≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nije prvi put da gledamo haos za kalendar finala u ABA ligi: Mega čekala 40 dana, ali Zvezda nije mogla pre

Vreme čitanja: oko 4 min.

To se dogodilo 2016. godine

  • 54
KK Crvena zvezda 2016. finale ABA lige Foto: MN Press / Marko Metlaš

Peripetije oko odigravanja završnih utakmica domaćeg i regionalnog takmičenja nikako da se odvrnu poslednjih dana i svedoci smo brojnih skandala u kojima se ABA liga i Superliga nalaze proteklih sezona.

Poslednji u nizu skandala potresao je košarkašku Srbiju nakon što su objavljeni datumi održavanja finalnih utakmica u navedenim prvenstvima. Prvobitno je Predsedništvo KLS 31. maja odredilo da će se utakmice za trofej u Superligi Srbije igrati od 10. do 16. juna u slučaju da se polufinalna serija FMP-a i Mege završi nakon dva meča, ili od 12. do 18. dana istog meseca ukoliko u navedenom duelu bude bilo potrebe za majstoricom.

Samo tri dana kasnije, 3. juna oglasila se i ABA liga saopštenjem u kojem se navodi da će finalna serija igrati od 12. do 22. juna, što bi značilo da će Crvena zvezda morati da igra dva takmičenja uporedo, ali isto tako je ozvaničeno da će pauza crveno-belih između poslednjeg polufinalnog meča sa ekipom Budućnosti i finala protiv Partizana ili Cedevita Olimpije trajati tačno 20 dana. Uzrok svega je nestalnost kalendara u regionalnom prvenstvu, koji nije imao svoje obrise u uoči početka plej-ofa, a taj problem je isplivao u prvi plan nakon što su crno-beli prošli među osam najboljih timova Evrolige.

Interesantno je da ovo nije prvi put da se slična situacija događa, barem kada je u pitanju ABA liga. Naime, u sezoni 2015/16 crveno-beli su posle dva meča završili polufinalne izazove sa Cedevitom 22. marta, dok je Mega isto učinila sa timom Budućnosti tri dana ranije. Zvezda je sa uspehom nastupala u Evroligi jer su prošli u top osam fazu, gde su kasnije eliminisani od moskovskog CSKA. Mega je na finale čekala punih 40 dana, pošto je serija započeta 28. aprila i između svog poslednjeg susreta i prvog sa Crvenom zvezdom nisu odigrali niti jednu takmičarsku utakmicu.

Ali, mora se konstatovati da tada zaista nije postojao prostor da se mečevi igraju ranije, jer je Zvezda igrala Evroligu i borila se za Top 8 i igrala je u paklenom ritmu i Evroligu, polufinalnu seriju ABA lige se Cedevitom, kao i Top 8 sa CSKA iz Moskve.

Pauza između poslednjeg trećeg meča Zvezde i CSKA i početka finala ABA lige bila je 10 dana, ali samo zato što je kalendar unapred određen, jer su ukalkulisani i eventualni 4. i 5. meč.

Uostalom, pogledajte i sami kako je tada izgledao raspored Zvezdinih mečeva u završnici sezone do ABA finala:

04.03 – Fenerbagče – Zvezda (Evroliga)

07.03 – Zvezda - Krka (poslednje kolo ABA)

11.03 – Zvezda – PAO (Evroliga)

15.03 – Zvezda – Cedevita (polufinale ABA)

18.03 – Unikaha – Zvezda (Evroliga)

22.03 – Cedevita – Zvezda (polufinale ABA)

24.03 – Lokomotiva – Zvezda (Evroliga)

31.03 – Zvezda – Darušafaka (Evroliga)

08.04 – Cedevita – Zvezda (Evroliga)

12.04, 14.04 i 18.04 CSKA – Zvezda (TOP 8 Evrolige).

Sada je situacija još kompikovanija jer su upletena dva takmičenja. Iz vrha Košarkaške lige Srbije već su izrečene optužbe na račun ABA lige, dok je direktor regionalne lige Milija Vojinović istakao da je spreman za kompromis.

Neozbiljnost ABA lige ponovo je isplivala u prvi plan, jer nije bilo kalendara, a i utakmice Partizanove serije u četvrtfinalu, a posebno u polufinalu su se prolongirale neobjašnjivo dugo, što je bio povod da se crveno-beli obrate još uoči saznanja o datumima koji su objavljeni 3. juna. Uz reči negodovanja zbog duge pauze između poslednjeg i narednog meča koji ih očekuje, iz uprave kluba saopštili da će svaki naknadni pokušaj zakazivanja finala regionalnog šampionata u terminima završnice Superlige Srbije smatrati kompromitovanjem kalendara domaćeg prvenstva i urušavanjem same ABA lige. Prvi čovek kluba Nebojša Čović nakon saznanja o datumima za Prvu TV je istakao da će tim prvo igrati Superligu pa onda drugo takmičenje, uz reči da će se povodom takozvane zamke da Zvezda ne igra 30 dana posebno obratiti.

U čitavoj priči NBA liga bi mogla da posluži kao dobar primer čelnicima ABA kako se "barata" sa datumima. Naime, već dan nakon finala Zapadne konferencije koje su Denver Nagetsi rešili u svoju korist 4-0 objavljeni su termini borbe za prsten. U tom momentu Majami je vodio 3-0 u seriji i već se znalo da finale počinje 2. juna, prema srednjevropskom vremenu u noći između četvrtka i petka. Hit je ispustio svoju priliku za odmor jer je njihova serija sa Majamijem otišla u peti meč, međutim promena datuma finala nije bilo.

Da je ABA liga unapred odredila termine 2016. i 2023. verovatno ne bi bilo pauza od 20 odnosno 40 dana što bi i smanjilo sve tenzije koje su izbile u prvi plan, a posebno nakon što su se serije Partizana sa SC Derbijem i Cedevita Olimpijom odužile. Ovako nam ostaje da vidimo kako će se čitava priča završiti i kada će zaista biti odigrani mečevi za regionalni pehar.

Pre svega, Partizan i Cedevita Olimpija će majstoricu u polufinalu ABA odigrati u utorak 6. juna.

(Telegraf.rs)

Video: Hasan Martin je lepo prošao kroz odbranu i poentirao je na košu: Nije uspeo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    5. jun 2023 | 16:25

    Hvala na ovom tekstu jer sam upravo juče napisao komentar o ovome.I objasnite mi sad čemu onoliko kuknjava i plakanje sa zvezdine strane kada je i MEGA bila u istoj situaciji kao i oni čak i 10 dana više i niko sa nije žalio ni kukao od njih.Ovo samo pokazuje koliko je zvezda licimerna,tad je to bilo ok a sada su bože moj svi protiv njih.Treba da vas je sramota lažni moralnosti.

  • Zoran

    5. jun 2023 | 16:17

    Da li za ovo znaju navijaci Zvezde,posto se njihov vodja stalno nesto buni.

  • Ideje iz Zagreba

    5. jun 2023 | 16:18

    Ajte ljudi nemojte pa sad će novo pojašnjenje-saopćenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA