velikom sramotom za regionalnu košarku. Cilj navedene tužbe je bio da se u vlasničku strukturu lige, vansudskim poravnanjem, ugura klub na čijem se čelu nalazi tast Čovićevog sina, Zoran Tošković.

Ostoja Mijailović, Partizan Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zbog više nego očiglednog sukoba interesa između KK Crvena zvezda i KK FMP, Partizan NIS na takav manevar nije pristao. Ipak, na molbu velikog broja klubova ABA lige, Partizan se naknadno saglasio da ne osporava FMP-u da počne takmičenje, kao i ulazak u vlasničku strukturu lige, koja će biti restrukturirana u društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), pod uslovom da se spor u vezi sa sukobom interesa Crvene zvezde i FMP-a povede pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

- Naravno, plašeći se ishoda suđenja pred institucijom na koju porodična firma ne može da izvrši pritisak, sebi poznatim mehanizmima, Crvena zvezda i FMP na ovo rešenje nisu pristali. Kao poslednji ustupak, Partizan je prihvatio da potpiše prenos vlasničkog udela na FMP (nekadašnji Radnički Basket iz Novog Sada, a ne originalni FMP koji je nestao nedugo nakon što je prestao da nosi ime Crvena zvezda Beograd), ali pod uslovom da novi Društveni ugovor buduće ABA d.o.o. predvidi CAS u Lozani, kao sudsku instancu kojoj se klubovi mogu obratiti u slučaju eventualnog spora.

Tonski zapis jučerašnjeg radnog video-sastanka jasno bi pokazao ko želi da se liga igra, a ko beži od istine. Stoga, KK Partizan NIS javno pita čelnike porodične firme i druge učesnike još jednog u nizu nedela:

Ostoja Mijailović Foto: MN Press

1) Ako ste sigurni da niste u sukobu interesa, zašto bežite od CAS-a u Lozani? Sve troškove unapred će snositi Partizan, a vi tek ako izgubite spor.

2) Zašto obmanjujete javnost da su usmeni glasovi na video skupštini pravno obavezujući, a ne tek kada se pismenim putem potvrde?

3) Ko i po čijem nalogu je objavio saopštenje lažnog Predsedništva na zvaničnom sajtu ABA lige, kada je poznato da klubovi koji nisu članovi ABA javnog trgovinskog društva (kao što nisu FMP i Mornar) ne mogu predsedavati ligom?

- Za slučaj da neko nije razumeo: KK Partizan je, na predlog sportskog direktora ABA lige Milije Vojinovića, pristao da potpiše prenos vlasničkog udela Metalca na FMP i da se ide na restrukturiranje lige u d.o.o. Jedini uslov je bio da u novi Društveni ugovor buduće ABA d.o.o. bude dodata nadležnost CAS-a u Lozani za sve sporove. Podsetimo, CAS je najugledniji sportski sud na svetu, institucija koja rešava sporove FIFA, UEFA, Evrolige i FIBA. Radi se o instanci koja bi svojim autoritetom lako presudila u slučajevima kao što su neodigravanje meča u Podgorici, sramotne scene finalnih serija 2018. i 2019., ili sukob interesa Crvene zvezde i FMP-a. U pitanju je sud koji ima bogatu praksu i koji odluke donosi u razumnom roku.

Milan Mačvan i Ostoja Mijailović Foto: MN Press

- Odgovornost za pravne nedostatke ABA lige ne snosi Partizan! Naprotiv! Partizan se bori da iz pravnog brloga lige, u kojoj nastupaju dva kluba u sukobu interesa, regionalna košarka izađe jača, da imamo jako i uređeno zajedničko takmičenje.

- A onaj kome to ne odgovara, neka piše pamflete i zakazuje gostovanja po jutarnjim programima.

- Trgovinski sud u Zagrebu i hrvatski zakon o trgovinskim društvima, za razliku od drugih zemalja, nemaju odredbe o sukobu interesa, niti ikakva iskustva u sporovima sa tom tematikom, posebno u sportskom pravu. Za razliku od njih, CAS u Lozani, takve sporove rešava za 7-9 meseci, a ne 6-7 godina kao što bi to bio slučaj da se spor povede pred Trgovinskim sudom u Zagrebu.

- P. S. Obaveze KK Crvena zvezda su veće od obaveza KK Partizan i pored nedavno sprovedenog UPPR-a. Kome li je u interesu da iza sukoba krije tu činjenicu? - stoji u saopštenju Partizana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. septembar 2020 | 13:30

    Ako se dovodi u pitanje učešće FMPa šta se tu Čović meša ako nema neki interes? Fmp ćuti a Zvezda se buni....pametnom dosta

  • 😂

    12. septembar 2020 | 12:12

    Ostoja vragolanu jedan, prskas mutante svakodnevno i to u centar pogadjas.

  • Dule V

    12. septembar 2020 | 11:48

    Ma gasite mutante jednom, sta ima oko toga da se polemise iz aviona se vide njihove mutne radnje na stetu svih drugih klubova u Srbiji. Katanac bre i kraj price.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA