≫ 

Ko ima jaču petorku pred evroligaški večiti derbi - Partizan ili Zvezda? Čini se da će presuditi samo sitnice

Očekuje nas okršaj napet do poslednjeg zvuka sirene

  • 35
Derbi, Zvezda, Partizan Foto: MN Press

Dugo iščekivani, prvi evroligaški večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde na programu je sutra od 20.30 časova u Štark Areni, a prema najnovijim informacijama na tribinama ćemo posle dužeg vremena gledati i domaće i gostujuće navijače. 

Iako je Partizan daleko bolje otvorio sezonu u Evroligi, sada se nalazi jednu pobedu ispod večitog rivala, za šta je najviše zaslužan neverovatni Duško Ivanović, koji je na neki način i preporodio crveno-bele i u elitnom takmičenju sa njima ima četiri uzastopne pobede.

Sada je pritisak na Partizanu, pogotovo zbog toga što im slede okršaji sa Anadolu Efesom i Fenerbahčeom posle gostovanja Asvelu u Francuskoj narednog utorka. Sa druge strane, Zvezda je u dosta boljoj poziciji, pošto u duplom kolu oba puta igra na domaćem terenu protiv Žalgirisa i Olimpije iz Milana.

Biće izuzetno interesantno videti ko će se to naći u startnim postavama za sutrašnji meč. I Željko Obradović, ali i Duško Ivanović umeju ozbiljno da promešaju karte i da naprave neko iznenađenje. Međutim, neki određeni trend postoji, pa vredi videti da li će ga dvojica iskusnih stručnjaka ispratiti.

A ko je jači na kojoj poziciji, barem kada je ta "startna" pozicija u pitanju? Baš ona bi mogla da da određenu prednost nekom od timova, mada smo svedoci da je velika većina večitih derbija u poslednjih nekoliko godina rešena tek u poslednjim momentima.

KK Crvena zvezda - KK Bajern Foto: MN Press

Pozicija plejmejkera: Jam Madar - Luka Vildoza

U velikoj većini slučajeva, Željko Obradović je ove sezone startovao sa Jamom Madarom, dok je na drugoj strani apsolutno neprikosnoven Luka Vildoza koji iz utakmice u utakmicu nastavlja da oduševljava javnost. I jedan i drugi nalaze se u fantastičnoj formi i vrlo su agilni kada je napad u pitanju. Može se reći da je Madar u blažoj prednosti kada je u pitanju defanziva zbog svojih brzih ruku, a da je Vildoza za pedalj ispred kada su u pitanju ofanzivne akcije.

Bespredmetno je govoriti da će Vildoza ovde igrati daleko veću ulogu na terenu, pošto je Željko uglavnom Madara bacao "u vatru" na samom početku susreta, a onda ga vraćao na klupu, bez obzira na učinak koji je uglavnom bio odličan.

KK Partizan, Media Day, Kevin Panter Foto: Nikola Tomić

Pozicija beka: Panter - Nedović

Sa jedne strane glavni igrač Partizana, sa druge jedan od lidera Crvene zvezde. Na ovoj poziciji vodiće se, bez ikakve sumnje, ogromna borba i od obojice treba očekivati ogroman broj poena. I dok Panter uglavnom slabije igra defanzivno od Nedovića, ipak ima neverovatan arsenal u svojim rukama onda kada ga krene šut.

Pošto je Nedović propustio dobar deo starta sezone i još se polako uhodava u čitav mozaik, blaga prednost je na strani Pantera. Ukoliko ne uđe u problem sa ličnim greškama, što nekada brzopleto ume da učini, Kevin bi mogao da igra važnu ulogu u završnici.

Ognjen Dobrić Foto: MN Press

Pozicija krila: Papapetru - Dobrić 

U ovom svojevrsnom okršaju, Papapetru će pokušati da se pokaže kao na prethodnom derbiju u Pioniru. Bez obzira na sve, i on je ušao u neku svoju dobru formu posle slabijeg početka sezone, što je apsolutno identičan slučaj kao sa Ognjenom Dobrićem, koji je imao problema pre nego što je došao Duško Ivanović.

Papapetruova prednost svakako je odbrana, baš kao što je slučaj odbrana. Sitnice će presuditi na ovoj poziciji, pa će ovde morati da se umeša i klupa za rezerve kako bi raspetljala čvor.

KK Partizan - KK Olimpijakos Foto: MN Press

Pozicija krilnog centra: Ledej - Bentil

A kako idemo ka centarskim pozicijama, to je borba sve veća i veća. Izvesne pozicije na startu meča u Evroligi imaju i Zek Ledej i Ben Bentil, gde nas čeka "grebanje" za svaku loptu.

Ono zbog čega Ledej može delimično da se pohvali jeste bolji šut sa poludistance od Bentila, ali košarkaš Zvezde iz svog rukava može da izvuče - bolju defanzivu i kretanje u odbrambenim akcijama. Umela je baš ta odbrana da pravi problem Partizanu u prethodnim susretima, a crveno-beli će rotirati. Izvesno će postavljati i Petruševa na ovo mesto, pa treba videti kako će se Zek adaptirati. Ipak, deluje da je u blagoj prednosti u odnosu na obojicu.

Ben Bentil Foto: MN Press

Pozicija centra: Lesor - Martin

I za kraj, dva snagatora, dva čoveka koji su umeli da podignu svoje navijače na noge bezbroj puta svojim zakucavanjima ove sezone. Matijas Lesor se toliko dobro uklopio u ekipu Partizana da je o tome bespredmetno uopšte i razgovarati, a iako su se na početku mnogi plašili kako će da izgleda Hasan Martin, on je pokazao da je majstor svog zanata.

Njihov stil igre se razlikuje. Lesor uglavnom pokušava da izvuče sve "na snagu", odnosno uglavnom gura na polaganje, dok je Martin atipičan centar, pošto ume da pogodi i na šutu sa poludistance i to bez ikakvih problema. Zbog toga u ovom duelu mogu da prelome samo sitnice, posebno ako uzmemo u obzir da Martin malo bolje pokriva odbrambene zadatke.

PROJEKTOVANE STARTNE POSTAVE

Projektovana startna petorka Partizana: Madar, Panter, Papapetru, Ledej, Lesor

Projektovana startna petorka Zvezde: Vildoza, Nedović, Dobrić, Bentil, Martin

Video: Misterija Zvezdinih i Partizanovih košarkaša na derbiju: Svi nose crvenu crtu ispod levog oka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    7. decembar 2022 | 18:01

    Њихов буџет дупло већи, и више али веће срце имају наши играчи...друго, њихови и не разумеју шта им певају, џаба арче грла...треће ако је ово њихова пројектована петорка, где су им играчи на ић...

  • Cc

    7. decembar 2022 | 17:37

    Zvezda ima bolje pojedince Vildoza i Nedovic takvih dugo nije bilo u Zvezdi jos kampaco da dodje i idemo top 8

  • poy

    7. decembar 2022 | 17:48

    Cemu ove analize? Zvezda je razbila partizanku 16 razlike lagano sa 2 krstena igraca samo, bar tako oni kazu. Cekamo da dodje i treci krsteni igrac, Kampaco.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA