≫ 

Veliki intervju Zorana Savića: "Zvezda i mi smo dve filozofije, niko ne voli Partizan kao Obradović"

Sportski direktor Partizana naširoko pričao o efektu koji je klubu doneo povratak legendarnog trenera

  • 62
Kk Partizan, Trening pred početak priprema Foto: Nikola Tomić

Povratak Željka Obradovića u srpsku košarku, u njegov Partizan, odjeknulo je daleko košarkaškim svetom. Mnogi i dalje ne mogu da poveruju da jedan od najvećih evropskih trenera svih vremena sada kormilari crno-belim brodom koji želi da vrati na stare staze uspeha, na srpski, na regionalni, pa i na evropski vrh, ili da ih makar smesti negde pri samom vrhu.

I u Grčkoj, u njegovoj drugoj domovini se, naravno, Željkovo ime izgovara sa najvišim uvažavanjem u košarkaškim krugovima. S razlogom jer je naš trener ikona Panatinaikosa, čovek bez kojeg ovaj atinski velikan ne bi bio to što jeste danas.

O Željkovom dolasku među crno-bele, o nekim detaljima koji su dosad bili manje poznati javnosti, naširoko je pričao aktuelni sportski direktor kluba Zoran Savić, upravo za grčke medije.

Najzanimljivije detalje tog razgovora možete pročitati u nastavku...

Kada se Obradovićevo ime prvi put pojavilo kao rešenje za klupu Partizana?

- Njegovo ime se pojavilo prvog momenta kada sam razgovarao sa predsednikom! Obradović u tom trenutku nije imao ugovor ni sa jednim klubom, a predsednik Partizana, gospodin Mijailović, rekao mi je da imamo priliku da ga vratimo. Mislio sam da je to ludost. Dovesti Željka posle zaista loše situacije koja je bila prošle godine? To je bilo nerealno. Ipak, razgovarali smo u njegovoj kući u Barseloni i u tom trenutku sam shvatio da zaista imamo šanse. Nisam video nikoga drugog da voli Partizan kao Željko Obradović! Ponavlja to svakome svakoga dana - kaže Savić, i priseća se momenta kada je zaisa shvatio koliko Žocu znači Partizan.

Pre 30 godina, tokom priprema reprezentacije za Eurobasket, Obradović, tada pomoćnik Dude Ivkovića, je napustio hotel samo da bi se vratio u Beograd i dogovorio saradnju sa Partizanom iako je to moglo a sačeka i posle šampionata Evrope, za nekih desetak dana. Ne, Željko je hteo odmah!

Sudbinski ili ne, cimer mu je bio upravo Zoran Savić.

- Sećam je da sam delio istu sobu sa Željkom tokom tih priprema. Bili smo cimeri kad je jedne noći... on nestao! Počeo sam da pakujem stvari za jutro, da budu spremne, krenuli smo u 8 ili 9 sledećeg jutra kada sam shvatio da nešto nije u redu. Vreme je prolazilo, mislio sam da se možda vratio u Čačak, da se vratio kući po neke stvari, ali onda mi se javio i rekao da je postao trener u Partizanu! Mislio sam da se šali, ali je to bila istina. Svi su bili šokirani. Mislili smo da je to loša odluka! Zaista loša odluka za Željka tada jer je mogao da sačeka 10 dana, da se završi šampionat.

Promocija Željka Obradovića Foto: Nikola Tomić

Da li je u to vreme pomisao da ga dovedete u Beograd bila realna ili je to bila samo velika želja, s obzirom na to da je možda imao ponude evroligaških klubova?

- Željkova vrednost je ogromna, on je trener koji je osvojio Evroligu devet puta, on je najveći trener u istoriji evropske košarke. Dakle, kada dovedete Obradovića, znate da mu ne možete dati isti tim i iste uslove kao i prošle godine. Svi to znaju. Kada potpišete Obradovića, znate da se morate boriti za sve.

Šta je tražio od kluba pre potpisivanja, da li su mu bile potrebne garancije pre preuzimanja?

- Ništa, baš ništa! Nije tražio nikakvu garanciju ... Sve što je želeo bilo je da se napravi dobar tim i to je bilo to. Čekanje je bilo zaista dugo, ali pregovori su bili vrlo brzi.

Ukratko, šta Partizan očekuje od Željka Obradovića?

- Da podignemo Partizan na svoj nivo. Trenutno nivo organizacije možda nije na nivou trenera. To je normalno. Partizan nije osvojio Jadransku ligu od 2013. godine, ali sada mora odmah da se bori za to! Od ove godine! Rekao sam Željku iz zabave da je "ovo najgori tim koji ste preuzeli u poslednjih 20 godina"! Prethodnih godina se borio sa velikim budžetima, ali kada je sa Partizanom osvojio titulu, imao je jednu od najniži, možda i najniži u tom kupu šampiona. Bio je to mlad tim sa decom, ali tržište je danas drugačije, pa su i zahtevi veći. Ne samo da smo potpisali Obradovića i konačno već  moramo da izgradimo tim oko njega koji će biti uspešan.

Kk Partizan, Trening pred početak priprema Foto: Nikola Tomić

Da li je ekipa spremna za borbu sa Crvenom zvezdom, timom koji je igrao osam puta u poslednjih devet sezona Evrolige, koji je poslednjih godina dominirao Jadranskom ligom.

- Naša razlika je u tome što Crvenoj zvezdi možda nije bilo potrebno da pravi toliko promena jer je već imala dobru bazu domaćih igrača koje mi nismo imali. Ove godine grade zaista dobar tim, možda i najbolji poslednjih godina. Takođe mislim da su naša i zvezdina filosofija potpuno drugačije. Pokušali smo da izgradimo tim koji će moći da pobeđuje i osvaja što je pre moguće, ali sa puno novih igrača. Nije ih lako ukombinovati. Tojest, stvoriti tim koji će pobedeđivati i imati perspektivu. Takođe, pokušaćemo, zajedno sa Crvenom zvezdom, da popravimo imidž i odnose. Na kraju krajeva, ovde pričamo o košarci. Jedan tim pobeđuje, jedan gubi, rukuju se i to je to. to je sport, to je slavlje, a ne pitanje života ili smrti. Ovde ste prvi ili niste ništa ...

Video: Obradović o povratku Vestermana, Veselog i drugih miljenika navijača: Razgovaraćemo sa svima

Video: Stari simboli na novom dresu: Kako će izgledati dres KK Partizana u novoj sezoni?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    30. avgust 2021 | 20:52

    Kako ti Boske kao Zvezdas u Franjovom mezimcetu??? Proci cete ti i Crveni (rumeni) isto kao Danilovic& Dule. Mozda i gore zbog ovolikog novca od gradjana Srbije, koji trosite bez plana da se nekome nekada poloze racuni. Gazi ovo Nebojsa , tvoji pacijenti. Napred Nebojsa, napred Zvezdo zgazite ih sve!!!

  • 1992.

    30. avgust 2021 | 20:02

    Dva smo sveta različita! Jedan je šampion...

  • Slobodan

    30. avgust 2021 | 23:34

    U cemu je razlika u "filozofijama" Zvezde i Partizana kad je matrica ista - pare od drzave i da " komsiji crkne krava".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA