≫ 

Mali otkrio koliko su državnih para dobili KK Crvena zvezda i KK Partizan i koliko duguju za porez

Ministar je izneo da se nikada više nije odvajalo za sport

  • 50
Izbori 2022 Siniša Mali Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana odigrali su burnu finalnu seriju u ABA ligi, a posle svih incidenata, crno-beli su otkazali učešće u KLS-u, dok crveno-beli igraju polufinalnu seriju sa Megom. 

Tako, sam kraj sezone obeležio je niz prozivki na obe strane, a deo njih se odnosio i na finansiranje klubova. Sa druge strane ministar finansija Siniša Mali ovog jutra bio je gost jutarnjeg programa na Pinku, gde je govorio o ulaganjima države u najveće srpske košarkaške klubove.

- Ova tema je veoma interesantna. Mi smo uradili detaljnu analizu fudbalskih i košarkaških klubova Zvezde i Partizana. Zvezda ima nasleđeni problem koji traje decenijama. Imate situaciju da državi možete da dugujete koliko hoćete. Većina nije razumela koliko je porez važan. Uspeli smo da pomognemo privredi, građanima, izgradimo bolnice, škole, sve se to finansira iz poreza. Zato mi je veoma važno da svaki građanin uvek uzme finskalni račun. Nemamo možda jedan vrtić, još jedan parkić i zato mi je to izuzetno važno - počeo je ministar Mali i nastavio o košarkaškim klubovima:

- To je taj nasleđeni decenijski problem. Poslednjih par dana smo uradili detaljnu analizu koliko smo pomogli i Zvezdi i Partizanu i stalno je pitanje koliko je i da li je država pomogla. I sa druge strane, sa koliko su njihova dugovanja za porez. Oni su u nekom reprogramu, ali se to nagomilava iz godine u godinu.

- Od 2012. do 2022. godine Košarkaški klub Crvena zvezda je od države dobio 26 miliona evra. U istom periodu Košarkaški klub Partizan je dobio 24.4 miliona evra, što od države, a tu je 8.9 miliona evra od Naftne industrije Srbije. Vrlo precizan podatak. U principu je to izbalansirna pomoć i jednima i drugima. Za porez duguju, Crvena zvezda 96.6 miliona dinara, dok KK PArtizan duguje 649.7 miliona dinara. Dakle, ogroman dug za porez. Pogledajte kakva je to navika. Ako ne pomognete u sekundi i jednima i drugima, uvek je to veliki problem.

Porez mora da se plati

Ministar je više puta istakao važnost plaćanja poreza za funkcionisanje države i bolji život svih.

- Svi mo šokirani ovim podacima, zato i treba da pričamo o tome. I kao roditelj govorim. Pogledajte dugovanja za porez. Ukupno je to 750 miliona dinara, to je 7 miliona evra, za te pare možete 3 vrtića da sagradite, kupite nekoliko desetina autobusa. Možemo da ulažemo u parkove, nove domove zdralja novu opremu za bolnice. Zato stalno i ponavljam. Ja tražim podršku građana, da shvate, da svaki dinar neplaćenog poreza ide na teret svih nas. Taj koji nije platio porez može da kupi neki džip, a mi svi moramo da shvatimo da je plaćen porez "sveto pismo". Ja se nerviram, predsednik Vučić, Ana, svi se nerviramo. Mi smo u protekle 3 godine pokazali kako znamo da preuzmemo teret krize na sebe, da pomognemo privredi i građanima. Imamo ogromne stope rasta.

Mali je potom govorio i o pomoći fudbalskim klubovima, kao i o njihovim dugovanjima za porez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    14. jun 2022 | 09:43

    Nigde u svetu nije zabelezeno da klub koji je zaozeo 8. mesto u prvenstvu dobije duplo vise para od aktuelnog sampiona i tima koji vec godinama osvaja trofeje i predstavlja nasu zemlju u evrpopskim takmicenjima. Objasni ti nama na cije ime i ko je odlucio da upumpa ogromnu kolicinu novca u KK Partizan i koliko ce nas gradjane kostati njihova wildcard pozovnica?

  • Kole

    14. jun 2022 | 09:28

    Hahahah pokopao Ostoju i Partizane samo tako..

  • Rajko

    14. jun 2022 | 09:43

    Sve rekao, a ništa nije rekao kao i uvek! Šta ćete uraditi po tom pitanju? Zapleniti imovinu dok ne plate porez ili ćete im dati još novca? Naći im još sponzora ili izbaciti iz lige? Gradimo, radimo, Ana, predsednik, ovo-ono, a najvažnije nije rekao! Šta bi bilo da neko od gradjana ne plati porez, da duguje toliko novca državi? Prazne priče…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA