≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Srbi bez trofeja u Ligi konferencija! Čekićari slave, Boven srušio Fiorentinu i doneo pehar u 90. minutu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Uspela je ekipa iz Londona da osvoji svoj prvi evropski trofej posle 58 godina

  • 5
Fiorentina - Vest Hem Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Vest Hema su uspeli da osvoje svoj drugi evropski trofej u istoriji, pošto su postali druga ekipa koja je podigla trofej u Ligi konferencija! Čekićari su u velikom finalu u Pragu bili bolji od Fiorentine sa 2:1, pošto je Džarod Boven postigao gol u 90. minutu.

Nisu imali sreće srpski fudbaleri iz Fiorentine, Nikola Milenković je odigrao svih 90 minuta, Luka Jović je morao biti zamenjen na poluvremenu zbog povrede, a obojica su ostali bez trofeja.

Odličnu utakmicu su prikazale obe ekipe u Pragu, videlo se od uvodnih minuta da su spremni da se nadigravaju i da su došli sa jednim ciljem - a to je da svojoj kući odnesu evropski trofej posle više od pola veka. Sudar dve ekipe koje su u svojim ligama na sredini tabele, ali, po ovih 90 minuta, niko ne bi ni pretpostavio da se radi o trećem po snazi takmičenju u Evropi.

Meč je počeo tako što je Vest Hem šutirao već u 20-oj sekundi, a u narednih 10 minuta, doslovno je Prag bio ispunjen nabojem sa obe strane, napadali su jedni, napadali su drugi, dueli su bili prepuni agresije, ali i tog sportskog žara. Prvo poluvreme pored dobrog fudbala obeležio je i jedan ogroman peh, pošto su navijači pogodili Kristijana Biragija, kome su i otvorili glavu, zbog čega je u potpunosti bio krvav. Utakmcia je prekinuta, a kapiten Viole je sanirao svoju povredu.

Na prvu ozbiljnu, ali i jedinu priliku su čekali sve do 48. minuta. Luka Jović je iskoristio nepažnju odbrane Vest Hema, postigao je gol, ali je on poništen zbog ofsajda.

Fiorentina - Vest Hem Luka Jović Foto: Tanjug/AP

Drugo poluvreme je nastavljeno istim intenzitetom kao i prvo, odmah su počeli sa napadima i jedni i drugi. Išli su ka golu, napadali su, ali, i dalje lopta nije želela da prođe iza gola golmana Areole i Teraćjana, sve do tog 58. minuta.

Nesmotren potez Biragija, rukom je vratio loptu svom golmanu, sudija nije to video, ali jeste VAR soba koja je interevenisala, nakon čega je pokazano i na penal.

Benrama je uzeo loptu, stavio je na belu tačku i veoma preciznim udarcem je postigao gol za 1:0. Međutim, to nije pomelo Fiorentinu, koja je nakon toga izvršila nekoliko izmena, a sve se isplatilo već pet minuta kasnije, kada je Bonaventura postigao gol za 1:1.

Utakmica je tada ušla u potpunu letargiju, bez preteranih šansa, a sve je eskaliralo u 90. minutu. Džarod Boven je dobio odličnu loptu, pobegao je svojim čuvarima, pobegao je od odbrane Fiorentine i postigao je gol pored Teraćjana za konačnih 2:1.

To je bilo dovoljno da započne slavlje navijača iz Londona.

Fiorentina - Vest Hem Foto: Tanjug/AP

Fiorentina - Vest Hem 1:2 (0:0)

SASTAVI:

Fiorentina: Teraćjano - Dodo, Milenković, Ranijeri, Biragi - Bonaventura, Amrabat, Mandragora - Gonzalez, Jović, Kuame.

Vest Hem: Areola - Kufal, Zuma, Aguerd, Emerson - Souček, Rajs, Lukas Paketa, Bouven, Antonio, Benrama

TOK MEČA UŽIVO:

90' - GOOOOOOOOOL! Džaaaaared Boooouven postiže gooooool i dovodi Vest Hem u prednooost!

89' - Odličan pokušaj Amrabata, ali je Areola ukrotio ovaj udarac!

81' - Iznenadni udarac, ali je Teraćjano uspeo da odbrani i ovo, lopta je otišla u korner.

76' - Ne prestaju napadi, očigledno su sada i jedni i drugi "osetili krv", pa su se još jače ustremili ka golu protivnika.

72' - Mandragora! Kakva prilika, ali je lopta otišla pored gola, jako blizu.

71' - Velika prilika za Mikaela Antonija, ali je bio u ofsajdu, pa i da je postigao gol, ne bi bio priznat.

67' - GOOOOOOOL! Uspela je Fiorentina da izjednači, pravo niotkuda je gol postigao Bonaventura i vratio rezultatsku neizvesnost!

58' - Traže penal fudbaleri i navijači Vest Hema, ali sudija odmahuje rukom! Var proverava... Biće penal za tim iz Londona! Šutira Benrama iiiii... Siguran je fudbaler Vest Hema! Vodi tim iz Londona!

53' - Novi veliki sudar na sredini terena, igrač Vest Hema je veoma grubo i nesmotreno udario na Gonzalesa, zbog čega je dobio i žuti karton.

49' - Pao je jedan fudbaler u šesnaestercu Fiorentine, to je bio Bouven, a u nastavku akcije je šutirao Benrama koji je izborio samo korner.

47' - Odmah sa napadima kreće Fiorentina, nekoliko puta je vrebala opasnost oko gola ekipe iz Londona, ali nije upućen konkretan udarac.

46' - Počinje drugo poluvreme. Iz igre je izašao Luka Jović, njega menja Kabral.

Fiorentina - Vest Hem Foto: Tanjug/AP

Drugo poluvreme

45' - Kakaaav kraj poluvremena! Jović postigao gol, ali je poništen zbog ofsajda. Odlično prvo poluvreme, ali bez golova u Pragu, iako je fudbal bio poprilično lep i napadački sa obe strane.

43' - Kako se bliži poluvreme, tako se i više igra zakuvava. Vest Hem je imao priliku, a sada će imati i izglednu priliku sa desne strane gola Teraćjana. Upućen je centaršut, ali je lako rasčišćena situacija, Paketa je nastavio, centrirao, ali nisu uspeli Englezi ništa iz ovog napada.

35' - Prekid meča! Huligani Vest Hema su pogodili Kristijana Biragija u glavu, čime su je i raskrvarili, pa je morao da izađe van terena kako bi mu lekarski tim zakrpio tu ranu.

30' - Nastavljaju se odlični napadi sa obe strane, a uz sve to Benrama dobija i žuti karton zbog simuliranja.

25' - Korner za Fiorentinu, nastavili su sa napadima, a sada će imati prvi korner.

21' - Šansa za Luku Jovića! Pokušao je Srbin ovde, odlično se izborio za poziciju, ali je šutirao i pogodio nekog u bloku.

17' - Želeo je Nikola Milenković iz dubine da pronađe Luku Jovića, ali je to ispratio Areola i uhvatio je loptu veoma lako.

Fiorentina - Vest Hem Nikola Milenković Foto: Tanjug/AP

13' - Kakvi napadi, kakva igra! Vest Hem je sada krenuo, Bouven je pokušao da centrira, ali je Milenković reagovao, potom je lopta izašla u aut, ubačena je odmah nazad u 16 metara. Rasčistila je to Fiorentina, ali je ona došla do Deklana Rajsa koji ju je raspalio jako blizu stative!

9' - Zarotirale su se sada uloge na terenu. Posle početnih napada i pritiska Vest Hema, Fiorentina je sada ta koja napada i svim silama ide ka golu protivnika. Mandragora je uputio i udarac, ali je on otišao van okvira gola golmana Areole.

4' - Ogroman intenzitet u ovom finalu, očigledno su obe ekipe došle u Prag kako bi se nadigravale i došle do evropskog trofeja. Ogromna želja, ogromna borba, ali i dosta poprilično lepog fudbala je viđeno u prvih pet minuta.

1' - Počeo je meč! Odmah Antonio i šutira ka golu Teraćijana, ali je to bio izuzetno slab udarac, pa nije imao velikih problema golman Fiorentine da ukroti loptu. Ako se po jturu dan poznaje, ovo finale obećava.

KOMENTAR PRE MEČA:

Liga konferencija će dobiti novog, svog drugog šampiona u istoriji. U finalnom meču se za ovaj trofej u Pragu se bore Vest Hem i Fiorentina, gde će i dvojica Srba pokušati da dođu do pehara pošto su i Luka Jović i Nikola Milenković u prvoj postavi.

Samo takmičenje u Ligi konferencija je i u svojoj prvoj sezoni donelo pregršt zanimljivih mečeva, kao i priliku da se neke ekipe iz manjih liga pronađu u Evropi. Tada je pehar podigla Roma, dok on ima priliku i da ostane u Italiji, samo što bi Rim bio zamnjen Firencom.

Fiorentina je bila poprilično dominantna, rutinski su prošli i pored Sivaspora i pored Leha, a na kraju je i Bazel pao za njihovo novo finale nekog Evropskog takmičenja. Pored njih, tu je i Vest Hem, koji ništa manje ubedljiv nije bio na svom putu.

Stoga, navijače u Pragu očekuje pravo finale, a biće zanimljivo i za navijače iz Srbije, pošto će se dva "Orla" pronaći u prvoj postavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA