Pešić na okupljanju poručio: "Sad su svi srećni, a onda mora da se odluči ko kosi, a ko vodu nosi"

Selektor ističe da je primarni cilj da se igrači dobro fizički pripreme i da napreduju iz treninga u trening

  • 2

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić održao je konferenciju za novinare u Kući fudbala u Staroj Pazovi, gde je rekao da je atmsofera u ekipi sjajna i da će ekipa dati maksimum da ispuni sve ciljeve, a to je za početak da svi maksimalno rade na treninzima i da fizički budu potpuno spremni za utakmice kvalifikacija, a potom i za Eurobasket.

- Pred nama je da vidimo, ne samo šta nas očekuje, već i kako doći do ciljeva, šta svako pojedinačno treba da uradi, na terenu će se sve videti, zato je teren mesto gde je najvažnije da se da maksimum, da se odrade dobre pripreme, da zalaganje bude maksimalno, a rezultati i medalje ne zavise samo od nas. Ovde smo, tek je početak, radimo individualno, jer tek od sutra po pravilima možemo da treniramo po pravilima FIBA i NBA. To je to, želja nam je da ovo vreme iskoristimo da se dobro upoznamo, da podelimo razmišljanja, da čujemo šta igrači misle, posle toga dolazi u obzir nedelja od 12. avgusta, da igramo utakmice, treba da igramo sa Slovenijom i onda dve utakmice u Nemačkoj i posle dve važne utakmice kvalifikacija, kući sa Grčkom i u Istanbulu sa Turskom, posle toga se selimo u Prag, gde nas čeka naša grupa i počinje Eurobasket.

Koliko je ovaj period dovoljan da pripremite ekipu?

- To je jedna specifična situacija gde ono što mi možemo i igrači mogu, a to je da, znate kakve su bile sezone, naravno da svi, ne samo mi, nego i ostale ekipe koje igraju kvalifikacije i njihovi igrači imaju pravo na godišnji odmor. Trudili smo se u tim razgovorima da podignemo svest i odgovornost za ono što ih čeka, koliko god je moguće da iskoriste vreme provedeno sa porodicom, da dođu u nekom optimalnom fizičkom stanju, da ne dolazi do povreda i iznenađenja, zato smo mi od 20. napravili kamp u maloj sali Arene i tu smo počeli individualno da radimo sa igračima koji su bili u Beogradu.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Marko Jovanović

- I košarku i atletiku i sve što je potrebno da se uvedu u stanje da mogu normalno da treniraju. Kao i uvek, neki su se dobro potrudili, neki su došli nedovoljno dobro, ali zato smo mi ovde da ih što pre dovedemo u potrebno stanje. Najvažniji deo je fizička priprema, mi moramo da budemo najbolje fizički pripremljeni da izbegnemo svaku vrstu iznenađenja bilo kakvih povreda, ali i za način igre. Zato imamo medicinski tim, fiziterapeute i zato smo došli u ovaj centar gde imamo sve što nam treba, ovo je centar gde imamo apsolutno sve, da ove uslove iskoristimo do maksimuma.

- Što kaže jedan španski trener, strašno volim početak priprema, onda nemam nikakvih problema, svi su srećni i zadovoljni, a onda se donose odluke ko kosi, a ko vodu nosi, ko ostaje, ko ne ostaje, ali to je dao kao i svaki, idemo korak po korak. Ako imate ciljeve onda ti je lakše, mislim da mi imamo ciljeve, ako je tako onda daješ dodatni napor, ja očekujem od svakog igrača baš to, da se skupimo i budemo ekipa. Gledam sa trenerima da pripremimo ekipu koliko je moguće da pripremimo igrače, Grčka je u prvoj grupi favorita za osvajanje medalja, igramo kod nas meč kvalifikacija, nadam se da će nas publika podržati da dobijemo tu utakmicu. Ove planove koje imamo da ispunimo ovde, onda nam se kroz to podigne samopouzdanje.

Pešić na raspolaganju nema četiri igrača sa spisaka.

- Naravno da se radujemo da je većina tu. Koprivica i Boriša su bolesni, imali su putovanje po Americi, nadamo se da ćemo ih imati za nekoliko dana. Nisu tu Pokuševski i Jović njih nismo dobili dozvolu njihovih klubova, oni traže da oni budu tu u avgustu da se bore za mesto, pogotovo Jović. Ali računamo na njih svakako u budućnosti, sada nisu dobili dozvolu.

Zahvalio se Pešić i igračima koji su igrali kvalifikacije i FIBA prozore.

- Nismo se baš pokazali u sjajnom svetlu zbog rezultata, ali ti momci koji su napravili taj program od novembra do zadnjeg prozora, želim u svakom smislu da ih podržim, jer ne samo da su došli, nego su uradili i najbolje što mogu, dali su maksimum u određenim momentima koji nose kvalifikacije, većina njih će dobiti šansu, jer ekipu čini 12 najboljih koji se najbolje slažu.

Vaš magnet je urodio plodom za privlačenje igrača?

- To je sve polovično, nije baš tako tačno, niti ja to želim da pripisujem sebi, to je odluka igrača da prihvate da igraju EP. Nemamo na nivou FIBA neka pravila, da igrači iamju obavezu, da snose i posledice, to je njihova dobrovoljna odluka, žele da igraju za reprezentaciju, rečeno im je da ako su odlučili da igraju za reprezentaciju i da najlepši mesec avgust provedu sa ekipom, onda moramo da se pridržavamo i pravila koja su drugačija od NBA i kluba i postiže se i disciplina.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Marko Jovanović

Oni imaju iste ambicije kao i mi, mi ćemo biti motivisani, jer ćemo na te dve utakmice videti gde stojimo pred EP.

Koga vidite u najužem krugu favorita?

- Slovenija, Francuska, Španija, Grčka. Nemačka će biti nezgodna, igraju kod kuće. Da li su u prvoj grupi, videćemo. Tek je treći avgust, ima vremena, otkazuju se, dolaze povrede, dolazi nam ponovo korona. Italija će takođe biti kompletna, Turska... Da ne izostavim nekoga, EP je zahtevno, igra se svaki drugi dan, kakve su kvalifikacije, u četvrtfinalu i osmini finala sve može brzo da se završi za nekoga od favorita.

Cenjeni ste u svetu? Evroliga, da li ćete sa kolegama, koji su u bordu EL da se uradi nešto po pitanju termina za novembar i februar?

- Svakome su ključni, možda nama više od ostalih, da ne širimo priču. Evroliga je u situaciji donošenja novih odluka, dolazi najverovatnije novi menadžment, oni su napravili isti kalendar, jer su morali što se tiče termina, verovatno su samo odštampali stari kalendar. FIBA čeka da vidi ko će ih voditi sledećih godina, aj mislim da nema dilema oko stava trenerske organizacije, da reprezentaciji treba obezbediti uslove da igraju najbolji sa najboljima, ali nažalost to ne zavisii niti od trenerske organizacije, niti od nas, niti od KSS ili drugih... Nego ko će voditi Evroligu. Pretpostavljam da posle FIFA i EL mogu da uđu u lakše razgovore, da novembar i februar budu termini da mogu reprezentacije da računaju na najbolje igrače.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Marko Jovanović

Pritisak u reprezentaciji zbog prethodnih neuspeha?

- Pritisak je u ovom trenutku, atmosfera ne može da bude bolja, svi rade, svi treniraju, videćemo kasnije kada se krene, kada trener počne da donosi odluke ko igra, ko ne igra, dolazi do umora, aspekat pritiska ne postoji. Tenzija postoji, ali to je velika razlika, tenzija povećava odgovornost, sada je važno da ta tenzija bude svaki dan, da igrači daju maksimum.

Imate li viziju kojih 12 treba voditi na Eurobasket?

- Imam viziju kako treba da igramo i prema tome biram igrače, prema načinu kako želim da igramo, vizija postoji, ali ko će sada tu da bude, moramo da odredimo uloge, to je proces koji traje, ima puno vremena, radimo na tome da što ranije donesemo odluke.

Pohvalio je Pešić posebno Jokića.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Marko Jovanović

- Jokić je došao dosta dobro pripremljen. Najvažnije je da on, ne samo on, ali kada pitate za njega, da bude u dobrom fizičkom stanju, on je kao tambura, vreteno, on je došao dobro iz Amerike, fizički je spreman, raduje se što je sa reprezentacijom, to se vidi na svakom treningu, na svakom mom privatnom druženju sa igračima, igrači se raduju što je tu. Situacija sa Jokićem je povoljna, ostaje posle treninga, zadnji izlazi, prvi dolazi, i za njega je malo ova situacija, malo se promenila igra, različiti su koševi, dimenzije, tri poena, igralište je drugačije, u NBA imamo ilegalnu odbranu, ovde je reket dosta pun, on je već nekoliko godina u NBA, naravno da mu treba da se adaptira i na način igranja u Evropi, ali ako imaš znanje brže se prilagođavaš, a njemu znanje ne manjka.

Da li će Jokić dobiti posebnu slobodu, kakvu ulogu mu namenjujete?

- Nema ni tamo u Denveru slobodu, mi kada govorimo ne govorimo samo o napadu, već i o odbrani, mi koji smo zaduženi da pripremimo ekipu, razgovaramo sa njim mnogo, i sa drugima naravno. Mi ga ne pripremamo za OI, jer se nismo ni kvalifikovali, već da nekako dobijemo ovu utakmicu, ne samo od njega, nego od svakog da izvučemo maksimum, te dobre navike da ne menja.

Ako poredite atmosferu u odnosu sa reprezentacijom iz Indijanapolisa sa današnjom, gde su sličnosti i razlike?

- Dosta se stvari promenilo. Ta reprezentacija iz Indijanapolisa je zadnja generacija te jugoslovenske košarke i načina igre i ponašanja i prioriteta. Ipak je 20 godina - 20 godina. Ovo je drugačiji sistem takmičenja, sve se promenilo, ali je ostalo prisutno, ne samo što sada vidim, nego i u svim razgovorima tokom ovog perioda, ne postavlja se pitanje, to često možemo da pročitamo, i to nije tačno, da li neko ima želju da neko igra, već koji su prioriteti kod svakog igrača, to nije samo ovde, nego svuda u Evropi. Na nama je da reprezentacija dobije prioritet, ali ne bih da otvaram tu priču. Mi živimo, a i sve reprezentacije, žive od rada u klubovima, moramo da budemo svesni da je ranije situacija bila da su čelnici tražili da igraju za reprezentaciju. To je najveća razlika, ako mogu tako da definišem - zaključio je Pešić.

Video: Jokić koliko mu znači igranje za Srbiju: Da se kvalifikujemo na SP, a na EP dokle doguramo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    3. avgust 2022 | 23:11

    Veoma intelektualan košarkaški vrh. Pešić i Danilović dve rečenice nisu u stanju da sklope, izražavanje kao da ni osnovnu školu nisu završili.

  • Popic

    3. avgust 2022 | 16:30

    Ne treba nam ekonom TU JE BRATE Avramovic ON ionako SAMO može PEŠKIRE DA nosi i vodu dodaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA