≫ 

Zvezda skinula krunu Kralju u snežnom Madridu, crveno-beli savladali Real!

Kakva drama! Tim sa Malog Kalemegdana je slavio u španskoj prestonici!

kori volden

Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su sjajan meč u Madridu i u triler završnici porazili Real sa 79:77 u sklopu 19. kola Evrolige. Crveno-beli su imali prednost tokom skoro čitavog susreta, što je epilog organizovane odbrane i veoma dobrog šuta za tri poena.

Igrala se Zvezda sa živcima navijača, posle velike prednosti dopustila protivniku da siđe na samo poen razlike šest sekundi do kraja. Kolom je to pojačao sa penala na +2, tako da su Madriđani imali napad za egal ili pobedu. Ipak, do realizacije nije došlo, tako da je beogradski predstavnik mogao da počne sa slavljem.

Najbolji u redovima srpskog predstavnika bio je Kori Volden sa 18 poena. Amerikanac je odigrao sjajno prvo poluvreme i napravio podlogu Zvezdi za pobedu. Voldena je ispratio Ognjen Dobrić sa 13 poena, a do dvocifrenog učinka je stigao i Rit (10 poena).

Kod gostiju, Rudi Fernandez je upisao 11 poena, četiri igrača su imala po 10 poena, ali širok arsenal madridskoj ekipi nije doneo pobedu ovoga puta.

Real je bio iznenađen tvrdim pristupom izabranika Dejana Radonjića koji su postavili sjajno odbranu i nakon 3:2 nisu dugo vremena dopustili Realu da pređe u vođstvo. Defanzivno, Dobrić i Radanov su završavali sjajan posao, takod je Laso već bacao pogled ka klupi ko bi mogao bolje da izradi poziciju za šut Reala pošto je njegova ekipa neretko jedva rešavala napade u poslednjim sekundama.

Što se tiče napada, tu je Kori Volden briljirao. Amerikanac je sipao sa linije za tri poena, bio je nezaustavljiv i ubedljivo najefikasniji igrač u prvom poluvremenu. Lepih 3/4 za dva i 3/5 za tri uz 1/2 sa linije za slobodna bacanja, Voldena su istakla kao vođu Zvezde u jednom meču gde je gost izgledao i više nego dobro.

Kuzmić je proslavio u tim momentima jedan lep jubilej pošto je postigao 1000 poena u crveno-belom dresu.

Real je, izvesno, gledao šta može da promeni u pristupu igri, ušli su Kerol i Rudi koji su podigli malo ofanzivne kapacitete Madriđana, ali nije Zvezda išla dalje od -4, već je pritisla do poluvremena i došla do +5.

Pokušavao je Real na startu drugog poluvremena da se konsoliduje, ali glavni igrači su bili totalno van ritma, pogotovo Tavares koji je nekoliko puta dobro skočio u ofanzivi, ali u defanzivi nije predstavljao takav stub na kakvog su navikli saigrači i Pablo Laso.

Približavao se Real malo po malo, a onda se približio na samo poen zaostatka na šest sekundi do kraja. Kolom je zatim pogodio samo jedno slobodno bacanje, tako da je strateg Madriđana imao priliku da objasni napad svojoj ekipi. Ipak, do realizacije nije došlo u poslednjih pet sekundi, tako da je Zvezda uspela da slavi u Madridu.

Real Madrid - Crvena zvezda 77:79 (21:23, 19:22, 18:21, 19:13)

Real Madrid: Kozer 2, Fernandez 11, Abalde 2, Tajus 4, Laprovitola 10, Alosen, Dek 10, Garuba 2, Kerol 7, Tavares 9, Tompkins 10, Tejlor 10.

Crvena zvezda: Obrajant 8, Hol, Volden 18, Uskoković, Davidovac 2, Lazić 7, Rit 10, Radanov 6, Dobrić 13, Jagodić-Kuridža 3, Kuzmić 4, Kolom 8.

4/4

10. minut (77:79) - Uh... Nesportski faul Branka Lazića. Rudi Fernandez je pokušao da skoči i dohvati loptu preko Lazića koji je, čini se, hteo da izbegne kontakt, ali su sudije posle pregledanja snimka dodelile dva slobodna za Real i loptu sa strane. Utakmica na samo jedan posed sada. Na sreću, Kerol promašuje za izjednačenje, dok na drugoj strani Volden dobija dva slobodna bacanja i vraća pet razlike za goste. Tajm-aut je završen, Lazić je faulirao Kerola koji je ubacio oba slobodna bacanja i ponovo doveo Real na jedan posed razlike. Volden posle izgubljene lopte Koloma šalje sebe van igre zbog prekršaja a Laprovitolu na slobodne koji pogađa oba - samo je jedan poen razlike! Tajm-aut na šest sekundi do kraja!

Posle pauze Davidovac je iz auta dodao loptu do Koloma koji je odmah fauliran. Španac je pogodio jedno od dva sa penala, Laso traži tajm-aut. Ništa! Promašaj Reala! Zvezda slavi!

9. minut (71:76) - Posle nije ničije lopte Tavares je skako sa Dobrić za loptu i pokupio je, a to je rezultovalo srećnim odbitkom do Tejlora koji nije imao problema da poentira. Real će se boriti do poslednjeg momenta.

8. minut (69:76) - Lazić je tu da prekine letargiju Zvezde, ali Real je sve nervozniji i to pokazuje čestim faulovima.

7. minut (69:74) - Brza trojka Reala preko Kerola, a onda i Rudi pogađa za tri poena. Sada pribranost mora biti prisutna.

6. minut (63:72) - Jeste bila dobra odbrana Zvezde, ali je Rudi našao način. Real pravi seriju od pet poena. Tajm-aut. Nakon odmora, eto trojke Dobrića! Ponovo je Zvezda u dvocifrenoj prednosti.

5. minut (61:70) - Džef Tejlor je ubacio prve poene za Real u poslednjoj četvrtini upisavši tri poena.

4. minut (58: 70) - Pablo Laso mora da traži tajm-aut jer Real tri minuta skoro nije uspeo da konstrukciju koša, a ne da poentira, dok Lazić u kontri lagano poentira za +12 Zvezde.

3. minut (58:68) - Davidovac za 1:0. A, zatim i za 2:0. Šalu na stranu, Zvezda je došla do dvocifrene prednosti protiv Reala na samo osam minuta do kraja susreta. U centru pažnje je bio Abalde koji je uspeo da izgubi tri lopte za dva minuta, i to na veoma komičan način, a onda je napravio i korake.

2. minut (58:66) - Zvezda je igrala dobru odbranu i prošle tri četvrtine, ali u prva tri napada je bila još zategnutija, tako da protivnik usiljenim šutevima ništa nije mogao da uradi. Kontrola reketa je pomogala da rezultat ostane isti.

1. minut (58:66) - Dva veoma konfuzna napada Zvezde i Reala, oba bez datih poena.

3/4

 

10. minut (58:66) - Dek ne pogađa iz dva pokušaja ispod obruča. Zvezda je odigrala nešto duži napad koji je rezultovao trojkom Dobrića! Ognjen je posle osvojene lopte u defanzivi pretrčao teren u poslednjih šest sekundi i pretrpeo faul koji ga je poslao na liniju za slobodna bacanja. Laso je dobio tehničku za poen Koloma sa penala, a onda je i Dobrić odatle ostvario 2/2. Zvezda ulazi sa osam poena ralike u poslednju četvrtinu!

9. minut (58:60) - Ponovo Obrajant, ali ovoga puta sa linije za slobodna bacanja (1/2). Amerikanac je na drugom delu terena "popio" jedan udarac od Deka na nezgodno mesto, tako da je izašao iz igre.

8. minut (56:59) - Obrajant, a onda i Tavares. Igra se sada više u reketu.

7. minut (54:57) - Jagodić-Kuridža za tri! Dek na drugoj strani ne dozvoljava crveno-belima da se odvoje uzvrativši istom merom.

6. minut (51:54) - Ponov je Tavares jednom izgubljenom loptom dokazao da nije u dobrom ritmu. Tajm-aut.

5. minut (51:54) - Neverovatno - lopta se tri puta vraća u posed igrača iz Madrida, a pritom je Zvezda ušla u bonus, tako da je Tavares, koji nije baš pokazao pravog sebe u dosadašnjem delu meča, imao priliku sa slobodnih da ublaži prednost beogradskog tima (1/2).

4. minut (50:54) - Serija sada na drugoj strani koju Dobrić prekida floterom.

3. minut (45:52) - Rit za triii! Poene Deka ponovo anulira Rit jednom mini serijom pet poena.

2. minut (43:47) - Dva neuspešna napada na obe strane, koš ostaje netaknut.

1. minut (43:47) - Trej Tompkins trojkom najavljuje ofanzivu Reala, ali Radanov jednim floterom poenterski otvara poluvreme za Zvezdu.

2/4

 

10. minut  (40:45)- Prati Dobrić odlično probijanja kroz blokove Kerola koji je pokušao da prihvati jedan pas, ali je on presečen od srpskog igrača koji je ujedno i namerno fauliran. Nesportski faul je doneo 2/2 Dobrića sa penala, a onda i trojku Rita! Tajm-aut Pabla Lasa! Ni to nije pomoglo Realu koji nije iskoristio napad, nije ni Zvezda, ali crveno-beli vode +5 na poluvremenu!

9. minut (40:40) - Crveno-beli su imali idealnu situaciju da iz kontre odu na +4, ali su umesto toga dobili loptu u svom obruču što se nije svidelo Dejanu Radonjiću koji je tražio tajm-aut. Ni predah nije pomogao, Volden je izgubio loptu.

8. minut (38:40) - Ponovo Rudi Fernandez pravi probleme dalekometnom paljbom, ali Dobrić ne dozvoljava egal.

7. minut (35:38) - Taman se Zvezda malo odvoji, Real se ponovo "prikači" - Rudi siguran za tri poena. Ipak, Radanov je još jednom pokazao da se ne boji dosta iskusnijeg protivnika poenima iz reketa "na gurku", a onda i rampa Dobrića!

 

6. minut (32:36) - Nakon tajm-aut Volden pogađa za tri uz faul! Amerikanac je zaista u neverovatnom ritmu danas!

5. minut (31:32) - Penali za Obrajanta koji realizuje oba, a onda Volden za novo vođstvo crveno-belih!

4. minut (31:28) - Obrajant za tri!  Što se tiče Reala, Pablo Laso je napravio sjajn potez uvođenjem Tajusa koji je pohvatao ključne lopte i uzdigao igru domaćina.

3. minut (29:25) - Real je preko Tajusa poveo prvi put posle duže vremena, a tome je kumovao promašeni zicer Kina Koloma na drugoj strani terena. Nešto slabiji minuti su za crveno-bele trenutno u toku, pa Tompkins ponovo ubacuje.

2. minut (25:25) - Ne sme se Zvezdi ništa zameriti što se tiče odbrane, ali Obrajant nije ušao dobro u susret, tako da je odigrao jedan prilično nemušt duel protiv Tompkinsa i završio bez poena. Upravo je Tompkins sa penala doneo novo poravnanje.

1. minut (23:25) - Na startu druge deonice Kolom je prepolovio odbranu protivnika i otišao lagano do polaganja, a Real ponovo uzvraća u poslednjim sekundama napada.

1/4

10. minut (21:23) - Kolom je strpljivom igrom naterao protivnika na faul, pogodio sa linije za slobodna bacanja i povezao četiri poena. Nakon toga, još jedna sjajna odbrana nije krunisana novim pogotkom, ali Zvezda vodi nakon prve četvrtine. Dobar start.

9. minut (21:21) - Poeni na obe strane, nastavlja se nadigravanje u Madridu.

8. minut (19:19) - I domaćin je ušao u bonus nakon faula Deka nad Davidovcem, a onda stiže trojka Lazića! Odmah je Real uzvratio istom merom upravo preko Deka, a onda i preko Kozera koji je poravnao rezultat.

7. minut (14:16) - Real tek u sedmom minutu dolazi do dvocifrenog učinka nakon što je Kolom, po ulasku, poslao Tavaresa na slobodna bacanja. Seriju Madriđana nastavio je Laprovitola sa linije za tri poena, tako da je Dejan Radonjić morao da traži tajm-aut.

6. minut (9:16) - Kuzmić je uradio nešto što se retko gleda u Evroligi - uzeo je ofanzivni skok u duelu sa Tavaresom i poentirao. Prvi tajm-aut. Posle pauze, Tavares je nastavio da bude udarna igla domaćina konvertujući prelep alej-ap, ali Kori Volden ponovo za tri!

 

5. minut (7:11) - Real se ne snalazi dobro u napadu i poeni koje je postigao Tavares došli su u poslednjoj sekundi napada. Sa druge strane, Volden za tri! Nakon toga, Tavares je bio siguran sa slobodnih bacanja (2/2).

4. minut (3:8) - Tri neuspešna napada (dva od strane Reala i jedan od našeg predstavnika), a onda prelep prolaz Voldena koji je pogodio na polaganju uz faul, ali nije iskoristio dodatno slobodno bacanje.

 

3. minut (3:6) - Dobrić se dobrom odbranom iskupio za promašaj, Tavares je zaradio ofanzivni faul, a pre toga je Kuzmić bio siguran pod obručem, pa uz nove poene preko Radanova, Zvezda ima +3.

2. minut (3:2) - Trojka Laprovitole dovodi Real prvi put u prednost. Dobrić nije imao dobru poziciju sa distance, tako da je promašio.

1. minut (0:2) - Prva petorka Zvezde su Kuzmić, Volden, Dobrić, Radanov, Rit i Radanov, dok su sa druge strane Kozer, Laprovitola, Dek, Garuba i Tavares. Prvih pola minuta je lopta bila u posedu domaćina, ali on nije uspeo da poentira. Nakon toga je Laprovitola zaradio prvu ličnu grešku, a onda iz teškog fejd aveja Volden pogađa za vođstvo crveno-belih.

 

Pre meča: 

Pošto je Zvezda zamenila raspored u Španiji zbog snežne oluje, prvo je gostovala Valensiji od koje je poražena iako je imala neke sekvence dobre igre pred kraj prvog i na početku drugog poluvremena.

Trener crveno-belih Dejan Radonjić, pre svega, nije bio zadovoljan odbranom u tom susretu, a onda je naglasio da ne bi voleo da vidi takav prilaz utakmici sa Realom.

Sa druge strane, strateg kraljevskog kluba Pablo Laso smatra da je Zvezda tim koji se uvek bori, iako je beogradski tim ponovo imao problema da iz Valensije dođe avionom do Madrida, pa su morali taj put od primorja do glavnog grada da pređu autobusom.

Kao i u duelu sa Valensijom, neće biti Marka Simonovića i Džordana Lojda koji nisu doleteli u Španiju, kao ni Lendrija Noka koji je imao problema sa pasošem i ulaskom u tu zemlju.

Video: Lojd iz karantina proslavlja pobedu Zvezde nad Panatinaikosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • On nikad nije igrao El

    18. januar 2021 | 23:18

    Najvise me raduje, sto je OD veceras MVP. Za one koji ne prate kosarku, od trojke NSmita, KkCz je osvojila juniorsku EL, upravo pobedom nad RM. Inace koliko je ova druga pobeda, za 3 g u Madridu velika, govori podatak da komsija mali, to nikad nije uradio u svojoj istoriji!!!

  • Doktor

    18. januar 2021 | 22:54

    OFK Beograd u fudbalu , a uskoro i Partizan u košarci. Nove Zvezdine filijale...

  • TADIJA ZEMUN

    18. januar 2021 | 22:08

    Radonja dobro se ti nama vratio,do popravis sto se da poraviti,sa ovakvim "igracima",vec se vidi,manja minutaza za O'Brajenta i odmah pobeda,jos kad razigras Borisu,a Lojd se vrati,eto vise srece za sve nas....IDEEEMOOOO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA