≫ 

NBA osudila odluku Vrhovnog suda SAD: "Žene same da donose svoje odluke, štitićemo slobodu"

Burne su reakcije na kontroverznu odluku da se slabijem polu zabrani pravo da odlučuje o tome da li će rađati

  • 0
Brittney Griner Foto: Tanjug/AP

Vest dana, vest godine - bez preterivanja - je odluka Vrhovnog suda SAD da zabrani pravo ženama na abortuse što je u trenu dovelo do pobuna širokih masa u Sjedinjenim Državama. 

Kontroverznu presudu, kojom se potpunosti menja život, menja se sadašnjost i budućnost žena u SAD, osudili su brojni sportski autoriteti, klubovi, organizacije za prava žena, a među svima njima i obe profesionalne košarkaške organizacije.

U zajedničkom saopštenju muške i ženske NBA lige jasno i nedvosmileno je poručeno da se protive odluci Vrhovnog suda SAD.

- NBA i WNBA veruju da žene treba da budu u mogućnosti da same donose odluke koje se tiču svog zdravlja i budućnosti, a mi verujemo da slobodu treba zaštititi. Nastavićemo da se zalažemo za rodnu i zdravstvenu ravnopravnost, uključujući osiguravanje da naši zaposleni imaju pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti, bez obzira na njihovu lokaciju - poruka je u zajedničkom saopštenju.

Presuda, koja je, smatraju mnogi, vratila SAD u mračno doba, i te kako će uticati i na budućnost ženskog sporta u Americi na šta su već upozorile perjanice ženskog sporta.

Još u u septembru su se brojne istaknute sportistkinje, uključujući fudbalsku zvezdu Megan Rapino i košarkašice Diane Taurasi i Sue Bird, pridružile spisku od 500 koleginica i grupa koje su potpisale podnesak sudijama. U tom pismu ova grupa tvrdi da su prava na abortus pomogla rastu ženskog sporta i izrazili zabrinutost da bi budućim sportistkinjama bila naneta šteta u slučaju donošenja zakona o ukidanju abortusa.

U grupi je bilo 26 olimpijaca, 73 profesionalnih sportista i različita sportska udruženja.

Video: Suzavcem sa Kapitola po demontrantima: Opšti haos u SAD tokom protesta protiv zabrane abortusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA