Potpuni haos u Evroligi: Svađe i nesuglasice na sve strane, Bertomeu bi mogao da ode i pre 30. juna

Čeka nas burno leto u evropskoj košarci

  • 13
Žordi Bertomeu Foto: MNPress

Duboki potresi bi mogli vrlo brzo da se dogode u svetu evropske klupske košarke. Već duže vreme se priča o smenama u vrhu Evrolige, a kako se sezona približava kraju, to se one i više intenziviraju, pošto je sve više nezadovoljnih klubova aktuelnom situacijom u dva najjača takmičenja.

Prema saznanjima Mozzart Sporta, aktuelni čelni čovek Evrolige, Đordi Bertomeu mogao bi vrlo lako da ode sa te pozicije i pre predviđenog 30. juna, kada mu zvanično ističe ugovor. Španski klubovi su i dalje jedini na njegovoj strani, dok su ostali licencirani klubovi na drugoj, što stvara dodatni pritisak i nervozu.

Ono oko čega se vodi dodatna polemika jeste pitanje učešća ruskih klubova u Evropi za narednu sezonu, ali ne samo to. Ove godine, kada je bila donošena odluka o suspenziji, pitalo se samo 11 timova sa licencom od njih 13. Asvel i Bajern su bili izuzeti iz odlučivanja, jer na njih još nisu bila preneta vlasnička prava, niti su do sada. I dalje se ne zna ko će, kako i sa kim dalje.

Dvojica važnih ljudi iz kompanije IMG koja je glavni finansijer Evrolige i Evrokupa su napustila projekat, uprkos potpisivanju desetogodišnje saradnje, što dodaje na pritisku i sa finansijske strane. Oni nisu želeli zauzvrat da prihvate mesto izvršnih direktora Evrolige, što im je ujedno bilo ponuđeno.

Klubovi vlasnici Evrolige još od ranije su glas podigli i protiv Evrokupa, za koji se takođe provlačila priča da bi mogao da pređe pod okrilje FIBA, koja je voljna da ga prihvati i tako pojača svoj portfolio. Moguće je da bi se tako došlo korak bliže ujedinjenju klupskih takmičenja na Starom kontinentu.

Sve u svemu, stanje je haotično i alarmantno, a rešenje se mora pronaći što je pre moguće. Čeka nas burno leto u evropskoj klupskoj košarci.

Video: Davis Bertans 4/4 trojke u prvom poluvremenu protiv Finiksa: Duletov revolveraš rešeta za Dalas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA