≫ 

Ovo su najjače petorke večitih od "preletača": Dule vodi Zvezdu s Divcem, Lale Partizan s Mokom!

Čak 53 igrača su prelazila u jedan klub iz drugog, a mi vam predstavljamo kako bi izgledale najbolje petorke ikada računajući igrače koji su menjali klupske boje

  • 30
KK Crvena zvezda, KK Partizan, preletaci petorke, Veciti

Ilustracija: Nikola Jovanović

U 75 godina dugoj istoriji košarkaških klubova Partizan i Crvena zvezda, čak 53 igrača su nosila dres oba kluba. Neki su se vraćali više puta, to jest, igrali za jedan, pa onda za drugi, pa se kasnije vraćali u ovaj prvi klub.

U mnogim prelascima bilo je i velikih transfer bombi poput Vlada Divca ili Milana Gurnovića u Zvezdi, ili Miloša Vujanića i Luke Bogdanovića u Partizanu.

Kada se pogledaju svi  igrači, koji su prelazili iz jednog u drugi klub mogu se napraviti dve odlične petorke preletača.

CRVENA ZVEZDA: Volden, Kinzi, Praja Dalipagić, Gurović i Divac; Trener: Duško Vujošević

 

Duško Vujošević

Duško Vujošević; Foto: MN Press

Plejmejker: Kori Volden je poslednji "preletač" iz jednog tabora u drugi, a stigao je ovog leta. Koliko je bitan pokazuju utakmice i statistika u Evroligi gde je uz Džordana Lojda jedan od lidera tima

Bek : Tarens Kinzi je još jedan stranac, koji je iz Partizana prešao u Zvezdu, doduše ne direktno. Kinzi je takođe ostavio solidan utisak u crveno-belom dresu  u sezoni 2015/16. gde je imao 9,6 poena po meču u Evroligi.

Krilo:  Početkom devedesetih Dražen-Praja Dalipagić, danas legenda Partizana, će na nagovor druga iz reprezentracije Moke Slavnića, koji je trenirao „crveno-bele“, odigrati jednu sezonu za Crvenu zvezdu i pomoći joj da izbori opstanak u ligi. Bio je jedan od najboljih igrača Zvezde iako je već duboko bio u četvrtoj deceniji života.

Krilni centar: Milan Gurović nije klasičan krilni centar, ali sa visinom od 207. mogao je da igra i tu poziciju. U Partizanu je bio kratko, dok je u Zvezdi ostavio dublji trag u dve sezone gde je bio najbolji igrač.

Centar:  Vlade Divac je sigurno najveća figura koja je promenila tabor večitih uz Milana Gurovića. Evropski, svetski prvak, osvajač Olimpijske medalje  (dve srebrne) i NBA igrač. Vlade Divac kada je direktno iz NBA došao u Zvezdu.

Vlade Divac u dresu Zvezde

Vlade Divac je najveća bomba prelaska iz jednog tabora u drugi Foto: MN Press

To je bilo 1999, tada je u NBA bio štrajk košarkaša, takozvani lock-aut. Zvezda je to iskoristila i dovela Divca da joj pomogne u Evroligi. Vlade je odigrao samo dve utakmice za Zvezdu, a svakako će ostati upamćena ona protiv Žalgirisa u „Pioniru“, mada je izostao duel sa Sabonisom koji je došao sa timom, ali nije igrao jer se već nazirao kraj štrajka u NBA.

PARTIZAN: Slavnić, Vujanić, Bogdanović, Tomašević i Jovo Stanojević. Trener Vladislav Lale Lučić.

 

Plejmeker: Početkom osamdesetih Zvezdina legenda Zoran-Moka Slavnić – poznat po izjavi da više mrzi Partizan nego što voli Zvezdu – bukvalno je izazvao košarkaški zemljotres kada se, nakon Šibenke, vratio u Beograd i obukao dres Partizana. To mu navijači Zvezde nikada nisu oprostili, a u crno-belom dresu je odigrao 36 utakmica.

Bek: Miloš Vujanić je po vokaciji više plejmejker, ali može da igra i beka. Prošao je mlađe kategorije Zvezde odigrao dve seniorske sezone, a onda je 2001. prešao u Partizan i podigao karijeru na viši nivo. Bio je najbolji igrač crno-belih u Evroligi sa 25,8 poena po meču u sezoni 2002/03.

Krilo: Luka Bogdanović je još jedno Zvezdino dete koje nije dobilo konkretnu špansu u prvom timu, pa je prešao u Partizan, ali nije u crno-belom taboru ostvario svoje najbolje partije iako je bio deo šampionske generacije.

Krilni centar:  Nakon što je Crvena zvezda posle 21 godine čekanje dve godine zaredom, 1993. i 1994, osvojila titulu prvaka države, usledio je novi zemljotres kad su transferi u pitanju. Direktno iz Zvezde u Partizan prelazi Dejan Tomašević, a ni dan danas Zvezdini navijači nisu oprostili taj čin.

Centar:Prelazak Mlađana Šilobada iz Zvezde u Partizan nije izazvalo veću pažnju, ali ima težinu jer je sa Partizanom tu sezonu postao šampion Evrope. Pred  kraj karijere Šilobad će odigrati  još jednu sezonu za Zvezdu. Danas je ponovo u Partizanu kao funkcioner.

Video: Policija blokirala još 200 huligana: Grobari ušli u leglo Delija, uništili sve murale, čak i Jagodin

Šokirao je Bašakšehir pre 20 dana Mančester Junajted i savladao ga sa 2:1 u Istanbulu, i Đavoli večeras (21.00) žele osvetu, a tri boda bi ih dovela na korak od osmine finala. Kvota na keca je 1,30, a na Hendikep pobedu (sa dva ili više golova razlike) je 1,72. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mančester Junajted - Bašakšehir.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MareNS 🏁🏁🏁

    24. novembar 2020 | 14:40

    Neko 🏆 Evrope, a neko 🍄 Zeleznika i okoline... ⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸⚫⚪🇷🇺🇷🇸

  • Milko Dj. 🇷🇸🌑🇷🇸🌑🇷🇸🌑🇷🇸🌑🇷🇸🌑🇷🇸🌑

    24. novembar 2020 | 15:33

    🖤🖤🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️🖤🖤🖤🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️🖤🖤🖤🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️🖤🖤🖤 Napred Partizan.. 🖤⚪🖤🖤⚪🖤🖤⚪🖤 Fontana je cela CRNO BELA 🌑🌑⚪⚪🏆🏆🌑🌑⚪⚪🏆🏆🌑🌑⚪⚪🏆🏆🌑🌑 @HollyCo 🏴🏴🏁🏁🏴🏴🏁🏁🏴🏴🏁🏁🏴🏴 🏴‍☠️🏴‍☠️⚪⚪🏁🏁🖤🖤🏴‍☠️🏴‍☠️⚪⚪🏁🏁🖤🖤🏴‍☠️🏴‍☠️⚪⚪🏁🏁🖤🖤🌑🏁🏴🌑🏁🏴🌑🏁🏴🌑🏁🏴🌑🏁🏴🌑🏁🏴🌑 Slazem se. Jadni su. Ne znam cemu se samo nadaju. Oni su samo mala bivsa komsinica Partizana, SAMPIONA EVROPE. 🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑⚪🌑 SAMO JAKO... 🏁🖤🏴‍☠️🏴🏁🖤🏴‍☠️🏴🏁🖤🏴‍☠️🏴🏁🖤🏴‍☠️🏴🖤

  • Mile

    24. novembar 2020 | 13:43

    Pa u normalnim zemljama to.nije nista sporno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA