≫ 

Zvezdini problemi, ko posle Radonjića? Ivanović prvi pik, Jovanović "najekonomičnije" rešenje

Ova knjiga se nije svela na dva, nego na četiri slova. Četiri trenera se pominju kao potencijalne promene, a stvarnost je takva da su tek dvojica realne opcije

  • 47
KK Crvena Zvezda treneri Foto: Profimedia, Youtube/EUROLEAGUE BASKETBALL, Marko Jovanović, MN Press

Postojale su šanse da će Dejan Radonjić ostati trener Crvene zvezde i iduće godine, međutim, crnogorski stručnjak je odlučio da podigne svoje sidro da se spusti nešto u južnije, u Suncem okupanu Atinu i zaduži opremu Panatinaikosa. Odlazak nije neočekivan, ali pitanje je - ko će sada sesti na klupu Crvene zvezde?

Radonjić je ostavio dubok trag u crveno-belom odelu kraj terena. Osvojio je pet pehara u ABA ligi, isto toliko puta je bio i šampion Srbije, ali i šampion Kupa naše zemlje. Sve to za šest sezona na klupi crveno-belih, čime je sebi prilepio etiketu najboljeg trenera u istoriji Crvene zvezde.

Njegov odlazak 2017. godine se poprilično osetio. Pokušao je da ga nadomesti Dušan Alimpijević, međutim nije došao do titule u ABA ligi, ali je osvojio Superligu Srbije, što nije bilo dovoljno, te ga je zamenio Milan Tomić.

Tomić je vratio osvajanje ABA ligu u Pionir, osvojio je i Superligu, ali je posle lošeg starta nove sezone dobio otkaz, njega je zamenio Andrija Gavrilović, potom je došao i Saša Obradović, da bi doživeo pravi debakl, kada ga je opet zamenio Radonjić. Vratio se Radonjić, osvojio je dve ABA lige, ali je došlo vreme za rastanak. Pitanje je, ko će ga zameniti? Nema mnogo opcija, tek nekoliko, a menadžment mora izabrati onog najboljeg.

Dejan Radonjić Foto: MN Press

Duško Ivanović - Prvi pik Crvene zvezde

Prema saznanjima Telegrafa, Duško Ivanović je prvi pik uprave da zameni Dejana Radonjića na mestu šefa struke u Crvenoj zvezdi, međutim, pitanje je da li Ivanović ima želje da vodi Beograđane, pošto ih je već jednom odbio.

Kada je reč o Ivanoviću, radi se o prekaljenom stručnjaku koji je već 30 godina u trenerskom poslu. Vodio je mnoge klubove u Evropi, a najzapaženije rezultate je imao sa ekipama Limoža, kada je osvojio FIBA Kup Radivoja Koraća, kao i sa Baskonijom koju je poslednju i vodio, a s kojom je došao do titule u Ligi Endesa 2020. godine.

Takođe, Ivanović je bio šampion Španije u još dva navrata, jednom 2002. godine, a jednom 2005. kada je oba puta vodio istu ekipu, koja se tada zvala Tau Keramika, odnosno Kaha Laboral. Osim Baskonije, koju je vodio u tri navrata, Ivanović je radio još u Friburg Olimpiku, Barseloni, Panatinaikosu, Himkiju i Bešiktašu.

Duško Ivanović je svoju karijeru počeo u Budućnosti, da bi kasnije bio na probi u Zvezdi koju nije prošao, što ga je odvelo do Splita i čuvene Jugoplastike s kojom je osvojio čak dve Evrolige, kada je bio jedan od lidera tima na terenu.

Ivanovića prati glas da je izuzetno strog sa igračima, što on nikad nije negirao. Njegova filozofija je jasna, između igrača i trenera mora postojati poštovanje, a ne prijateljstvo.

Ukoliko se Zvezda odluči za ovog čoveka, sigurno je da će dobiti novu dozu discipline u svojim redovima.

Duško Ivanović Foto: MN Press

Vladimir Jovanović - Novi Alimpijević?

Još jedno ime koje se stidljivo pominje u košarkaškim kuloarima oko Crvene zvezde, jeste ime Vladimira Jovanovića, bivšeg trenera FMP-a i Cibone, koji je sa "Vukovima" ove sezone imao zapažene rezultate, pre nego što ga je ekipa otpustila u februara.

Kada bi stigao Vladimir u klub, to bi bio sličan scenario kao onaj iz 2017. godine kada je Alimpijević zamenio Radonjića. Još jedan "đak" posle FMP-a bi zadužio opremu crveno-belih, ali ono što bi moglo da uspori njegov dolazak jeste manjak iskustva u većim takmičenjima poput Evrolige.

Jovanović je svoju trenersku karijeru započeo kao asistent u FMP-u, gde je radio kao pomoćnik upravo Dušanu Alimpijeviću, potom je preuzeo kadete Crvene zvezde, a stigao je i poziv Los Anđeles Klipersa da radi sa njima u toku Letnje lige.

Posle toga, preuzima prvi tim FMP-a i tu beleži sasvim solidne rezultate, a nagrada stiže u vidu poziva Igora Kokoškova da bude njegov pomoćnik u A reprezentaciji Srbije. Posle nešto slabijih rezultata u FMP-u, dobija otkaz, ali ga uzima Cibona gde postaje prvi srpski trener posle 32 godine i Dragana Šakote. Ciboni donekle vraća sjaj, ali ubrzo i tamo dobija otkaz.

Inače, Jovanović je od decembra 2021. godine i trener reprezentacije Srbije do 20 godina.

Kada se sagleda sve, reklo bi se da mladi trener koji ima tek 38. godina iza sebe ima pozamašan "CV" koji bi ga mogao preporučiti upravi crveno-belih.

KK FMP - KK Partizan, Vladimir Jovanović Foto: MN Press

Milan Tomić - bajkoviti povratak

Verovatno ne postoji navijač Zvezde koji ne bi voleo da vidi ovog čoveka ponovo u Zvezdi. Tomić je pristigao posle Dušana Alimpijevića i vratio je titulu ABA lige u vitrine Malog Kalemegdana, ali i čuvenu pesmu "I feel devotion" pod svodove Pionira.

Osim toga, Tomić je iznedrio i nekoliko vrhunskih košarkaša poput Moa Fajea, koji je brzo stekao simpatije publike, potom i Bilija Berona, koji je nedavno potpisao ugovor sa Olimpijom iz Milana, čime je pokazao o kakvom igraču se radi, a ubedio je i Stratosa Perperoglua da stigne u klub.

Ipak, pored svih dobrih stvari, Tomić i klub se nisu rastali na najbolji mogući način, te je skoro izvesno da se Tomić neće vratiti u klub, ali se ipak pominje kao jedna od opcija.

Posle Zvezde, Tomić je radio samo u Peristeriju, koji je ubrzo i napustio, a na klupi ga je zamenio Vasilis Spanulis.

Milan Tomić Foto: Marko Jovanović

Zvezdan Mitrović - Partizanovac koji bi mogao da nasledi Dejana Radonjića

Kada se priča o kandidatima, pored Duška Ivanovića, ime Zvezdana Mitrovića je verovatno i najzvučnije. Još jedan crnogorski stručnjak, ujedno i kum Dejana Radonjića, se tiho provlači kroz hodnike Pionira, iako postoje minimalne šanse da se to desi.

Mitrović iza sebe, poput Ivanovića, ima bogatu trenersku karijeru. Vodio je Budućnost, a čak je 12 godina proveo u Ukrajini gde je radio kao trener Himika (u dva navrata), Budiveljnika i Azovmaša, pre nego što se 2015. godine konačno obreo u nešto jače like i zauzeo klupu Monaka.

Ekipu Monaka je prvo uveo iz druge i u prvu ligu, a potom je u naredne tri sezone u najjačem rangu Francuske sa Monakom tri puta postao prvak zemlje, a došao je i do finala Lige šampiona, gde je poražen od Aek-a iz Atine.

Posle rastanka sa Monakom, Mitrović stiže u Asvel, gde posle dve sezone dobija otkaz nakon što je Toni Parker, vlasnik kluba, odlučio da ga promeni i vraća se u Monako. Sa Monakom osvaja Evrokup i obezbeđuje igranje u Evroligi, ali tamo dobija otkaz posle svađe sa Majkom Džejmsom, najvećom zvezdom ekipe.

Od tada Mitrović nema klub i čeka idealnu priliku da se vrati trenerskom poslu.

Zvezdan Mitrović Foto: Marko Jovanović

Video: Navijači dočekali Dejana Radonjića ispred Pionira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    29. jun 2022 | 19:52

    KARI PEŠIĆ

  • Ratar

    29. jun 2022 | 20:26

    Otisli najvazniji igraci, trener, juniori se povlace u izvor i FMP... Izgleda da je razvod blizu. Za osam godina u EL nikakav znacajaj uspeh. Ni jedan F4 bar...

  • sasa bgd

    29. jun 2022 | 19:43

    Sve moj do moga 😀😀😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA