Ko je najpoželjniji stranac u dresu Srbije i da li ove reči znače pobunu reprezentativaca u najavi?

Među srpskim navijačima ideja o stranom košarkašku u državnom dresu uglavnom nije prihvatljiva

  • 5
Markus Pejdž, Kori Volden, Kevin Panter, Dilan Enis, Čarls Dženkins Foto: ABA liga / KK Crvena zvezda mts, Marko Jovanović, MN Press

Košarkašku javnost u Srbiji tokom utorka zatalasala je izjava selektora Svetislava Pešića u kojoj je rekao da on računa na naturalizovane strance koji bi u budućnosti mogli da obuku dres Srbije. Nakon naše ankete, jasno je i koga bi navijači srpske reprezentacije najviše voleli da vide u dresu svoje zemlje.

U ovom trenutku petorica aktivnih stranih košarkaša imaju pravo da nastupaju za reprezentaciju Srbije, a zanimljivo je da svi pokrivaju bekovske pozicije.

Ubedljivo najviše glasova dobio je Kevin Panter, košarkaš Partizana koji je srpski pasoš dobio tokom mandata u Crvenoj zvezdi, čak 55.41%. Sjajni američki bek je odlične partije pružao u Crvenoj zvezdi, kao i u Milanu sa kojim je prošle sezone igrao Fajnal-for Evrolige i u polufinalu "zatrpao" koš Barselone ubacivši 23 poena, a sa odličnim igrama nastavio je i u dresu Partizana gde beleži 17,5 poena po meču u Evrokupu.

KK Partizan - KK Hamburg Tauers Foto: MN Press

Nakon Pantera, najviše navijača želelo bi da vidi Čarlsa Dženkinsa u dresu sa državnim grbom, čak 23.57%. To i ne čudi toliko, s obzirom na to koliko su navijači crveno-belih zavoleli popularnog "Đenku". Američki bek, koji je od početka ove sezone bez angažmana, često i na svom Tviter nalogu šalje poruke podrške svom bivšem klubu na srpskom jeziku.

Na trećem i četvrtom mestu, sa malim razlikama, su Kori Volden (9.47%) i Markus Pejdž (8.01%), dok od potencijalnih stranih reprezentativaca Srbije najslabije se među ljubiteljima košarke kotira Dilan Enis sa 3.54%, uprkos odličnim ovosezonskim igrama u dresu Gran Kanarije. Nekadašnji košarkaš Mege i Crvene zvezde prosečno beleži 15 poena po meču, što u ACB ligi, što u Evrokupu.

Ipak, dosta ljudi je i dalje odbojno prema potencijalnom "pojačanju" za reprezentaciju Srbije u vidu stranog košarkaša. Iako se u ženskoj reprezentaciji trend naturalizovanih košarkašica nakon Danijel Pejdž nastavio sa Ivon Anderson, kod određenog dela ljubitelja košarke u Srbiji bi stranac u muškoj reprezentaciji bio gotovo poražavajući trenutak za "zemlju košarke". Isto mišljenje deli i kapiten srpske reprezentacije Miloš Teodosić.

Miloš Teodosić Foto: Marko Jovanović

U prošlosti imali smo različite izjave košarkaša, kao i košarkaških stručnjaka. Najčuvenija je izjava Miloša Teodosića iz 2015. godine, kada je kapiten Srbije rekao da bi se povukao iz reprezentacije i da ga ne bi interesovala ni kao navijača, ukoliko bi stranac obukao dres sa državnim grbom.

- Ja bih uvek igrao s onim što imam, bez obzira da li je to dovoljno za zlato, peto ili deseto mesto. Čak i da imamo priliku da dovedemo stranca s kojim bismo sigurno bili prvaci, ja to svejedno ne bih prihvatio. To nema smisla. Radi, stvori prave igrače, stvori pravu reprezentaciju, pa s njom osvoji medalju. A ne da se švercuješ s nekakvim strancima koji nemaju veze s tom zemljom - rekao je tada Teo.

Izričit u odbijanju ideje o angažovanju stranog igrača bio je i nekadašnji selektor Saša Đorđević, koji je jasno rekao da ga to apsolutno ne zanima.

Dejan Milojević je izneo svoje mišljenje da bi bilo u redu kada bi stranac zaigrao za reprezentaciju Srbije, ali samo ukoliko bi duži period proveo u zemlji i stekao određenu emociju prema narodu. U suprotnom, ako bi samo dobio pasoš kako bi igrao za reprezentaciju i time dobio korist za sebe, to bi za bivšeg trenera Mege bilo neprihvatljivo.

Sa druge strane Aleksandar Džikić je jednom prilikom govorio o pitanju stranca u reprezentaciji i njegovo mišljenje je da bi to bio dobar potez ukoliko bi doprineo napretku reprezentacije, jer bi samim tim doprinelo i povećanju interesovanja kod dece za bavljenjem košarkom, pa i većom bazom mladih košarkaša koju bi donela budućnost.

Video: Izgleda da sam sada Srbin: Panter zadovoljan posle odlične igre na Kupu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    16. februar 2022 | 12:36

    bolje oni jer su veci srbi od zvezdsa..oni kazu..kosovo je srbija..a zvezdasi..sta oni vele...

  • Oki

    16. februar 2022 | 13:43

    Panter i Volden ako nece ovi nasi onda nemamo bolje.

  • SaNDzAK AiRLiNES

    16. februar 2022 | 17:00

    Panter u reprezentaciju ?!? 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA