Ko je bio Dušan Ivković? Čovek koji je postavio temelj reprezentativne košarke u Srbiji

Hvala za sve!

  • 9
Dušan Duda Ivković Foto: MN Press

Tužne vesti su ovog jutra uzdrmale Srbiju, jedan od najuspešnijih evropskih trenera u istoriji, Dušan "Duda" Ivković je zbog posledica vode u plućima i herpesa napustio ovaj svet u 78. godini života. Jedan od najuspešnijih trenera u istoriji naše reprezentacije, ali i evropske košarke.

Ivković će ostati upisan zlatnim slovima u istoriji srpske košarke, njegovi rezultati koje je činio sa reprezentacijom, ali i sa brojnim klubovima će mnogima ostati nedodirljivi.

Sa reprezentacijom je uspeo da se okiti sa tri zlata na Evropskim prvenstvima, jednim Svetskim, kao i zlatom sa Univerzijade 1987. godine. Takođe, može se pohvaliti i srebrnom medaljom sa Olimpijskih igara 1988. godine.

Pored ovih reprezentativnih medalja, on je osvojio i čak pet evropskih titula u klupskim takmičenjima.

No, njegov najbitniji "rad" u novijem dobu je taj što je učinio reprezentaciju Srbije ovakvom kakvom jeste, te je na njegovim temeljima izgrađeno još nekoliko medalja kojima je u znatnoj meri doprineo i njegov naslednik Aleksandar Saša Đorđević.

Uzlazni put Dude Ivkovića

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, dok je svoju profesionalnu karijeru počeo 1958. godine u Radničkom, gde je proveo i svoju čitavu karijeru koja je trajala 10 godina.

Odmah po završetku profesionalne karijere, Duda Ivković je odlučio da ostane u svom klubu, te je na nagovor svog prvog trenera Bore Cenića preuzeo juniore kluba gde je i igrao - Radničkog.

Njegov rad je od početka bio prepoznat i predviđen za velika dela, o čemu govori i činjenica da je sa juniorima Radničkog uspeo da osvoji prvenstvo Jugoslavije.

Posle još 10 godina provedenih u ovom klubu, 1978. godine je preuzeo Partizan. Prva sezona je bila kao iz snova za ovog stručnjaka, on je osvojio tri pehara - Prvenstvo i Kup Jugoslavije, kao i evropski trofej Kup Radivoja Koraća.

Partizan je napustio posle dve godine, a potom je usledilo i putovanje po raznim klubovima, vodio je Aris, Radnički, Šibenik, Vojvodina, da bi 1988. godine seo na klupu Jugoslavije.

Dušan Duda Ivković, Đordi Bertomeu Foto: MN Press

Jugoslavija - Evropska i svetska titula

Nije dugo čekao Duda Ivković na medalje sa reprezentacijom, iste godine kada je i preuzeo ovu selekciju, okitio se srebrom na Olimpijskim igrama u Seulu.

Ivković i Jugoslavija se nisu ovde zaustavili, već su već naredne godine uspeli da se okite i zlatom na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, dok je godinu za njom u Argentini osvojio i zlato na Svetskom prvenstvu. Slobodno se može reći da je ovo jedan od najuspešnijih perioda u istoriji reprezentacije, a sve zahvaljujući Dudi Ivkoviću.

Klupska karijera je nastavila da raste, preselio se u Grčku, gde je vodio Paok, Panionios, a potom i Olimpijakos s kojim je uspeo da osvoji Evroligu 1997. godine.

U karijeri je vodio još i CSKA iz Moskve, Dinamo iz Moskve, Olimpijakos, gde je ponovo uspeo da osvoji Evroligu, Anadolu Efes, a bio je i selektor reprezentacije Srbije od 2008. pa sve do 2013. godine.

Dušan Ivković, Dino Rađa, Vlade Divac Foto: MN Press

Srbija - Temelj nove uspešne generacije

Duda Ivković je seo na klupu Srbije u veoma neugodnom trenutku, reprezentacija Srbije je prethodnih godina imala zavidnu ekipu, ali su rezultati izostajali.

On je na klupu seo 2008. godine, odlučio je da je vreme za "remont" reprezentacije i davanje šanse nekim mlađim nadama.

Sve to mu se isplatilo već iduće godine, kada je na Evropskom prvenstvu uspeo da se okiti srebrnom medaljom.

Ipak, njegov najveći uticaj u ovom mandatu na čelu nacionalnom tima se ogleda u tome što je postavio temelj za rezultate koji su radovali naciju tokom čitave prethodne decenije, kada ga je na mestu selektora zamenio Aleksandar Đorđević, koji je uspeo da se okiti odličjem na skoro svakim takmičenju na kom je učestvovao.

Hvala Dudo za sve i počivaj u miru.

Video: Duda Ivković najavljuje za septembar postavljanje kamena temeljca: Izgradnja će trajati oko 2 godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA