Naziru se moćne petorke Partizana i Zvezde: Da li Beograd dobija tim(ove) na Fajnal foru Evrolige?

Posle osam godina Beograd će imati dva predstavnika u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju, s bitnom razlikom što će predstojeće sezone oba tima stremiti ka najvišim ciljevima

  • 47
Kevin Panter, Zach Leday , Dante Egzum, Dzejms Naneli, Nemanja Nedović, Džon Holand, Hasan Martin, Chris Singleton Foto: Michele Nucci / Zuma Press / Profimedia, Marko Jovanović, MN Press

Prelazni rok u košarci se zahuktava, Srbija će prvi put od 2014. godine imati dva predstavnika u Evroligi, a samim tim ambicije oba kluba su veoma visoke. Dok je Crvena zvezda već godinama aktivni učesnik elitnog takmičenja, ali bez ozbiljnijeg rezultata, Partizan se vraća u Evroligu nakon devet godina. Da obe ekipe imaju velika očekivanja i da žele da naprave iskorak u Evropi dovoljno pokazuju igrači koji su već potpisali ugovore sa dva najveća naša kluba, ali i spekulacije o potencijalnim pojačanjima.

Novi početak za Zvezdu bez Radonjića, stigla dobro poznata lica

Ono što je najveća promena u odnosu na prošlu sezonu Zvezde jeste pozicija trenera, gde je umesto Dejana Radonjića došao Vladimir Jovanović.

Tim za narednu sezonu je počeo da se formira od bekovske pozicije gde je stigao Nemanja Nedović, ljubimac navijača crveno-belih, koji se obavezao na trogodišnju vernost klubu u koji se vratio nakon 10 godina. Već od tog prvog pojačanja bilo je jasno da Zvezda u novu sezonu ulazi sa najvišim ambicijama.

Nemanja Nedović Foto: KK Crvena zvezda

Nisu dugo čekali u Zvezdi da ozvaniče i drugo pojačanje, ovoga puta na centarskoj poziciji. Stigao je Hasan Martin, nekadašnji igrač Budućnosti i Olimpijakosa, sa kojim je prošle sezone učestvovao na fajnal-foru u Beogradu. Martin je u dresu podgoričke ekipe pokazao da je odličan centar za ABA ligu, a dominirao je i u Evrokupu. U Pireju nije imao toliko prostora da se pokaže, pošto je dosta kuburio s povredama.

Treće pojačanje Zvezda je dovela upravo na poziciji tri, odnosno na krilnoj poziciji. Klub je napustio Nikola Kalinić, a na njegovo mesto došao je Džon Holand, prošlogodišnji igrač Burse sa kojom je napravio čudo, došao do finale Evrokupa, a velike zasluge za uspeh ekipe Dušana Alimpijevića imao je upravo novi košarkaš Zvezde. Ovdašnji ljubitelji košarke su posebno zapamtili Holanda iz meča protiv Partizana, kada je Amerikanac ubacio 17 poena, ali i trojku za produžetak u kom je kasnio pao Partizan.

hasan martin Foto: MN Press

Što se tiče pozicije plejmejkera i krilnog centra, očekuje se da Zvezda nastavi da "kopa" po tržištu. Naziru se neka pojačanja, navijači imaju svoje želje, a kao najveće spominju se Šabaz Nejpir i Kris Singlton.

Nejpir je prošle sezone stigao u Zenit nakon bogate NBA karijere, odmah na startu pokazao koliko je dobar, ali je ubrzo doživeo i neugodnu povredu skočnog zgloba koja ga je odvojila sa terena, da bi kasnije izašao iz ugovora zbog situacije između Rusije i Ukrajine i Evroligine suspenzije tima iz Sank Peterburga. Nejpir trenutno nema angažman, spominjao se kao pojačanje crveno-belih, što je potvrdio i Nebojša Čović, a Zvezdini navijači na sam spomen imena plejmejkera "padaju u nesvest".

Pozicija četiri još uvek nije rešena, status Erona Vajta je pod znakom pitanja, u klubu je Luka Mitrović, ali kao pojačanje Zvezde na toj poziciji spominje se Kris Singlton. Doskorašnji igrač Efesa rastao se sa evropskim šampionom i slobodan je u izboru nove sredine, a u četvrtak popodne je izašla informacija da je veoma blizu crveno-belog dresa, što bi bilo veoma veliko pojačanje za Jovanovićev tim.

Chris Singleton Foto: Marko Jovanović

Partizan se pojačava spolja - čeka se centar

Partizan je u prelazni rok ušao nešto sporije nego najveći rival. Prva akvizicija crno-belih bio je Danilo Anđušić, povratnik u crno-beli dres, ali igrač koji će naredne sezone imati zadatak da sa klupe doprinosi napadački na način na koji on to najbolje zna - šutem spolja.

Čekali su navijači crno-belih jedno bombastično pojačanje, i konačno ga dočekali u noći između 9. i 10. jula kada je objavljeno da će Dante Egzum pojačati tim Željka Obradovića. Partizan je taj potpis i ozvaničio u nedelju ujutru, a Australijanac je stigao iz Barselona, dok je nekada bio biran kao peti pik NBA drafta. Njegove glavne karakteristike su eksplozivnost i veoma dobre fizikalije, koje mu omogućavaju da defanzivno brani igrače na pozicijama od 1 do 3.

Nakon dolaska Egzuma spominjao se Džejms Naneli, i obnova saradnje Amerikanca i Željka Obradovića iz perioda u Fenerbahčeu. I to se obistinilo u sredu uveče, pa je tako Partizan dobio još jednog "snajpera" u svojoj petorci.

Dzejms Naneli Foto: Mn Press

Što se tiče pozicije beka i krilnog centra, crno-beli ne moraju da brinu. Kevin Panter je tu, kao i Zek Ledej, već oprobane snage iz prethodne sezone, kojima neće biti potrebno vreme za adaptaciju i prilagođavanje Obradovićevom stilu.

Ključna pozicija za Partizan jeste centarska. U ovom trenutku crno-beli tu imaju Alena Smailagića i Balšu Koprivicu, međutim nema sumnje da će doći bar još jedan centar. Prema nekim informacijama iz Francuske najbliži tome je Matijas Lesor, košarkaš koji je i prošle sezone bio prva opcija crno-belih na poziciji 5.

Ipak, da prelazni rok crno-belih nije gotov najavio je i prvi čovek kluba Ostoja Mijailović, koji je izjavio da će u narednih par dana Partizan dobiti najveće pojačanje u dosadašnjem delu prelaznog roka.

Dante Egzum Foto: MN Press

Kada se sagledaju startne petorke, igrači koji su u rotaciji, ali i to da je prelazni rok daleko od završenog za crno i crveno-bele, jasno je da će ambicije oba kluba u narednoj sezoni biti izuzetno visoki.

To se i moglo očekivati od Partizana, pošto je dobro poznato da Željko Obradović u svakom takmičenju stremi ka trofeju, a tim koji crno-beli imaju, čak i u ovom trenutku, obećava dobar rezultat u Evroligi.

Čini se da bi Crvena zvezda trebalo da bude aktivnija do kraja transfer pijace, kako bi složila kockice na pravi način, ali nema sumnje da i crveno-beli imaju ove godine cilj da se plasiraju u Top 8 Evrolige, gde nisu bili učesnici od 2016. godine.

Idealne petorke

Crvena zvezda: Šabaz Nejpir (?), Nemanja Nedović, Džon Holand, Kris Singlton (?), Hasan Martin

Partizan: Dante Egzum, Kevin Panter, Džejms Naneli, Zek Ledej, Matijas Lesor (?)

Video: DJ Šek na žurci u Hrvatskoj objasnio Luki Dončiću kako da šutira na koš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔵🔴⚪

    15. jul 2022 | 17:11

    Naravno bez Srbina u startnoj petorci a verovatno i bez Srba u Evroligi ekipe KK Franjo Tuđman sa sve Zelimirom Obradogluom.

  • Zoran

    15. jul 2022 | 17:09

    A gdje su naši

  • Retro

    15. jul 2022 | 19:50

    Ovaj tim partizana ce proci kao zocov fenerbahce pre neku godinu, sa gomilanjem preplacenih stranaca, losom bazom domacih igraca od kojih ce bitniju ulogu imati samo Avramovic. Ova deca sto su u ekstazi oko dovodjenja 10 stranaca, te misle da ce svi da daju po 20 poena, e pa decice ne ide to tako. Sve su to prosecni igraci koji nisu nosioci igre u klubovima za koje su igrali. Taj isti papapetru je bio treca opcija u najgorem timu evrolige. Zoc cim nema kvalitetnu bazu domacih igraca, koji znaju sta je igranje za taj tim, kao Real, panatinaikos u to vreme dok je osvajao sa njima, gubi konce kao sa fenerom u kojem je imao neogranicen budzet a znamo kako je prosao. Sada ce ova napaljena deca opet reci imamo vukcevica,smajlija,koprivicu,avramovica. Da,imate ali to su sve nasi igraci koji su igrali i odrastali izvan Srbije, koji jos nemaju razvijenu svest i kult o igranju u zvezdi i partizanu. I opet ce oni ispastati, bice prikovani za klupu, igrace 5-10 minuta jer moraju da igraju ovi stranci koji su placeni milione. Zvezda i dalje ima u svojim redovima 4-5 igraca koji su tu skoro deceniju, plus Nedovic koji zna sta znaci igranje kod nas, mali Ilic koji je buducnost nase kosarke. Kazu neku ne Teo da dodje, upravo treba da dodje, jer je i sada klasa za 20 -ak minuta ozbiljne kosarke, da poveze ovaj tim. Kazate ne igra odbranu, pa sta vredi Lazicu i Lazarevicu sto igraju istu a u napadu po nekoliko utakmica ne mogu da daju kos. Uz njega ,Nejpiera, Singltona i solidnog centra ako dodju, bice kao i zadnjih 10 godina, delije bez brige. Grobari su vec na 30-ak miliona duga, vajld kartu ne mogu dobiti dve godine za redom, rumeni ce im staviti katanac na kraju ove sezone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA