≫ 

Čović održao vanrednu konferenciju: Potpisan najveći ugovor u istoriji, pričao o Evroligi, pojačanjima...

Tekstualni prenos ove konferencije možete pratiti uživo na Telegraf sportu

Crvena zvezda iza sebe ima veoma uspešan period, imaju tek jedan poraz pod dirigentskom palicom Duška Ivanovića, dok je u njihove redove doveden i Fakundo Kampaco, čime je napravljen jedan od najvećih transfera u istoriji srpske košarke.

Pored ovoga, Zvezda se opet vratila i na osmo mesto u Evroligi, poziciju koja garantuje mesto u TOP 8 fazi, kao i borbu za fajnal-for, koji će se ove sezone održati u Kaunasu.

U susret tome, Nebojša Čović je zakazao i vanrednu konferenciju, gde nije najpoznatiji razlog koji je povod, ali se veruje da će se obratiti javnosti zbog situacije oko Fakunda Kampaca, košarkaša koji je stigao, ali koji još nije registrovan za Evroligu. Konferencija počinje od 18 časova.

Sigurno je samo to da će biti priče o ovoj, ali i o mnogim drugim temama.

Tok konferencije:

- KK Crvena zvezda ovaj 26. decembar može ovaj 26. decembar da nazove istorijskim jer potpisuje najveći naslovni ugovor u istoriji srpske košarke. Novi naslovni sponzor Crvene zvezde će biti Meridian bet.

Damjan Stamenković, ispred Meridian Beta.

- Ispred kompanije Meridian bih izrazio veliko zadovoljtsvo za naslovno sponzorstvo sa timom kao što je Crvena zvezda, koja će od 1. januara biti Crvena zvezda MeridianBet, na šta smo stvarno ponosni. Ovo je veliki korak kako za nas tako i za Crvenu zvezdu i radujemo se budućoj saradnji, zacrtali smo poprilično visoke ciljeve i daćemo sve od sebe da do njih stignemo, Meridian kao najstarija srpska beting kompanija, a s obzirom na to da poslujemo na 20 tržišta i četiri kontinenta, a Zvezda najveći brend u Evropi i svetu, verujem da će kolaboracija ova dva giganta biti pun pogodak.

- Što se tiče ugovora, potpisan je višegodišnji ugovor, najviše u istoriji regionalne košarke i verujemo da takođe najviši ugovor potpisan u srpskom sportu želimo da proed svega doprinesemo razvoju srpskog sporta, a da u budućnosti postižemo i nižemo velike uspehe.

Nebojša Čović:

- Drago mi je što ste došli, ovo Zvezdi jako puno znači i saradnja sa kompanijom kakva je Meridian. Ovo je najveći ugovor u košarci koji je do sada postignut i Zvezda će se već od 1. januara nazivati MeridianBet. Vi znate da smo sa Crvenom zvezdom krenuli neke 2011. godine da smo imali period stabilizacije, kroz zakonske mogućnosti koje ova država pruža i koje ništa nisu drugačije kao i za neka druga preduzeća i firme, a onda smo ušli u period po onom planu daljeg jačanja i razvoja kluba, u tom preiodu zaključno sa sezonom 2021/2022, to je 11 sezona, osvojili smo 20 trofeja, ističem ih jer u sportu ničim drugim ne možete da merite uspeh.

- Unazad u poslednje dve sezone smo osvojiili triple krune, redovni smo učesnik Evrolige, ambicije su veće i sinergija sa kompanijom MeridianBet daje i pruža dodatne mogućnosti košarkaškom klubu Crvena zvezda. Meni je drago da su oni prepoznali takve mogućnosti u smislu i dobiti vezane za njihovu kompaniju i za širenje i postizanje većih i boljih rezultata kojima se oni bave.

- Vi znate šta znači Meridian u fizičkoj geografiji, on je podnevni krug, ali to je crta na kojoj je Sunce uvek u najvišoj tački, a kad to povežete sa našim željama i ciljevima, a to je važno da je to naše Sunce i da je u najvišoj tački. Zahvaljujemo se na razumevanju, pregovarali smo oko ovakvog koncepta, zahvalan sam dosadašnjem sponzoru Telekomu bez kog Zvezda ne bi imala rezultate kakve je imala. Oni su nas razumeli i shvatili i ostaće i oni sa nama i dalje, u tom sponzorskom pulu i mislim da se poslednjih nedelja pojavljuje sve više firmi koje prepoznaje u Zvezdi potencijal da kroz saradnju s nama ima marketinške benefite iz kojih će doći i ostali benefiti.

KK Crvena zvezda Printscreen: Youtube/KK Crvena zvezda mts

Pitanja:

Veličina ugovora?

- Znam da vas interesuje, detalji će ostati između košarkaškog kluba Crvene zvezde i Meridian, radi se o višegodišnjem ugovoru i ovo je najveći ugovor koji je potpisan u istoriji regionalne košarke.

Šta za vas znači kao Meridian?

- Znači puno, prepoznali smo Zvezdu kao strateškog partnera, s obzirom na to da poslujemo na 20 tržišta, trenutno preko 30 ovakvih parnterstava u samoj regiji, naslovnih sponzorstava kao što je sa Zvezdom, prosto prepoznali smo i negujemo iste vrednosti. Planiramo da pored marketinških sprovodimo i aktivnosti koje se sprovode i na društvenu odgovornost. Samo u ovoj godini imali smo preko 50 akcija usmerenih na društvenu odgovornost, pored vidljivosti i marketinške odgovornosti, želimo da radimo društvene odgovornosti sa Crvenom zvezdom.

Situacija oko Fakunda Kampaca?

- Što se tiče Kampaca, Crvena zvezda je uradila sve što je do nje. Crvena zvezda je dobila LOC, videli ste da je Kampaco igrao u ABA ligi, sa Evroligom postoji nesporazumi, što se tiče Adamsa i svih drugih, mi smo naše obaveze izmirili, da li neke 100 odsto, da li kroz sporazume. Ali teško ide da Crvena zvezda kao državni bankomat duguje toliko para. Samo malo moramo da uvedemo logike u medijski prostor, videćemo ovih dana da li će biti otklonjeni nesporazumi sa EL, pošto ste u vašem pitanju pitali ko to koči, ne isključujem da na tu temu imamo i novu konferenciju za štampu - rekao je Nebojša Čović.

Video: Čović: Uradili smo sve što je do nas da registrujemo Kampaca za Evroligu

- Bila je polemika oko para, je li tako? Ogromne pare, trošenje državnih para. Vi znate da je budžetska inspekcija bila skoro tri meseca i da je pregledala period od 2011. godine pa na ovamo, da u tom zapisniku nijednu primedbu nismo imali, mi smo taj zapisnik objavili. Nešto nisam video da su to objavili drugi klubovi, ali ono što me čudi, nisam video ni da vi, vi u medijima, imate želju da to istražujete i pitate zašto to nisu drugi objavili ili su to zabranjene teme kada objavljuju drugi klubovi. Prema tome, toliko o tom budžetu, a cifre koje su pominjane oko Kampaca su dosta manje su od nekih drugih igrača u drugim klubovima, a tek mnogo manji od cifara za trenere u nekim drugim klubovima. Značajno manje. Kad sam već na toj temi, nije dobro da se puštaju neistine u medijima, kako bih preveo narodno, nije dobro da mediji lažu narod. Juče su u medijima pustili da ih čekamo u medijima.

- Da vam kažem, Zvezda nema obavezu nikakvu prema Baskoniji. Jedina obaveza jeste između Baskonije i Vildoze, sa nama nema nemaju ništa, nemamo odnos na tu temu sa Baskonijom, u ovom vremenu vrlo brzo može da se dođe do istine. Bilo je na engleksom, to može da se prevede, mi imamo problem da neki naši predstavnici ne razumeju ni engleski, a kamoli Srbiji. Mi svi pričamo o vladavini prava, vladavini zakona, da ovakve gnusne laži objavite na zapadu, ne znam koliko bi platili. Mi smo jedini klub koji je prezentirao sve prihode i sve rashode od 2011. godine. Sad to što nekome smeta, što izbacuju razne Instagrame i društvene praćkice, to je njihov problem. Ali za to moram da kažem da se radi o budalama, kada bi budala znala da je budala, onda ne bi bila budala. Neke stvari su prevazišle svaku meru i nema nijedan jedini razlog da se oko toga lažemo, ono što me zaprepašćuje je neprekidna destrukcija u svim sferama života. Mnei je nenormalno i bolesno da se neko raduje tuđem neuspehu nego sopstvenom uspehu. To je bolest. Tako da vas molim, ne obmanjujte javnost.

Fakundo Kampaco, Duško Ivanović, KK Crvena zvezda Foto: MN Press

- Neke sam pomenuo, neki ne zaslužuju da budu pomenuti. Šta je sad to, da ogadite dolazak Kampaca, da se primate ko šarani na izjave Ace Petrovića koji priča o ugovorima i o svemu, pitajte "izbornika" koliki mu je budžet bio u Ciboni i Cedeviti 2009. i 2010. godine. Pitajte i ostale predsednike, da li su baš sve nekretnine nastale u Primorju, što u itnernatu Cibone i otišle u lične ruke tek tako, radi svoj posao, izbornik si reprezentacije koja ima onakve rezultate kakve ima. Dobro im je odgovrio Ukić. Ali mi se tu primimo, to je u medijima glavna vest šta je rekao Aca Petrović ili Aco Srbine kako smo ga zvali.

- Što se tiče pojačanja, videćemo. Naravno da neću da kažem, pa zašto? Pustiću da vrtite kroz medije, odlične nam ideje dajete, rekao je Duško da nije znao i eto, dođe čovek. Martin je povređen, Ivanović je povređen, to su povrede na dva meseca i do sredine januara, tad bi trebalo da se priključi ekipi, a to ne znači odmah igranje. Gledamo varijante, nemojte nas stavljati u isti koš, mi nemamo 10 stranaca, mi imamo pet plus jednog stranca. Ivanović se vodi kao stranac zahvaljujući našim administrativnim postavkama, imamo 11 igrača. Zašto idemo sa jačim rosterom? Naučili smo iz prethodnih sezona, imali smo iskustva da na Kupu nismo mogli da izvedemo devet ili 10 igrača, sad imamo nekoliko njih u povredama, svake nedelje se dogodi i neko vam ispadne iz rostera. Kad pogledate dinamiku takmičenja, daću vam primer januara, mi 2. januara igramo sa Splitom u Splitu, pa 6. januara smo u Valensiji pa smo 8. u Skoplju, pa smo 10. sa Realom, pa smo 12. sa Monakom, a onda 14 ili 15 u Podgorici protiv Budućnosti, to nije humano. Šta da radimo, ušli smo u to i igramo ga. Treba nam moćniji roster, uz pomoć Meridiana i ostalih ugovora, ponašamo se domaćinski i gledamo da sklopimo što bolji rezultat.

Zašto je visina ugovora poslovna tajna?

- Ne znam da li ste pitali neke druge klubove koji nisu privatni klubovi, ne znam da li ste te klubovi pitali i da li su objavili kompletan pregled prihoda i rashoda za prethodne sezone. Ne znam da li su vam ti klubovi objavili rank plata za svoje igrače i stručni štab, niste ih pitali i nisu odgovorili, niste ih pitali ni za budžetsku inspekciju i to je fer i korektan odnos. S naše tačke je fer, ako hoćete da budete mediji koji uravnoteženo izveštava, onda pitate svakog podjednako i instistirate da im to dostavi. Vama je bilo dosadno da objavite naše prihode i rashode, to vam je bilo, ma šta će nam to... Čović i Zvezda, kuglice i šibica... Kada svi klubovi budu transparentni, kada budu kao mi, onda nemamo ništa protv da objavimo apsolutno sve. Kada bih ja pitao Sport klub kakve ugovore ima, nešto ima domen poslovne tajne i ne zavisi samo od nas, ne prebacujem to na partnera, ovo je poslovna tajna. Kao što je poslovna tajna za neke investicije u Srbiji.

Da li ovaj ugovor znači dugoročnije, rasterećnije poslovanje? Koliko za Kampaca možete da idete u detalje.

- Kada budem mislio i kada budem imao odgovor, to sam odgovorio, ili ću napraviti konferenciju za štampu ili ćemo izdati saopštenje. Naš sponzor je bio Telekom, državni sponzor, sad imamo privatnijeg sponzora. Neki klubovi su imali isti ugovor, oko milion evra neto, kao i neki klubovi koji su imali neki slabiji klubovi. Sada je nešto veće, ne da bismo krili, nego je tako procenjeno u poslovanje. Naš nazivni sponzor je imao benefite godišnje po Nilsenu, to ne radimo mi, oni to analiziraju nazivne sponzore od strane Evrolige, ako je ulagao milion, išao je do 3,8 miliona godišnje. Ko ne veruje, Nemanja će poslati kompletno istraživanje. Ne radimo mi, radi Evroliga. Uradi kompletnu analizu koja je sjajna.

Nebojša Čović Foto: MN Press

Finansijski da izdržimo sve planove, poput Vildoze, Kampaca? Da li smatrate da je jedan od njih najveća pojačanja u istoriji kluba

- Sa ovim što smo uradili sa Meridianom, mislim da možemo da napravimo dobru finansijsku konstrukciju, bar Crvena zvezda, ne znam za druge klubove, mi ne možemo da kažemo budžet je toliki i toliki. Budžet za ovu sezonu, sa sve Kampacom, Vildozom je bruto sa štabom oko 9.000.000 evra, a treba dodati pionire, kadete, to izađe na 11 i nešto. Govorili smo da nam treba oko 10 miliona da zatvorimo ovu sezonu. Mislim da ćemo uspeti, zahvalan sam Meridianu, ali to je višesezonska saradnja sa Meridianom. Što se tiče Vildoze i Kampaca, mislim da su to najbolji igrači koji su došli u naše klubove. Da bih uvažio sve one koji su bili u klubu, ne možete zaboraviti Markusa Vilijamsa, šta smo sve prošli, a ja ih poštujem, svi su ostavili poslednju kap znoja na terenu. Radi se o dva izvanredna igrača, radi se o dva NBA igrača i to bi bila počast i Srbiji i srpskoj i regionalnoj košarci i Evroligi. Uspeli smo da vratimo dva NBA igrača, sad što time postajemo konkurentiji, znam kakvi problemi idu, naročito na ovom našem prostoru, gde se uspeli ne praštaju. MI smo se peli, peli, peli i došli smo do vrha, gde duvaju strašni vetrovi i držimo se, a cilj je da ostanemo na tom vrhu. Mislim da treba svi da budemo zadovoljni i sretni što su takvi igrači došli. Ja bih bio srećan i da su oni otišli u neke druge klubove. Priča je bila u ovoj zgradi, da li je istina da smo dali 2.000.000 evra za Vildozu. Naravno, daleko je od istine, daleko je manje, na šta je usledila ljutnja.

- Znate šta to znači, nije sve za Vildozu, ima nekih drugih stvarčica. Mogao bih i dalje, ali nema potrebe.

- Sva dugovanja prema igračima su izmirena, ima još nešto malo, što će biti završeno u sredu ili četvrtak. Što se tiče Evrolige, Evroliga ima finansijski fer-plej i preko njega ima taj finansijki panel koji se sastoji od tri čoveka, Zvezda je imala tu kontrolu 2017. godine, kada smo to prošli i naša dokumentacija je ista. Šta hoću da kažem, kada po našem zakonu predajemo izveštaj, naši su godišnji, mi takav izveštaj predajemo Evroligi sa mišljenjem revizora, a isto tako predajemo i Evroligi za sezonu, koja kraje 1.7. tekuće godine i završava se 31.5. iduće godine. Nemamo dupla knjigovodstva, nemamo duple finansijske analize i ima još jedna situacija da naše poslovanje je potpuno adekvatno određenim mogućnostima. Da li neko ima privilegije i protekcije u tome, čini mi se da ima, jer ako klubovi prijave da imaju 120 ili 130 miliona evra, po finansijkom planu ne bi mogli da se takmiče, ali onda se pojavi ili neki fudbalski klub ili se pojavi banka. Mi nemamo mogućnost da imamo garant, ono što moram da kažem jeste da bez države ili njene pomoći ne možemo da pravimo rezulate kakve pravimo.

KK Crvena zvezda - KK Bajern Foto: MN Press

- I svi koji vam pričaju koji mogu da urade kao privatne kompanije, mogu, ako ja kao privatnik prodam 50 automobila, a na njima napravim višak, a onda odatle dam pare kao sponzor, nemojte da razrađujemo tu maštu, a možemo je razrađivati na konkretnim primerima. Ne postaje se milijarder za dve godine, a tek se ne poznaje ako niste obrazovani i to sa zvaničnim diplomama, a ne kupljenim.

- Košarka je takav sport, ja imam običaj da kažem, fudbal je religija a sve ostalo je sport, fudbal ima neke druge mogućnosti, ima snagu, videli ste i na SP kakvo je interesovanje. Košarka je dosta niže, mi smo još u Vitoriji kad smo pričali sa Žordijem, mi smo predložili da EL ide na 20 klubova i da se deli na 10-10, ali treba gledati geografski, treba gledati kakvi su troškovi transporta, to je ušlo kao ideja i ovde smo pričali kasnije oko fajnal-fora, kada smo na Kalemegdanu pričali, vidim da je sada Maršal ušao u tu ideju sa 24 kluba, 12+12, ono što treba da raduje jeste da oba srpska kluba budu u Evroligi, pominje se Dubai. Mislim da je to zdrav koncept i treba to podržati, gledao sam malo detaljnije, koliko je moglo da se vidi onim projektom, ono je dobar projekat za dalju razgradnju Evrolige, pa čak i u smislu interkontinentalne lige. Mislim da se Dubai pridružuje i ABA ligi, što bi bilo vrlo interesantno. Znam da su neki protiv, ali vreme po kom mi funkcionišemo i vreme gde se nalazi sport je vreme potpune komercijalizacije sporta. Sport nije ono što je bio, sport je postao privredna grana u kojoj se jako puno sredstava obrće. Uzmite samo koliko je ljudi zaposleno, Zvezda to radi, svaki naš igrač i svaki naš trener ima ugovor o radu, ima PIO, poreze, doprinose i svašta ostalo, plus govori o naknadi. Ne znam za druge klubove, ne znam da li je svima povezan radni staž.

- Isti staž kada pogledate koliko je trenera, koliko je menadžmeta u klubovima, to su zaposleni ljudi, koliko je pratećeg osoblja, fizioterapeuta, doktori, kada bi se to sve sabralo u Srbiji ne bi bilo baš sve ukupno, nekoliko desetina hiljada ljudi, a to je privredna grana, a to je u svetu otišlo dalje. Samo daju pare, takav je vrhunski sport, ono što treba Srbija da preispita jeste gde se nalazi naša liga, da li treba da bude profesionalna liga, ali u profi ligi nema amaterskih ugovora, ima komplikacija kako bi iz naše lige otišli u Evropu. Budimo strpjivi.

Video: Zvezda trojkama zasula koš Borca: Zvezdaši videli Kampacovu magiju, niz pobeda nastavljen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA