Kako je sutuacija u Ukrajini "prokrčila" Zvezdi put do TOP 8: Šta je čeka i gde su najveće "mine"?

Prosipala je bodove Zvezda tokom čitave sezone, ali je dobila priliku da sve to dobrano naplati i to sa kamatom

  • 7
KK Crvena zvezda, KK Barselona, Evroliga Foto: MN Press

Sukob između Rusije i Ukrajine je doneo previše nelagode u svetu sporta. Najgore su prošli ruski sportisti, reprezentacije i klubovi koje masovno suspenduju sa svih velikih takmičenja.

Pored mogućnosti da fudbalska liga Srbije preteknu Rusiju i sada sa 11. skoči na 10. mesto, tu je i prilika za Crvenu zvezdu da se domogne "TOP 8" Evrolige, zbog sankcija izrečenih klubovima iz ove zemlje.

Evroliga je tako odlučila, diskvalifikovala je klubove iz Rusije i poništila je sve prethodne rezultate sa klubovima koji dolaze iz ove zemlje - Uniksom, CSKA Moskvaom i Zenitom iz Sankt Petersburga.

Nekim klubovima je ovakva odluka naškodila, dok s druge strane postoje oni kojima se iznanada otvorila šansa za bolji plasman. Crvena zvezda je jedan od timova kojoj pogoduje ovakva odluka Evroplige, jer su se nade za Top osam ponovo u domenu mogućeg.

Još kada se na to doda i mogućnost da se "Fajnal-for" održi u Beogradu, sve je to motiv više za Crvenu zvezdu da "zapne" i pokuša da se domogne i tog vrha, a ko zna, možda i zaigra pred svojom publikom mečeve završnice ovog takmičenja, no, do toga ima previše stepenika koje Dejan Radonjić i ekipa moraju da prođu.

Situacija na tabeli i ide u prilog Zvezdi, jer će na neki način sama da kroji svoju sudbinu, Monako se nalazi na osmoj poziciji i ima dve pobede više od crveno belih koji imaju dva meča manje od ove ekipe iz Kneževine.

Naravno, sve bi bilo drugačije da crveno-beli nisu "prosuli" ogroman broj pobeda, kada su lošom igrom u završnici protivnicima prepustili sav plen, pa su zbog toga sebe i doveli u ovakvi situaciju.

KK Crvena zvezda KK Fenerbahče Foto: MN Press

Prvi stepenik - Baskonija

Prvi stepenik koji se nalazi ispred Zvezde je ekipa Baskonije, već smo pisali u najavi da je tim iz Beograda doživeo već jedan poraz protiv ove ekipe, kada su izabranici Dejana Radonjića pružili veoma bledu partiju u Španiji i praktično su ušli u halu s belom zastavicom u rukama

Sada je situacija drugačija, Zvezda je u malom uzletu, osvojen je Kup Radivoja Koraća, poraz od Panatinaikosa je malo uzdrmao košarkaše, ali je potom pobeda protiv Fenerbahčea uspela da ih u potpunosti povrati.

Neće imati Radonjić na raspolaganju Stefana Markovića za ovaj meč, ali taj nedostatak bi trebalo da nadomesti Nikola Ivanović, koji se i dalje čeka da proradi i podseti na svoje igre iz Budućnosti.

Meč se igra u Pioniru, tako da je i to jedna od prednosti koju ima Zvezda u ovom slučaju.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Monako Foto: MN Press

Paklenih sedam dana posle Baskonije - Real i Makabi

Baskonija je tek prvi stepenik, ali ono što sledi je mnogo veća uzbrdica i biće potreban veoma velik napor da se "izgura" sve do najvišeg uzvišenja.

Samo dva dana posle meča sa Baskonijom, Zvezdu prvo očekuje novi večiti derbi u okviru ABA lige gde će "gostovati" Partizanu, koji će imati imperativ pobede zbog prethodna dva neuspeha u isto toliko derbija od početka sezone.

Neće se dobrano ni odmoriti Zvezdini igrači, a već će ići na duel protiv Reala iz Madrida, odnosno, Real će doći u Pionir. U prethodnom duelu ova dva kluba, borili su se crveno beli, ali su ipak na kraju pali pred "Kraljem".

Zatim slede nova dva dana pauze, a onda dolazi i Makabi takođe u Pionir. Ekipa koja je već jednom "pala" protiv Zvezde, ali to je bilo na samom startu takmičenja u Evroligi.

Nikola Kalinić Foto: MN Press

Četiri vezana gostovanja gde se "odvaja žito od kukolja" i meč odluke u Beogradu

Posle vezane tri utakmice u Pioniru, Zvezdu će dočekati i četiri gostovanja, veoma teška gde će se i saznati sudbina ove ekipe u ovogodišnjem izdanju Evrolige.

Prva na "meniju" je ekipa Barselone, koja je u Beogradu došla do pobede na "jedvite jade", kada je i Ostin Holins imao otvoren šut za tri poena i izjednačenje na minut do kraja, ali nije uspeo da pogodi i tu je i bio kraj.

Odmah posle Barselone, dolaze na red i dva gostovanja u Nemačkoj - Alba iz Berlina i Bajern iz Minhena.

Radi se o dve ekipe s kojima je Zvezda imala polovičan skor u prvom delu sezone - pobedili su Bajern, ali su poraženi od Albe. Sada će Zvezda imati priliku da se revanšira za taj poraz, a ulog će biti i veći jer se radi o dva konkurenta za TOP 8 Evrolige.

Košarka Evroliga Crvena zvezda Alba Foto: MN Press

Za kraj ovih paklenih gostovanja dolazi i meč protiv trenutno druge najgore ekipe u Evroligi, košarkaša Žalgirisa. Ipak, koliko god oni imali lošu sezonu, nijedno gostovanje u Litvaniji, zemlji košarke, nije lako niti će ikad biti. Armija "Zelenih" će doći da podrži Žalgiris i to bi trebalo da predstavlja najveći bedem s kojim će Zvezda morati da se susretne u Kaunasu.

Posle svih gostovanja, dolazi i vreme za poslednju utakmicu u Evroligi, poslednji meč koji će biti odigran, a možda će upravo i od ovog meča dosta toga zavisiti - radi se o utakmici sa Efesom.

Zvezda i Efes su u prvom delu odigrali izvanrednu utakmicu gde se do poslednjih sekunda meča ništa nije znalo, Kalinić je imao bacanja kojima je mogao da donese pobedu crveno-belima, ali je oba promašio, da bi potom Efes iskoristio svoja dva i došao do pobede. Bolan poraz, ali će zato imati priliku Zvezda da "vrati sa kamatom".

Veoma napetih mesec dana je ispred nas, ali i ispred ekipe koju s klupe predvodi Dejan Radonjić. Ukoliko povrede zaobiđu ovu ekipu, mogla bi Zvezda da nađe svoje utočište među osam najboljih u Evropi.

Nejt Volters Foto: Marko Jovanović

Raspored

Zvezda - Baskonija - 03. Mart 2022.

Partizan - Zvezda - Aba liga - 06. Mart 2022.

Zvezda - Real Madrid - 08. Mart 2022.

Zvezda - Makabi 10. Mart 2022.

Barselona - Zvezda 18. Mart 2022.

Alba - Zvezda 25. Mart 2022.

Bajern - Zvezda 31. Mart 2022.

Žalgiris - Zvezda 03. April 2022.

Zvezda - Efes 07. April 2022.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Radonjić pred Asvel: Svi su izašli iz korone, povređeni su se oporavili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    3. mart 2022 | 14:11

    Bezveze. Ne treba nam ovakva vrsta pomoci.

  • putin je bog

    3. mart 2022 | 16:28

    kad nemas stida ni obraza a znamo da to nikad kod vas nije ni bilo onda se ne cudim da se radujete tudjoj nesreci i uzimate po navici ono sto vcam ne pripada..nekad korona sad ukrajina..sutra ..al kod vas nikad postenja ni obraza..to ste vi..srpska briuka i sramota

  • N

    3. mart 2022 | 13:13

    Dovesti sada centra iz rusije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA