Durent hvali Jokića i Dončića, ali štiti američku školu košarke: "Oni su anomalije"

Još jedna debata o tome da li je evropski sistem razvoja igrača bolji od američkog

  • 1
Nikola Jokić i Luka Dončić Foto: Tanjug / AP

Nikola Jokić je osvojio drugu uzastopnu MVP nagradu NBA lige, Luka Dončić dominira u plej-ofu i vodi svoju ekipu do velikih pobeda, a Kevin Durent njihov uspeh karakteriše kao individualni, a ne kao uspeh evropske košarke.

Nakon velikih uspeha Jokića i Dončića ponovo se postavlja pitanje da li je evropska košarka bolji put do NBA lige, nego što ga imaju američki košarkaši.

- Koliko Evropljana je došlo u NBA i moralo je da se vrati nazad? Korišćenje Luke Dončića i Nikole Jokića koji su anomalije kao primera je forsiranje narativa - rekao je Durent, kao odgovor na izjavu novinara Ekama Nagre.

On je govorio o tome da su srpski i slovenački košarkaš plod evropskog sistema razvoja mladih igrača, dok je u Americi problem to što od košarkaša odmalena prave zvezde.

- Dončić i Jokić dominiraju u NBA zahvaljujući evropskom sistemu razvoja mladih igrača. Akcenat je na veštini i učenju igranja na pravi način. Previše mladih Amerikanaca su ohrabreni da na silu budu u centru dešavanja i zbog toga imaju nedostatke u igri. Zato je igranje u NBA lako za Evropljane, njihov razvoj je drugačiji. Dobro se izvešte i postanu profesionalci - bila je izjava Nagre.

Istina je, verovatno, između. Evropski sistem košarke zaista uči mlade košarkaše o timskom igranju, dok se u Americi mnogo više gleda individualni učinak nego što je to slučaj u Evropi. Međutim, igrači kao što su Jokić i Dončić se ne rađaju često.

Video: Trojka kao kap: Sjajni Dončić obezbedio sedmu utakmicu protiv Finiksa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA