≫ 

Zvezda preživela dramu protiv Partizana: Kalinić kišom trojki doneo 3 meč lopte za titulu u ABA ligi

Mitrović je takođe odigrao sjajnu partiju i bio je važan šraf za crveno-bele kada se meč lomio

ABA Liga Finale, KK Crvena Zvezda - KK Partizan Foto: Nikola Tomić

Pokušao je Aleksa Avramović da probudi Partizan i da donese crno-belima izjednačenje u finalnoj seriji protiv Crvene zvezde, ali nije uspeo! Radonjićev tim uspeo je da odbije sve napade crno-belih, pa i onaj u poslednjoj četvrtini kada je gostujući tim poveo posle serije trojki nekadašnjeg igrača Borca i Estudijantesa. Tako je Zvezda stigla do tri meč lopte za titulu u ABA ligi - 85:81.

Sve se rešavalo kroz penal završnicu u koju se ušlo nakon što je Avramović uspeo da vrati Partizan u igru u poslednjoj četvrtini pogocima sa distance. Međutim, Kalinić i Mitrović su uspeli da se izdignu iznad svih u domaćem sastavu i bili su odbrambeni bedem pred naletom gostiju.

Koliko je ovaj meč bio dramatičan govori i podatak da je trajao čitavih dva sata i sedam minuta. Poslednjih 15 sekundi meča se razvuklo barem na 15 minuta. Jednostavno, nerealna drama okružila je meč gde je Partizan mogao da dođe i do šuta za pobedu da je bio malo staloženiji.

Naime, Branko Lazić je na četiri poena razlike na oko 15 sekundi pred kraj napravio nesportsku ličnu grešku nad Matijasom Lesorom, koji je pogodio jedno bacanje od dva. Posle toga je isti košarkaš ponovo fauliran, ali je napravio neverovatnu grešku kada je namerno promašio bacanje pošto je to uradio na potpuno neadekvatan način.

Trojke su ponovo bile najmoćnije oružje Crvene zvezde. Odbrana danas nije toliko dobro radila koliko napad na drugoj strani, pa je Radonjićev tim uprkos svemu uspeo da sve izniveliše i zadrži prednost na svojoj strani tokom čitave utakmice.

Veliki problem za Partizan generalno je predstavljala i činjenica da su Zek Ledej i Kevin Panter već na početku druge četvrtine imali po tri prekršaja, pa nisu toliko mogli agresivno da igraju u odbrani i u par navrata su "propuštali" rivale na putu ka protivničkom košu.

Najefikasniji za Zvezdu je bio Kalinić sa 25 poena uz četiri skoka, pri čemu je šutirao 5/5 za tri poena. Pratio ga je Mitrović sa 14 poena, dok su preostali dvocifreni bili Ivanović sa 12 poena i Holins sa 11. Na drugoj strani, istakao se pomenuti Avramović sa 21 poenom, kao i Lesor koji je dodao 18 poena, Mur je završio sa 14, a Ledej sa 11.

Za razliku od prvog meča, kada je Crvenoj zvezdi bilo potrebno daleko više vremena da upali motore, ove večeri je sve krenulo kao podmazano već od prvog minuta. Trojke Kalinića i Dobrića upalile su mašinu, pa je Radonjićev sastav za nepuna dva minuta napravio seriju od 14:0, kojom je stigao do dvocifrene prednosti.

Partizan je u par navrata pokušavao da se vrati i približi barem na posed zaostatka, ali je Zvezda stalno uspevala da odgovori u pravom momentu. Gledali smo zaista raspucane večite rivale, dobru i borbenu košarku, kojoj je jedina mana bila to što smo imali isuviše mnogo prekida i pregledanja snimaka od strane sudija.

Uspela je Zvezda da zadrži +11 na kraju prve četvrtine, ali je u drugoj Partizan dva puta smogao snage da se vrati, jednom na samo pet poena zaostatka, a drugi put je ta serija zaustavljena na sedam poena prednosti za crveno-bele. Baš toliko je bilo po završetku uvodnih 20 minuta košarke.

Finale ABA lige, KK Crvena Zvezda - KK Partizan Foto: Nikola Tomić

U trećoj četvrtini nije bilo nekih prevelikih promena. Jednostavno, razlika se kretala između pet i deset poena, Partizan je svim silama pokušavao da se spusti na adekvatnu razliku što uglavnom nije dopuštao Nikola Kalinić svojim prodorima i poenima sa linije za slobodna bacanja.

Delovalo je da će devet poena prednosti Zvezde sa početka poslednje četvrtine biti dovoljno da ne vidimo dramu u poslednjoj četvrtini, ali je Partizan tada zaigrao mnogo kvalitetnije i energičnije. Lesor je počeo moćno da razgrće po reketu, a dobio je ispomoć od Avramovića i očas posla je crno-beli tim prišao na samo dva poena zaostatka.

Partizan je nastavio sa istom energijom i posle dve vezane trojke Avramovića stigao je i do prve prednosti još od uvodne četvrtine. Kalinić je to sprečio sa svoje dve trojke koje je naslanjao na Aleksine. I faktički je održao crveno-bele iznad vode, pošto se nakon toga probudio i Mitrović koji je svojim poenima odveo Zvezdu na +5 na oko dva i po minuta do kraja utakmice.

Usledila je već opisana drama sa samog početka teksta posle koje Zvezda ima 2:0 u finalnoj seriji ABA lige. Sledeći meč na programu je u sredu i to pred navijačima Partizana od 20.30 časova.

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (85:81) - Mitrović pogađa ispod koša! Nema trojke Pantera, ima bacanja za Lesora koji je uhvatio skok. Drama, velika drama, Mur je imao šut za tri... Mogao je da donese svom timu dva poena zaostatka, ali su crno-beli posle dugog napada Zvezde ipak prišli na jedan posed manjka. Faul Dalasa Mura nad Kalinićem. Dva od dva Nikole. Novi tajmaut, sada ga traži Obradović. Zakucavanje Lesora. Novi tajmaut. Nikola Ivanović ide da šutira penale. Prvo bacanje promašuje, drugo daje. Tajmaut Obradovića. NESPORTSKA LIČNA GREŠKA! Branko Lazić je napravio faul pre ubacivanja lopte u igru. Lesor je šutirao bacanja i jedno pogodio. Faul Luke Mitrovića... Pogađa Lesor prvo bacanje. Prestup Matijasa Lesora. Ovo je velika greška.

8. minut (78:74) - Nema trojke za Zvezdu, lopta je u rukama Zeka Ledeja, a onda sjajno zakucavanje Ostina Holinsa posle ukradene lopte. Dribla loptu sebi u noge Zek Ledej i Partizan gubi loptu. Koš Mitrovića, ide Zvezda na +5. Strašna greška Kevina Pantera, izgubljena lopta. Međutim ni Zvezda nije bolja na drugoj strani, a Avramović pogađa jedno bacanje.

6. minut (74:73) - Ali kao i uvek tu je Kalinić da vrati trojku. Zek Ledej pogađa trojku! Kakva drama! I opet trojka, opet Kalinić! Kakva drama u Pioniru! Koraci Mura na drugoj strani... Fantastične finte Luke Mitrovića i koš. Zek Ledej vraća na drugoj strani. Jedan razlike, samo jedan razlike za Zvezdu!

4. minut (66:68) - Evo nama drame, Avramović poentira iz kontre! Tajmaut Radonjića! Nema trojke Voltersa, a faul je napravio Madar potom na skoku. Koš Nejta Voltersa, jako važan za crveno-bele da se prekine ova serija. Trojka Avramovića, koji igra sjajnu utakmicu! Izblokirao je Ledej sada Mitrovića! Trojka Avramovića!

2. minut (64:60) - Trojka Mura i opet Partizan unosi dramu u ovaj meč. Zvezda opet ne realizuje svoj napad, a Lazić pravi prekršaj. Zakucava Matijas Lesor i samo je četiri razlike što je najmanja razlika u drugom poluvreme. Četvrta lična Kevina Pantera sledi na drugoj strani. Nejt Volters je pogodio težak šut, a Kuzmić isto dolazi do četvrte lične greške. Lesor razgrće u reketu i ponovo nas vraća na četiri razlike.

Finale ABA lige, KK Crvena Zvezda - KK Partizan Foto: Nikola Tomić

3. četvrtina

10. minut (62:53) - Ledej pogađa i prekida agoniju, a onda Lazić ubacuje trojku uz zvuk sirene. Mitrović iz finte uručenja opet donosi dvocifrenu prednost Zvezdi. Raste temperatura u dvorani. Promašuje Ledej sa linije penala prvi put večeras. Gubi loptu Madar i to je to.

8. minut (57:50) - Avramović ne pogađa za tri. Lazić promašuje, a Panter je fauliran od strane Lazarevića. Težak šut Batajničanina posle na drugoj strani i promašaj. Smailagićev nerezonski promašaj sa distance. Dugo stoji ovaj rezultat. Ni Lazić ne pogađa trojku. Nema poena već dobra tri minuta.

6. minut (57:50) - Dalas Mur! Preko Branka Lazića pogađa Amerikanac koji ima i albanski pasoš... Gubi Zvezda loptu, Partizan ima veliku šansu da priđe na posed zaostatka. Ivanovićev prekršaj. Smailagić promašuje trojku, a Zagorac pravi potpuno bespotreban prekršaj na skoku za dva bacanja Kalinića. Promašuje Nikola prvo. Drugi put je sigurniji. Nema pogotka Partizana, opet je Kalinić imao dva bacanja i jedno realizovao. Sada opet prekid utakmice zbog pogrdnog skandiranja... Zagorac je izgleda pogođen u glavu nekim predmetom. Izgubljena lopta Partizana posle toga.

4. minut (55:47) - Kalinić lako na drugi obruč, pogađa i Partizan na drugoj strani. Dugačak napad Zvezde i na kraju bacanja za Kalinića. Pogodio je oba. Avramović je popravio poziciju i pogodio trojku. Faul Radeta Zagorca, ispunjen je bonus ovim prekršajem. Vrlo dobar potez Ivanovića, pogodio je za dva.

2. minut (49:42) - Krade loptu Avramović i prilaze crno-beli na samo pet poena zaostatka. Promašuje Luka Mitrović, Partizan ima šansu da se opasno približi, ali Matijas Lesor pravi četvrtu ličnu grešku! Smailagić će sada igrati na petici. Težak šut Mitrovića i promašaj, faul Davidovca. Gubi loptu Aleksa Avramović, Mitrović to kažnjava iz kontre.

Finale ABA lige, KK Crvena Zvezda - KK Partizan Foto: Nikola Tomić

2. četvrtina

10. minut (47:40) - Ivanović pravi faul. Potom dolazi do svađe između njega i Zagorca, inače bivših saigrača iz ekipe Mege. Biće sve kako treba, bio je to samo nalet adrenalina, a Lesor će šutirati bacanja. Ne greši Lesor sa linije penala. Zvezdi ističe napad, a Jam Madar gubi loptu. Lesor zakucava posle jedne ne baš prijatne situacije za Mitrovića na drugoj strani kada je završio na parketu. Tajmaut Radonjića. Tehničku grešku je neko dobio u međuvremenu u ekipi Zvezde, odnosno Dejana Radonjića, a penal je u to ime realizovao Dalas Mur. Nema trojke Holinsa. Tu je i Zagorac i samo je pet razlike. Ivanović pogađa sa poludistance. Avramović je izblokiran i to je to, 52 minuta je potrajalo ovo prvo poluvreme.

8. minut (45:33) - Izuzetno dobar potez Luke Mitrovića, pogađa iz okreta iz male udaljenosti. Avramović promašuje zicer, a Madar ne može da ubaci trojku. Dobrić je promašio težak šut, nije lopta dirala ni obruč, posle čega ističe vreme za napad. Novi težak promašaj Avramovića, a Kalinić napada Pantera koji mora da se čuva i lako prolazi do kraja. Madar sam kao duh ne pogađa, a Ivanović poentira za +12.

6. minut (39:33) - Lesor pivotira i snažno zakucava. Holins ne pogađa trojku, trči Partizan u kontru na drugoj strani... Iznudio je prekršaj Lesor. Izlazi lopta iz obruča sada Aleksi, ali je fauliran od strane Dobrića i realizovao je oba penala. Kalinić pravi faul u napadu... Zbog ubacivanja predmeta na teren je opet opomenuta publika. Lesor će imati još dva slobodna bacanja i pogodiće ih. Umalo izgubljena lopta crveno-belih sada... Opet će se gledati snimak, Belošević treći put ide do monitora od početka utakmice.

4. minut (39:27) - Jam Madar iz kontre upisuje nove poene. Tajmaut traži Radonjić da prekine ovu mini-seriju gostiju. Holins pogađa trojku pod ličnom greškom Pantera, njemu je to treća i sada su ovo ozbiljni, ozbiljni problemi za crno-bele. I Ledej ima tri lične greške. Panter je besan na Beloševića. A Holins je pogodio i dodatno slobodno bacanje. Ništa od kontre Zvezde, a onda trojka Avramovića. I kakva trojka Dobrića!

2. minut (32:22) - Izgubljena lopta Madara, pa faul u napadu Lazića. Koš Zagorca, sada on pokušava da iskopa Partizan iz ove neprijatne situacije. Kalinić postiže trojku i to je već +12 za Zvezdu... Partizan je u nokdaunu, ali Avramović uspeva da se "promuva" kroz odbranu i da poentira.

Finale ABA lige, KK Crvena Zvezda - KK Partizan Foto: Nikola Tomić

1. četvrtina

10. minut (29:18) - Nema trojke Pantera, lopta je za Zvezdu. Lesor pravi faul daleko od svog koša, potpuna dekoncentracija u ekipi Partizana u ovoj prvoj četvrtini. Oba bacanja su realizovana, potom novi penali sada za Dobrića posle faula Ledeja. I oni su realizovani... Faul Zeka Ledeja, treći. Jedno pogođeno bacanje Ivanovića posle toga. I Panter je stao na liniju penala na drugoj strani i pogodio je oba. Kalinić sa poludistance promašuje, prethodnoi i Dobrić. Ubedljiva prednost domaćih posle prvih deset minuta.

8. minut (24:16) - Faul u napadu. Poludeo je Željko Obradović na sudiju Igora Dragojevića. Zek Ledej je načinio prekršaj, a zvanični spiker prvi put opominje navijače zbog uvreda. Pogađa i Dalas Mur konačno da prekine ovu agoniju Partizana i to za tri poena. Volters je sam, ali je promašio... Holins prekida napad crno-belih prekršajem. Panter će imati dva slobodna bacanja, pogodio je oba i prepolovio deficit Partizana. Sada mnogo prekršaja, ovoga puta jedan takav čini Mur. Ivanović realizuje oba slobodnjaka. I još slobodnih bacanja - sada za Pantera. Dva pogođena bacanja za Amerikanca. Dobrić pogađa za tri, neverovatno je kako igra ovaj momak u finalnoj seriji.

6. minut (19:9) - Volters pogađa trojku i podiže celu dvoranu na noge! Kuzmić je fauliran i imaće dva slobodna bacanja, realizovao je oba bez previše problema. Zagorac je pokušao sve sam da odradi i nije uspeo. Kuzmić je ponovo fauliran i imaće nova dva penala. Druga lična greška za Pantera posle pregledanja snimka, Željko ga hoće napolju, a Amerikanac pokazuje da želi da ostane na parketu... Prvo pogađa, drugo promašuje, Lazarević hvata loptu, Kuzmić pogađa i još je i fauliran. Pogodio je i dodatno bacanje. Užasno igra Partizan, Holins pogađa dvojku, a Željko Obradović traži minut odmora.

4. minut (8:9) - Zagorac, pa Volters, po koš na obe strane... Pogađa trojku i Kevin Panter iz ćoška. Dobra realizacija Partizana na samom početku ove utakmice. Vraća Kalinić trojku momentalno.

2. minut (3:4) - Dalas Mur postiže prve poene na meču posle čega stiže i trojka Nikole Kalinića posle serije promašaja na obe strane terena. Postiže lak poluhorog i Matijas Lesor.

Startne postave

Crvena zvezda: Volters, Davidovac, Kalinić, Holins, Kuzmić

Partizan: Panter, Ledej, Zagorac, Mur, Lesor 

- Dvorana je skoro puna za početak drugog meča finala ABA lige. Navijači su "dočekali" Dejana Radonjića skandiranjem, a Željka Obradovića povicima, posle čega su mu skandirali "Uzmi Željko evrotitulu"...

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Nije u petak Partizan odigrao dobro, pogotovo tokom drugog poluvremena kada je Zvezda preuzela konce u svoje ruke, otišla na dvocifrenu prednost i uspela da je sačuva za pobedu. Čini se da su crveno-beli odigrali timski daleko skladnije o čemu govori i broj asistencija koji je bio na njihovoj strani.

Partizan inače traži prvu pobedu u gostima protiv Crvene zvezde još od 2016. godine i finala Košarkaške Superlige Srbije. U ABA ligi je taj post još godinu dana duži, pošto je crno-beli tim zadnji put pobedio 2015. godine kada je poražen sa 3:1 u seriji.

Ukoliko Zvezda bude došla do pobede i večeras, steći će tri meč lopte za osvajanje titule, od čega će dve biti pred navijačima Partizana, a jedna pred pristalicama Crvene zvezde. Samim tim, prišli bi na korak od obezbeđivanja Evrolige i za narednu takmičarsku godinu.

Sudije na današnjem meču su Ilija Belošević, Igor Dragojević i Mario Majkić, što će reći da će pravdu deliti srpsko-crnogorsko-slovenačka kombinacija.

Video: Obradović posle poraza od Zvezde: Nismo preboleli neke dečije bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    29. maj 2022 | 21:45

    Da nije Belosevica laganih 20 razlike za Zvezdu

  • Kole

    29. maj 2022 | 22:10

    Nije ovo dobro nikako, Partizan ce imati jos veci budzet sledece godine ako ne osvoje, nece ljudi u Srbiji imati za hleb i mleko kad skoce cene.

  • Nosmoking

    29. maj 2022 | 23:14

    Ide Zagorac zamisljen ulicom, trola pravac na njega, neko uzvikuje: Paziii trojka!!!!!! Zagorac unezvereno”Jel’ Kalinic, jel’ opet Kalinic, jel’ on...”??!! 😫😫🥴

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA