≫ 

Finalista NBA i Srbin iz Memfisa žele da igraju za Hrvatsku

Kameron Džonson i Džon Končar su potencijalne akvizicije Hrvata

  • 1
Džon Končar

Printskrin: Youtube

Košarkaški savez Hrvatske odlučio je da ponovno iskoristiti opciju da za reprezentaciju igra jedan naturalizovaniigrač. Štaviše, na raspolaganju selektoru Veljku Mršiću moglo bi biti više stranaca s hrvatskim pasošem.

Mršić je medijima u Hrvatskoj nedavno otkrio da su se reprezentaciji putem sadašnjih i bivših reprezentativaca ponudila i dva aktualna NBA igrača koja imaju hrvatske korene. Mršić nije želeo da kaže imena, ali je Indeks saznao da se radi o Kameronu Džonsonu iz Finiksa sa kojim je igrao finale NBA i Džonu Končaru iz Memfisa

I dok se za Končara zbog prezimena i moglo zaključiti da korene vuče s ovih prostora, Džonson je svakako veće iznenađenje.

Džonsonova majka je zaista hrvatskih korena, ali rođena je u Americi, neko od njenih roditelja bio je imigrant. Dario Šarić i on često su zajedno trenirali i družili se izvan terena. Kad bi se u klubu šalili na račun broja internacionalnih igrača u ekipi, Džonson je isticao kako ima hrvatske korene, pa su tu računali i njega -rekao jeizvor Indeksa, uz napomenu da Džonson nikad nije bio u Hrvatskoj, ali da bi je želeo upoznati.

Iako je Mršić rekao da oba ponuđena košarkaša igraju na bekovskim pozicijama, Džonson je više trojka koja i u niskim postavama igra na poziciji četiri, slično kao Bojan Bogdanović, ali to ne znači da njih dvojica ne bi bili kompatibilni ili da ne bi mogli igrati istovremeno.

Sa druge strane Končar je manje poznat i poreklo mu je komplikovanije. Najviše je Srbin. Konča je takođe 25-godišnjak s dve sezone NBA iskustva. On nije izabran na draftu, ali priliku su mu dali Grizliji, za koje je odigrao 62 utakmice s prosekom od 3.9 koševa i 39% šuta za tricu za 12 minuta igre.

On je sedam centimetara niži od Džonsona i zaista igra na pozicijama dva i tri, ali ima slične igračke karakteristike. U NBA ligi zasad je epizodista, ali imao je veličanstvenu karijeru na malom koledžu Perdue u Fort Wejnu. Čak je gradonačelnik tog grada u Indiani nakon završetka njegove poslednje sezone proglasio 28. mart danom Džona Končara.

Međutim, njegovo je poreklo nešto komplikovanije. Pretraživanjem interneta može se pronaći informacija da s očeve strane ima srpske korene.

- On je treća generacija u Americi i ne zna puno o svom poreklu. Kaže da ima i mađarske i češke krvi, deda s očeve strane mu je Srbin, Marku Guduriću (srpski reprezentativac koji je godinu dana igrao u Memphisu, op.a.) rekao je da je Srbin -kaže drugi izvor Indeksa.

(Telegraf.rs/Indeks)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coach

    25. jul 2021 | 17:37

    Sta nas savez ceka???!!!! Covek je i rekao da je srbin… i onako smo tanki na bekovskim pozcijama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA