≫ 

Partizan greškama odleteo u poraz pred derbi: Valensija iskoristila mane i nanela novu "recku" Željkovom timu

Još jedan poraz crno-belih van svog parketa u Evroligi

KK Partizan - KK Baskonija Foto: MN Press

Teško veče za Željkove košarkaše. Velike nade polagali su navijači Partizana u meč u Valensiji, a iz njega se vraćaju praznih ruku i to u najtežem mogućem trenutku, pred večiti derbi u Evroligi protiv Crvene zvezde. Španska ekipa eksploatisala je sve moguće greške i nanela novi poraz beogradskom klubu - 89:81.

Bila je ovo još jedna slabija utakmica Partizana na gostujućem terenu ove sezone. I opet se pokazalo da su španske ekipe bauk za crno-bele, pošto su do sada uspeli samo da dobiju Baskoniju u utakmici odigranoj pre sedam dana u Štark Areni.

Odbrana je bila na veoma lošem nivou večeras, a ni šut iz reketa nije najbolje funkcionisao. Da nije bilo par povezanih trojki koje je postigao sjajni, mladi Uroš Trifunović, koji je večeras možda ponovo bio i najbolja karika tima Željka Obradovića, ova utakmica bi bila odlučena i dosta ranije.

Ovako, zahvaljujući njegovoj seriji, Partizan je bio u igri dostaduže, iako je u pojedinim momentima bio i na "dubokih" -16. Prilazio je nakon toga crno-beli tim i na samo tri poena zaostatka, činilo se da je prelomna bila greška Kevina Pantera posle ukradene lopte Uroša Trifunovića, kada je umesto lakih poena izgubio loptu i predao momentum na stranu Valensije.

KK Partizan - KK Zadar Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović - KK Partizan

Prva četvrtina posle vrlo dobrih i solidnih pet minuta Partizana koji je u tim momentima imao i prednost, donela je sumrak u završnici kada je crno-beli tim potpuno pao, dao samo četiri poena za preostali deo deonice i omogućio rivalu da ode na +9. Da sve bude crnje, tu nije bio kraj serije Španaca, koji su krajem drugog kvartala stigli i do 16 poena prednosti.

Tada je na scenu stupio Uroš Trifunović, koji je sa dve vezane trojke smanjio na deset poena, a Lesor je tu razliku i održao na velikom odmoru, pa su crno-beli ipak imali koliko-toliko živu situaciju pred nastavak utakmice.

Smanjili su Željkovi košarkaši na tri razlike u trećoj četvrtini, onda svojim greškama i neverovatnom serijom trojki Valensije ponovo pali na veoma velikih -14, da bi posle toga i to bez Matijasa Lesora na parketu, koji je isključen zbog petog faula već na početku četvrte deonice, ponovo stigli na samo tri poena zaostatka. Stegle su se ruke Špancima, pa se činilo da nas čeka drama, jer na pet minuta do kraja je bilo samo tri razlike.

Iako se činilo da Partizan ima šansu da dođe do velikog preokreta, sve je palo u vodu posle dve greške u odbrani iz kojih je Valensija stigla do dva koša u vrednosti 2+1, odlepila se na solidnih sedam razlike i potom to znalački sačuvala do kraja meča na opšte zadovoljstvo prisutnih.

STATISTIKA UTAKMICE

Valensija - Partizan 89:81 (27:18, 20:19, 22:21, 20:23)

Dvorana: Pablejon Fuente de San Luis, Valensija

Sudije: Sreten Radović (Hrvatska), Žozep Bisang (Francuska), Mišel Rosi (Italija)

Valensija: Harper 4, Puerto 9, Prepelič 2, Pradilja 8, Veb 17, Lopez-Arostegi 2, Džons 13, Ferando 3, Radebo 9, Dubljević 20, Aleksander 2, Mari

Partizan: Vukčević, Ledej 7, Avramović, Panter 14, Smailagić 7, Papapetru 3, Eksum 22, Naneli 5, Lesor 8, Trifunović 9, Anđušić 6, Madar

Uroš Trifunović Foto: MN Press

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (86:81) - I trojka za Veba. Opet je besan Žoc, opet idemo na tajmaut. Kevin promašuje, Harper gubi loptu, naposletku koš Eksuma za dva. Pogodak i za Džonsa i to uz faul Eksuma, što znači i dodatno bacanje.

8. minut (83:79) - Faul nad Ledejom, imaće bacanja. Pogodiće ih. Ali onda zaista nemoguća stvar, jedina koja se nije smela dopustiti. Faul i koš Dubljevića. I crnogorski košarkaš opet muči odbranu crno-belih. I pogodio je i bacanje, ponovo je +6. Dante pogađa dvojku. Opet smo na četiri razlike. Strašne greške u odbrani, Avramović faulira Veba koji je pogodio, a realizovao je i dodatni penal. Tajmaut Obradovića. Trojka Eksuma.

6. minut (77:72) - Kevin Panter za tri! Haime Pradilja vraća dva poena, čeka nas drama! I Alen je promašio celu tablu na šutu za tri. Nema koša Džonsa, ostaje posed za Valensiju, ali sada neće ostati, ide Partizan u napad. Nema trojke Danila.

4. minut (75:69) - Au kako važan koš Danila Anđušića, a onda trojka Valensije... Opet hladan tuš. Danilo je izbacio Aleksandera, imaće bacanja. Naljutio se na rivala sada Anđušić. Ostaje samo običan faul... Dva pogotka!

2. minut (72:63) - Trojka Feranda za +14, a onda serija Partizana od 5:0 preko Joanisa Papapetrua i Smailagića. Da li ima nade? Tajmaut Mumbrua. Lesor je isključen sa utakmice, pet faulova! Onda dve uzastopne izgubljene lopte crno-belih. Neverovatne greške prave košarkaši Partizana večeras.

KK Partizan - KK Zadar Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović - KK Partizan

III ČETVRTINA

10. minut (69:58) - Opet je dvocifrena razlika za Valensiju posle koša Aleksandera. Ipak, Anđušić nakon ofazivnog skoka sjajnog Trife dolazi do dvojke. Ne vredi, nova trojka, Haime Pradilja. Cela hala je na nogama. Alen Smailagić šutira penale, pogodio je samo jedno. Na kraju Papapetru pravi faul nad Haimeom Pradiljom, Željko Obradović je u totalnoj neverici, udara dlanom od dlan. Pradilja neprecizan prvi put, drugi put je bolji.

8. minut (63:55) - Faul Veba nad Trifom, ništa od ovog napada crno-belih ipak. Ali i Lopez-Arostegi se spetljao. Ukradena lopta Valensije, zakucavanje Dubljevića. Naneli sada opet promašuje, ali malo sreće za Partizan na drugoj strani. Alen je napravio faul u napadu. I opet su crno-beli u problemima. I Prepelič je neprecizan.

6. minut (61:55) - Eksum ima slobodna bacanja. Sada konačno 2/2, i samo je tri razlike. Ovo Partizan mora da iskoristi. Naneli pravi prekršaj nad Dubljevićem za dva, može se reći da je ovo daleko od njegove dobre večeri. Idemo pre svega na TV tajmaut. Crnogorski košarkaš je pogodio jedno bacanje. Sada nažalost Uroš promašuje trojku, šteta. Trifa krade loptu! Ali Panter je gubi, zaista neverovatno... Veb naravno to kažnajva.

4. minut (58:53) - Ovo nije bilo potrebno Partizanu. Četvrti faul Lesora koji je besan, malo na sudije, malo na sebe. Džons postiže dva penala, Eksum dodaje dvojku, a onda trojka Veba, hladan tuš. Dvojka Pantera, a onda opet Džons za tri, nestvarno. Dva poena i za Alena, sjajno... Eksum! Za tri! Samo pet razlike.

2. minut (50:44) - Super početak drugog poluvremena, četiri vezana poena za Partizan i onda trojka Valensije posle izgubljene lopte Kevina Pantera. Nije srećan zbog toga Željko Obradović. I onda još jedan neiskorišćen napad Partizana, pa i Valensije prevashodno zbog Uroša Trifunovića. Sjajni Trifa blista, nova trojka!

KK Partizan, Media Day, Uroš Trifunović Foto: Nikola Tomić

II ČETVRTINA

10. minut (47:37) - Kevin Panter ne pogađa za tri. Lesor je ispustio loptu iz ruku pri skoku. Nema koša ni za Pradilju, još na kraju i faul Eksuma. Baš ništa ne funkcioniše za Partizan u ovim momentima. Sada Željko tamo priča sa Bisangom. Puerto je na liniji penala. Dao je oba bacanja. I koliko važna trojka Trife. Sjajni Uroš možda i održava svoj tim u životu. Novi tajmaut Valensije. Ništa, ali evo sjajnog Trife! Još jedna trojka! Sa kakvim samopouzdanjem on igra. Onda lična greška Kevina Pantera. Dva pogođena bacanja Valensije. Koš Lesora za kraj. Prihvatljivih deset razlike na kraju prvih 20 minuta.

8. minut (43:29) - Faul Smailagića nad Klemenom Prepeličem i bacanja. Slovenac je oba puta precizan. Izgubljena lopta Partizana, istekle su 24 sekunde. Željko Obradović nimalo nije srećan, pokušava da nađe petorku koja bi kliknula, ali ne ide. Faul Eksuma nad Harperom, ali je tražio čelindž sada trener Partizana. Snimak gledaju Sreten Radović i Žozef Bisang. Nema promene odluke, ostaje Bisang pri svome. Harper pogađa jedno od dva bacanja. Važna trojka Nanelija sada. Dvojka Dubljevića odmah na drugoj strani, on dominira protiv crno-belih. Naneli neprecizan sa distance. Puerto je izblokiran, ali nije jasno čija je lopta. Deluje da će ostati tri sekunde za Valensiju. Lesorov treći faul nad Dubljevićem. Crnogorac oba puta precizan. Tajmaut Žoca.

6. minut (36:26) - Fauliran je Smailagić na skoku. Imao je i bacanja, pošto je Valensija već iskoristila bonus. Dva poena za Partizan, onda i greška Španaca koji vraćaju loptu na svoju polovinu. I umesto trojke Anđušića, trojka Veba. Promašuje Eksum, srećom po crno-bele promašuje i Harper. Ide se na TV tajmaut, a nije srećan Željko. Valensija nije došla do koša posle ove pauze, no trojku nije dao ni Papapetru. Dubljević vraća Valensiju na dvocifrenu prednost. Eksum je izborio faul. I opet samo 1/2.

4. minut (31:23) - Dobro je po Partizan, stiže trojka Eksuma, koji energijom drži crno-bele. Odbranio se beogradski tim u narednom napadu, ali onda faul u napadu Matijasa Lesora kaže Žozep Bisang iz Francuske. Opet izgubljena lopta Valensije. Eksum je izblokiran, ali je i fauliran od strane Radeboa. Sada on tu grli sudiju Mišela Rosija tvrdeći da nije napravio prekršaj, ali odluka ostaje. Dante opet neprecizan sa linije penala, na ovo nismo navikli od njega. Drugi put je malo precizniji. Posle mrtve lopte, posed ostaje za Valensiju.

2. minut (31:19) - Ni ovaj napad Partizana na početku druge četvrtine se ne završava dobro. Ide Valensija po dvocifrenu prednost, i do nje stiže posle koša Radeboa. Anđušić je fauliran od istog igrača. Opet dugačak napad crno-belih, ovoga puta sa povoljnijim epilogom, bacanjima za Eksuma. Samo je jedno realizovao, posle čega stiže dvojke Džona Radeboa za velikih +12.

KK Partizan, KK MZT Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (27:18) - Naneli je promašio za tri, nema odgovora na drugoj strani. Srećom ni Valensija ne stiže do koša, ali zaista slaba realizacija i za Partizan, isteklo je vreme za napad dok je Ledej pokušavao da iskopa loptu iz ruku rivala. Dvojka Haimea Pradilje. Promašaj Alekse Avramovića za tri. Poslednji napad je za Špance. Lopez-Arostegi je postigao koš, deluje da će važiti. Devet razlike za Valensiju.

8. minut (23:18) - Još jedna izgubljena lopta Partizana. Veb promašuje trojku na drugoj strani, ali tu je ofanzivni skok i trojka Džonsa. Tajmaut Željka Obradovića, pao je crno-beli tim posle TV odmora. Mora Ledej da završava posed i to čini trojkom. Oštar odgovor Valensije, trojka Veba. Neće lopta u koš posle šuta Joanisa, ali zato hoće posle šuta Džonsa. Eksum će imati dva penala. Pogodiće oba. I onda trojka Radeboa.

6. minut (12:13) - Ide trojka, Kevin Panter je raspucan na ovom meču! Valensija se spetljala na drugoj strani, a Lesor je potom izgubio loptu za Partizan. Dobru odbranu igra Madar i sprečava Valensiju da dođe do koša. Lesor je izborio dva penala, pre toga idemo na TV tajmaut. Matijas je pogodio oba puta. Umalo Valensija na drugoj strani da izgubi loptu, ali se Puerto snašao za koš i faul Madara. Pogodak i sa linije penala.

4. minut (9:8) - Još jedan koš Matijasa, potom i trojka Dubljevića. Ne koristi Partizan ni naredni napad, a Đozep Puerto ide na liniju penala. Pogađa oba. Prvi put je sada Valensija u prednosti.

2. minut (4:6) - Raspucan početak utakmice u Valensiji. Posle dva poena Puerta na startu, stiže lak koš Lesora, a onda i trojka Pantera uz faul Puerta, tako da Kevin dolazi do četiri poena iz jednog poseda. Odmah potom dodaje još dva poena Dubljević.

STARTNE POSTAVE

Valensija: Puerto, Prepelič, Veb, Ferando, Dubljević

Partizan: Avramović, Panter, Papapetru, Lesor, Trifunović

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Taj meč, podsetimo, crno-beli su ispustili iz svojih ruku, iako su imali prednost u završnici. Valensija se mic po mic vratila, a na kraju je šokirala masu Grobara u Areni.

Trener Željko Obradović neće imati nekih većih kadrovskih problema, a za vikend protiv MZT-a je demonstrirao silu u ABA ligi, postavivši sebe na drugo mesto večne liste ovog takmičenja po broju postignutih poena sa 120 ubačenih Makedoncima.

Večerašnji meč u Španiji sudiće jedan veoma dobro poznat sudija iz ABA lige. U pitanju je Sreten Radović iz Hrvatske, koji će biti šef svog tima, a njemu će pomagati Žozep Bisang iz Francuske i Mišel Rosi iz Italije.

Video: Hit scena sa meča Partizana: Lesor peva s Grobarima na srpskom i uči Papapetrua reči pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    19. januar 2023 | 23:25

    Drukare,drukare,drukare smo mi,najgori smo,najgori,trpaju nas svi.

  • Gile

    19. januar 2023 | 23:06

    Savić da tuži Weba, nije platio parking juče, Valensiji da se oduzmu bodovi a partizanu da se daju kao nagradu za tužakanje

  • Cubaka

    19. januar 2023 | 23:03

    Sta kaze Savic drukara, da li su svi igraci Valensije bili validno registrovani ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA