≫ 

Dobrić sačuvao Zvezdu u Baru, Radonjićev tim uz dosta muke upisao 4. pobedu u ABA ligi

Crveno-beli kroz dramatičnu završnicu uspeli da slave u "Topolici"

  • 32

Video: Radonjićev tim uz dosta muke upisao 4. pobedu u ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde uspeli su da slave uz zaista velike muke u Baru. Sve do pred sam kraj utakmice nije moglo sa sigurnošću da se kaže da će crveno-beli odneti pobedu iz "Topolice". Najzaslužniji za takav epilog bio je Ognjen Dobrić, koji je proradio baš kada treba i napravio četvrtu recku kluba sa Malog Kalemegdana - 69:77.

Nije to bio tipičan duel Crvene zvezde, ako uzmemo u obzir ono što smo do sada gledali od početka sezone. Umor je očigledno uradio svoje, pa su se crveno-beli mučili da uspostave kontrolu u odbrani i tokom prvih 20 minuta videli smo često kako se Dejan Radonjić zbog toga nervira kraj aut linije. Međutim, ispostaviće se na kraju da su Beograđani još jedan tim limitirali na manje od 70 postignutih poena.

Ipak, klub sa Malog Kalemegdana to uspevao da nadomesti sjajnim procentima iz reketa uz naglasak na Ognjena Dobrića, koji je vodio tim u trenucima kada niko drugi nije mogao da ubaci loptu u koš. Veliku prednost Zvezda je imala i na skoku.

Međutim, Mornar je dao sve od sebe da utakmicu uvede u nemirne tokove. Barani su danas živeli od šuta za tri poena, koji ih je jedino i održavao u životu. Dok ih je on "hteo", domaći su imali aktivan rezultat na ovoj utakmici, on im je omogućio da unesu pravi dar-mar u poslednjoj deonici. Ipak, snage za veliki podvig nisu imali.

Najefikasniji kod domaćih bio je upravo Ognjen Dobrić sa 22 poena, a pratio ga je imenjak Kuzmić sa dabl-dabl učinkom od 14 poena i 13 skokova. Dvocifrenu partiju upisao je još samo Aleksa Uskoković koji je dodao deset poena. Kod Barana, istakli su se Džozef Luis sa 16 poena, potom Kori Dejvis sa 13 poena, koliko je ubacio i Nemanja Gordić. Aleksandar Lazić je stigao do 12 poena za oko 23 minuta na terenu.

Prva četvrtina donela nam je prilično ujednačenu igru dva tima. Zvezda je imala problema da zaustavi strance iz ekipe Mornara, ali ne samo njih, već i Aleksandra Lazića, koji je za osam minuta "sasuo" deset poena u koš tima Dejana Radonjića. Na sreću po crveno-bele, podjednako je dobro igrao Ognjen Kuzmić, ali ne toliko da spreči zaostatak nakon uvodnih 10 minuta "vredan" pet poena.

U drugoj deonici je nakon manje klackalice na samom početku konačno viđena ona prava Crvena zvezda. Tim iz Beograda "zategao" je odbranu, podigao nivo agresivnosti i očas posla napravio seriju 14:0, kojom je došao do prednosti koja je u jednom momentu iznosila +12.

Ipak, Barani su odreagovali u završna dva minuta poluvremena. Ponovo su ključnu ulogu odigrali strani, Luis i Dejvis i svojim pogocima su istopili razliku na "prihvatljivih" pet poena i omogućili da ipak imamo zanimljiv nastavak susreta u "Topolici".

Mornar - Zvezda Foto: ABA liga / KK Mornar Bar / Media PRO

Treća četvrtina bila je vrlo turbulentna. U nju su daleko bolje ušli košarkaši Mornara, koji su uz dve trojke na kratko preuzeli prednost, ali se Zvezda tada ponovo probudila vođena Nikolom Kalinićem. Nije ta razlika otišla toliko "daleko", ali je bila sasvim dovoljna da se uz nešto manje pritiska uđe u završnih deset minuta utakmice.

U poslednjoj četvrtini, ipak, Zvezda je vrlo brzo prosula sve što je imala. Nemanja Gordić je ozbiljno "proradio", pa je Mornar na njegovim krilima uspeo da dođe i do koša prednosti u jednom momentu. Na snazi je dugo bio egal i rezultatska klackalica, koju je konačno razbio Ognjen Dobrić uz nekoliko svojih pogodaka iz teških pozicija. Ušlo se u penal završnicu, iako je crveno-beli tim imao solidnih +6 na ulasku u poslednja dva minuta. Logično, klub iz Beograda zadržao se "na vrhu" za četvrti trijumf u novoj sezoni ABA lige.

STATISTIKA MEČA

Mornar Bar: Luis 16, Mićović, Dejvis 13, Jeremić 9, Živanović, Šehović, Smit 2, Gordić 13, Rakočević, Lazić 12, Miković, Mozli 4.

Crvena zvezda: Lazarević 2, Volters 6, Uskoković 10, Davidovac 3, Mitrović 4, Lazić 2, Kalinić 8, Dobrić 22, Holins, Simonović, Kuzmić 14, Cirbes 6.

TOK MEČA

4. četvrtina

10. minut (69:77) - Kuzmić dodaje na svoj dabl-dabl i verovatno rešava ovaj meč. Osam poena prednosti i tajmaut Mornara. Jedno bacanje pogađa Zvezda, na drugoj strani Mozli pravi faul. Ulazimo u penal završnicu, Mozlijeva dva pogođena bacanja, pogađa i Dobrić.

8. minut (67:73) - Mornar nije realizovao ni ovaj napad. Opet Dobrić šutira i opet na isteku napada sa poludistance. Smit je pogodio samo jedno bacanje, a Dobrić se izborio za loptu u ekipi Zvezde. Dobrić ne pogađa prvo slobodno bacanje, ali drugo je ubacio. Uskoković pogađa, deluje da je to to. Pogađa i Dejvis.

6. minut (64:68) - Lazić dovodi Mornar u prednost! Uskoković je pogodio flouter, ali u narednom napadu nije učinio istu stvar. Zvezda ipak zadržava svoj posed. Mornar ne može da realizuje svoje napade preko Gordića, a kod Zvezde je tu Dobrić koji pogađa trojku za +4!

4. minut (62:62) - Ići će na slobodna bacanja Dobrić, pogodiće oba penala. Prolazi Gordić lagano pored Dobrića, ne može nikako da stavi ovu utakmicu pod kontrolu Zvezda. Sada ne koristi Volters flouter. Gordić ubrzava, pogađa i imaće dodatno bacanje. Nije ga pogodio, ali ni Volters nije pogodio trojku.

2. minut (58:60) - Nema trojke Holinsa. Volters ide na liniju za slobodna bacanja i pogađa oba penala. Neiskorišćen napad Mornara, a onda i faul u napadu koji pravi Nikola Kalinić, što je njegov treći prekršaj. Poslednji voz za Mornar da uhvati priključak na ovom meču. I evo ga, trojka Luisa. Nakon toga još jedna izgubljena lopta crveno-belih i trojka Luisa.

3. četvrtina

10. minut (52:58) - Po koš na obe strane, Cirbes uzvraća na poene Gordića. Sada je Gordić ponovo došao do poena i drži Barane u životu. Cirbes bez poena pod košem, a onda pravi jako nepotreban faul za bacanja. Samo jedno pogođeno od strane košarkaša Barana. Mićović potom pravi poslednji mali faul. Kalinić ide na nemoguće, ali vraća u koš loptu Mitrović. Kraj treće četvrtine.

8. minut (47:54) - Odličan potez Nikole Kalinića. Imao je seriju promašaja košarkaš Zvezde, sada je pogodio uz čeonu liniju iz prodora. Smit ide na nemoguće, nije pogodio. Uskoković prolazi na polaganje, opet raste prednost Zvezde, +7 imaju gosti iz Beograda. Tajmaut traži Mornar. Greška Uskokovića, Dejvis petlja na drugoj strani i promašuje. Dobrić baca "ciglu".

6. minut (47:50) - Jeremić na isteku napada promašuje. Nije bilo dobro dodavanje Zvezde u narednom napadu, Luis je napravio prednost i fauliran je. Jeremić pogađa još jednu trojku, četvrti njegov šut u ovoj četvrtini za tri, tri je pogodio! Dobrić popravlja promašaj iz floutera, još jedan faul Uskokovića nakon toga. Mornar ne koristi svoj napad, Luis pravi ličnu grešku.

4. minut (44:48) - Zvezda u krizi, ni ovaj napad ne koristi. Jeremić! Trojka, vodi Mornar! Tajmaut Dejana Radonjića. Volters je promašio, ali to je bilo dobro, jer je Dobrić posle skoka dodao trojku. Kakva su ovo dodavanja sa obe strane, mnogo grešaka u predaji lopte. Gubi i Mornar loptu u trenutku kada je mogao da izjednači. Kalinićevi poeni, +4 ima Crvena zvezda.

2. minut (41:43) - Ispala je lopta Lazareviću iz ruku. Jeremić pogađa trojku! I Mornar je na samo dva poena zaostatka... Ponovo spor start Zvezde, dugačak napad i promašaj Kalinića. Dejvis ne pogađa za tri, odbila mu se lopta u ruke. Preko ruke je šutirao Mićović i promašio za tri.

2. četvrtina

10. minut (38:43) - Volters kupi loptu sa parketa, a onda pogađa svoj karakterističan flouter. Dejvis ne ubacuje težak šut, a Kuzmić je završio na liniji za slobodna bacanja. Dva od dva. Na drugoj strani, Vil Mozli zakucava i želi taj tračak energije da ugasi Radonjić tajmautom. Trojka Dejvisa kojom se Mornar vraća u igru, a onda nakon toga i faul Holinsa nakon neiskorišćenog napada crveno-belih. Luis hvata zalet i lako poentira. Lazić sa pola terena, ništa od toga. Samo +5 na kraju!

8. minut (31:39) - Gordić ne može da dobaci ni do koša, ali ni Zvezda ne pogađa. Mićović je sam na šutu za tri, promašuje. Dejan Davidovac nastavlja seriju crveno-belih... Prekršaj Ostina Holinsa dole pod košem prilikom odbrane. Nudi se Lazarević, 14:0 serija Beograđana, koji imaju +10! I evo konačno, Dejvis pogađa i prekida agoniju Mornara. Holins ne ubacuje trojku, Kuzmić hvata skok.

6. minut (29:35) - Nejt Volters promašuje oba slobodna bacanja, greši Mićović i Zvezda ima novi napad. Volters napada Smita i crveno-beli posle dužeg vremena vode. Raspada se napad Mornara, ulazi Vil Mozli na teren i dobija velike aplauze publike u Baru. Kalinić pogađa težak šut iz reketa. Dejvis je izblokiran od strane Kuzmića, Uskoković pogađa trojku. Katastrofa Barana, 10:0 serija Zvezde!

4. minut (29:28) - Promašaj Dobrića, pogodak Gordića i ponovo je Mornar na +4. Nezadovoljan i to veoma Dejan Radonjić odbranom svog tima i momentalno traži novi tajmaut. Lazić faulira Kalinića u prodoru, nije zadovoljan Nikola, čak je dobacio neku reč sudijama. Nema bacanja. Dobrić pogađa trojku i prekida seriju Barana, a posle toga isti gube loptu.

2. minut (27:25) - Trojka Dobrića! On je sada na parketu, sada ćemo videti šta će sudije odlučiti posle pregledanja snimka. Faul Dobrića, poništena je odlulka o nesportskom faulu. Smit je igrao jedan na jedan, promašio je. Lako rešava Luka Mitrović odbranu Mornara, a tajmaut traži trener domaćih. Lako prolazi Trej Luis posle minuta odmora.

1. četvrtina

10. minut (25:20) - Trojka koju pogađa Luis, a onda tehnička greška Dejana Radonjića koji se verbalno sukobio sa Lukom Kardumom. Sudija iz Hrvatske je to "kaznio", ali Luis nije, pošto nije pogodio bacanje. Cirbes je potom ubacio dva penala posle prekršaja. Centar Zvezde i sam pravi prekršaj, Dejvis na liniji penala. Oba su realizovana. Zvezda ne koristi svoj napad, ali Dejvis deluje jako zbunjeno i ponovo je izgubio loptu, dribla sebi u nogu. Nema poena Cirbesa, ali ima faula. Oba bacanja je pogodio, uzvraća Luis trojkom, a Dobrić za preostalo vreme ne može da pogodi sa pola terena. Prednost za Mornar nakon 1. četvrtine!

8. minut (17:16) - Prolazi i Kalinić uz dosta kontakta do kraja i postiže dva poena. Potom Luis pravi faul u napadu. Dobrić pogađa sa poludistance, vraća Zvezdu na samo poen zaostatka. Ali ne vredi, Aleksandar Lazić je fantastičan večeras i postiže nove poene pod faulom! Imaće i dodatno slobodno bacanje. Ipak, promašio je penal. Lazić izlazi iz igre, ali izlazi i Kuzmić. Evo Cirbesa na parketu! Bacanja su za Branka Lazića, ubacio je oba. Promašaj Barana, ali i blokada nad Kalinićem.

6. minut (15:10) - Kuzmić lako pod košem, ali mu je Lazić uzvratio istom merom na drugoj strani uguravši ga u koš. Ponovo Kuzmić... Šest od osam poena za Zvezdu dao je on. Smit vraća +4 za Zvezdu sa linije za bacanja, a na drugoj strani ko drugi do Kuzmić postiže poene. Dejvis ne može da pogodi trojku. Volters promašuje sa distance. Aleksandar Lazić - trojka!

4. minut (8:4) - Aleksandar Lazić pogađa trojku za Barane, posle čega Zvezda ne uspeva da uputi šut za 24 predviđene sekunde. Pogodak i Korija Dejvisa za dva poena, prvi put domaći imaju dva poseda prednosti na ovoj utakmici.

2. minut (3:4) - Ujednačen početak utakmice u Baru. Gordić je postigao za sada jedine poene za domaće, dok su na drugoj strani poentirali Lazarević i Kuzmić.

PRE UTAKMICE

Bar je umeo da bude tradicionalno nezgodno gostovanje za momke koje trenutno vodi Dejan Radonjić. U poslednje četiri sezone, Mornar je dva puta savladao Crvenu zvezdu, što dodatno stavlja na oprez košarkaše iz Beograda.

Da stvar bude još teža, ispred Zvezde je dupli program i duplo gostovanje u Evroligi. Nakon gostovanja u Monaku, sledi selidba u obližnji Milano, gde će igrati sa Olimpijom. Posle toga ide im još jedan nezgodan duel u ABA ligi protiv Mege.

Ipak, Mornar nema pobedu ove sezone u ABA ligi. Poražen je od Cibone, Krke, Borca i FMP-a, tako da će protiv Zvezde juriti prekid katastrofalne serije.

Utakmicu u Baru će suditi slovenačko-hrvatska kombinacija u sastavu Milan Nedović, Mario Majkić i Luka Kardum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • poy

    24. oktobar 2021 | 19:02

    Grobari se sad tripuju da su bitni, a kad im sledi Zvezda, Buducnost i Cedevita jednu za drugom plakace oni brzo

  • Milos

    24. oktobar 2021 | 19:00

    Sve iskompleksirani grobarcici na vestima o Zvezdi,strasno sta smo im uradili za ovih 7,8 god dominacije.

  • Naj

    24. oktobar 2021 | 19:25

    Bravo Zvezdo!Samo lagano idemo dalje!Utakmicu po utakmicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA