≫ 

Ekskluzivno! Radonjićev sin o trenerskom debiju, pobedi nad Partizanom, savetima oca, košarci u kući

Petar je trenutno pomoćni stručnjak u juniorskom timu Mege, sa kojim je osvojio juniorski turnir Evrolige u Beogradu, zauzima prvo mesto u Roda Juniorskoj ligi, a od Dejana često traži trenerske savete i podršku

  • 14
Petar Radonjić, KK Mega Soccerbet

Foto: KK Mega Soccerbet / Ivica Veselinov

Ne kaže se bez razloga da iver ne pada daleko od klade. Košarkaška tradicija očigledno je duboko usađena u krv porodice Radonjić, koja je nakon čuvenog Dejana, aktuelnog trenera Crvene zvezde, iznedrila još jednog veoma perspektivnog stručnjaka, za kojeg smo sigurni da će se o njemu tek pričati.

U pitanju je Dejanov sin, Petar Radonjić koji je trenutno pomoćni trener u juniorskoj ekipi Mege, koja u svim mogućim takmičenjima ređa velike uspehe. Predvođeni mladim nadama srpske košarke, Nikolom Jovićem i Nikolom Đurišićem, ova ekipa je osvojila kvalifikacioni turnir Evrolige u Beogradu u svom uzrastu, trenutno je lider Roda Juniorske lige Srbije i glavni je kandidat za titulu.

A sam Petar je došao u žižu javnosti nakon što je u odsustvu glavnog trenera Dragoljuba Avramovića, pre samo nekoliko nedelja, kao prvi trener predvodio ekipu Mege do velike pobede protiv Partizana u domaćem juniorskom šampionatu. Mnogi su tada počeli da ga upoređuju sa ocem, nadajući se da će nastaviti istim, uspešnim stopama.

Zbog svega toga, uspeli smo da stupimo u kontakt sa mladim stručnjakom, kako bismo čuli šta misli o proteklom, veoma uspešnom periodu na klupi juniorske ekipe Mege, kako je došlo do toga da počne da se bavi trenerskim poslom, da li nekoga u sistemu “ružičastog kluba” vidi kao novog Nikolu Jokića i šta planira da radi u budućnosti.

Dosta stvari sam naučio od Gidre Avramovića, sa ljudske i košarkaške strane, znači mi njegova podrška

 

Juniorski sastav Mege je sjajno ukomponovan sistem. Pored veoma talentovanih mladih igrača, na klupi se uz Petra Radonjića nalazi Dragoljub Avramović, koji već sezonama unazad radi na razvoju talenata iz Megine škole. Pod njegovom palicom, klub ide ka velikim visinama, a tome doprinosi i sam Petar, koji kaže da je pre svega zadovoljan učinjenim u dosadašnjem delu sezone.

- Mega je jedan od najboljih klubova u Evropi za rad i razvoj ne samo igrača nego i trenera. Uz Gidru (Avramovića) sam već tri godine i dosta stvari sam naučio od njega, ne samo sa košarkaške strane nego i sa ljudske, tako da mi veoma znači njegova podrška i sloboda koju mi je pružio u radu.

– Sigurno je da smo zadovoljni i srećni zbog svega što smo uradili do sada i spremamo se za završetak sezone, nadam se da ćemo i ostvariti naše ciljeve za ovu godinu.

Svi mi u Megi smo posvećeni razvoju mladih igrača, a oni nam to vraćaju na terenu

 

Petar Radonjić, KK Mega Soccerbet

Foto: KK Mega Soccerbet / Ivica Veselinov

Svedoci smo da godinama unazad iz škole Mege izlaze neki vrhunski košarkaški asovi. Nikola Jokić je bez premca u toj kategoriji i ove godine konkuriše za titulu najkorisnijeg igrača NBA lige, pored njega su tu Boban Marjanović, Vasa Micić i brojni drugi asovi srpske košarke. Stoga je sasvim logično što smo upitali Petra, šta je to što izdvaja “ružičasti klub” od svih ostalih i da li u trenutnom sastavu vidi nekog novog “Džokera”?

Što se tiče juniorskog tima, momci su zaista posvećeni, svakodnevno treniraju i napreduju u svakom smislu, kako na terenu, tako i van njega. Ne bih voleo da izdvojim nikoga posebno od njih, kao ni da dajem prognoze, najbitnije je da su sada maksimalno posvećeni košarci.

- Mega ima svoj sistem koji se bazira na razvoju i pružanju šanse mladim igračima i godinama pravi sjajne stvari. Ako pogledamo ko je sve izašao iz Mege u prethodnim godinama, videćemo puno sjajnih igrača koji nastupaju u NBA i najboljim evropskim timovima. Ovde u klubu smo svi maksimalno posvećeni igračima i njihovom napretku i oni to osećaju pa vraćaju na treninzima i na terenu.

Pripremali smo utakmicu protiv Partizana kao svaku drugu, nadam se da ćemo ostvariti zacrtani cilj na kraju sezone

 

Petar Radonjić, KK Mega Soccerbet

Foto: KK Mega Soccerbet / Ivica Veselinov

Pobeda Mege protiv Partizana u juniorskoj kategoriji pre nekoliko nedelja odjeknula je širom javnosti upravo zbog toga što se na klupi tima koji trenira u naselju “Braće Jerković” našao Petar Radonjić. Bez trenera Dragoljuba Avramovića, koji je dobio pozitivan test na koronu, hrabro je preuzeo palicu i vodio svoju ekipu do ubedljive pobede (95:78). On kaže da je utakmicu pripremao kao svaku drugu, da nije tražio savete od oca i da je samo pratio uputstva koja mu je ostavio u amanet glavni trener tima.

- Zbog situacije sa koronom, prvi trener nije mogao da predvodi tim, ali smo pripremali utakmicu kao i svaku drugu, ja sam samo sprovodio plan koji je napravio trener Avramović.

Preostalo je samo nekoliko kola do završnice domaćeg juniorskog šampionata gde Mega zauzima čelnu poziciju ispred užičke Slobode, Partizana i Crvene zvezde, pa je uz pomenute tri ekipe glavni kandidat za titulu.

- Ima dosta kvalitetnih ekipa u Roda Juniorskoj ligi, ali se nadam da ćemo mi kroz rad i svakodnevni trening doći do željenog cilja.

Od oca je potekla ljubav prema košarci, smatram da je potreban otvoren i iskren odnos sa igračima

 

Petar Radonjić, KK Mega Soccerbet

Foto: KK Mega Soccerbet / Ivica Veselinov

Sam Petar kaže da je kao jako mlad trenirao i igrao košarku, ali da je nakon toga odlučio da je ipak bolje da se posveti trenerskom poslu, na šta je delimično uticao i njegov otac, koji mu je usadio ljubav prema ovom sportu. Dodaje da nije previše temperamentan i da se trudi da što više da razgovara sa igračima na treninzima i utakmicama. Imao je i savet za one koji tek žele da krenu sa bavljenjem košarkom.

- Od malih nogu sam zavoleo košarku, kao mlađi sam i igrao košarku. Pratim rad svog oca svakodnevno, odatle je i došla ta ljubav prema ovom sportu, na kraju krajeva.

-  Ja sam još na samom početku i svestan sam da je pre svega potreban ogroman rad i posvećenost u radu sa košarkašima. Smatram da je bitan pre svega otvoren i iskren odnos.

- Ako se igrači odluče da je košarka njihov poziv, treba da budu maksimalno posvećeni i svesni odricanja koje idu uz to. Puno faktora na kraju utiče da li će neko „uspeti“ kao košarkaš ili ne, ali je najbitnije da na kraju možete da kažete da ste zaista dali sve od sebe.

Znam da je teško izbeći bilo kakva poređenja sa ocem, bitno mi je da je uvek tu za savet i podršku

 

Dejan Radonjić

Foto: Marko Jovanović

I za kraj, sam Petar se malo podrobnije dotakao odnosa koji ima sa svojim ocem, aktuelnim trenerom Crvene zvezde u drugom mandatu na klupi. Tvrdi da dosta slobodnog vremena provodi upravo pričajući sa njim o košarci, ali da ne želi da se prave bilo kakva poređenja između njih dvojice, barem za sada. Trenutno mu je važna samo podrška, koju mu je Dejan svakodnevno pruža na putu ka uspehu.

- Sasvim je prirodno da sa svojim ocem razgovaram i o košarci. Njegovi saveti mi sigurno puno znače.

- Trudimo se da to malo slobodnog vremena što imamo provedemo zajedno i kvalitetno, ali sigurno je da dosta pričamo o košarci. Iako smo obojica zaljubljenici u košarku, ipak imamo drugačije puteve. Jasno mi je da je teško izbeći poređenja, ali mislim da je zaista prerano za bilo kakvu priču na tu temu. Bitno je da mi pruža podršku i da je uvek tu ako mi je potreban bilo kakav savet, vezan za teren ili van njega – zaključio je razgovor Petar Radonjić.

Petar Radonjić, KK Mega Soccerbet

Foto: KK Mega Soccerbet / Ivica Veselinov

Preostaje da vidimo šta mladog Petra čeka u budućnosti. Onaj pravi trenerski “šmek” zasigurno poseduje, nema sumnje da će ga kroz Megin sistem dodatno razviti, pa što da ne, možda uskoro o njemu budemo govorili kao glavnom treneru “ružičastog kluba”, a možda kroz kojih nekoliko godina bude nasledio svog oca na klupi Crvene zvezde, a porodica Radonjić time uđe u istoriju kluba sa crveno-belim dresovima.

Video: Ja se izvinjavam što sam vas čekao: Radonjić uljudno izribao reportera Arene sport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenad

    16. april 2021 | 12:03

    Nema decko od tebe nista.Znas li zasto?Pa ako vec sada pricas u prvom licu :Ja sam pobedio Partizan kako li ces se tek ponasati kasnije?Kao prvo nisi pobedio ti vec je pobedila Mega.Kao drugo ,pobeda pripada valjda i igracima koji su igrali tu utakmicu,kao trece valjda imas i neke pomocnike u radu sa ekipom ?Imaju li jado i oni neku zaslugu u toj "tvojoj pobedi"Spusti se jado na zemlju,pojacaj ucenje i rad i mozda ti se i desi nesto lepo kao buducem treneru.A novinaru savet:Na tarabi pise..... a nije to nego je samo taraba

  • Rade

    16. april 2021 | 11:36

    Kjako mi je drago, što je Partizan generacijama polepšao život. Živeo Partizan i majka Srbija!!!

  • Mirjana

    16. april 2021 | 14:41

    Zelim ti da prestignes oca I da jednog dana treniras nasu voljenu Zvezdu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA