Vreme čitanja: oko 4 min.

Zanat pekao u Zvezdi, a Greg Popovič ga doveo u SAD: Ko je Darko Rajaković, Srbin koji preuzima NBA ekipu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bogato iskustvo, a sve je krenulo iz Srbije i njegovog Čačka

  • 3
Darko Rajaković, Memfis Foto: Profimedia

Kao grom iz vedra neba se pojavila informacija da je pored velikog broja kandidata ekipa Toronto Raptorsa odlučila da za novog trenera postavi srpskog stručnjaka Darka Rajakovića, koji već godinama radi kao pomoćnik u NBA ligi. Rođeni Čačanin će tako postati tek drugi trener u istoriji NBA lige, koji je rođen van tla SAD-a, a prvi je bio upravo Igor Kokoškov.

Rajaković nije baš čovek koji je preterano poznat u Srbiji, iz koje je otišao još davne 2007. godine. Put ga je potom vodio preko Španije do SAD-a, gde je sada postao jedan od najmlađih trenera, ali i najcenjenijih u čitavoj ligi.

O njemu mnogi imaju samo reči hvale, a vreme je da se odgovori i na ono pitanje.

Ko je Darko Rajaković?

Darko Rajaković je rođen u Čačku 22. Februara 1979. godine, a košarkom je počeo da se bavi kao veoma mlad. Već sa 16 godina se upustio u trenerske vode, kada je preuzeo mladu selekciju tima iz rodnog mesta, njegovog Borca iz Čačka.

Tamo se zadržao tri sezone, pre nego što je sa 19 godina preuzeo i mlađe kategorije Crvene zvezde, gde će se zadržati narednih osam godina.

Rajaković je za to vreme u Beogradu uspeo sa Zvezdom da dođe do dve titule u mlađim kategorijama, ali je u isto vreme radio na svom usavršavanju. On je posećivao Luta Olsona na Arizona univerzitetu, a bio je i kod čuvenog Majka Kžiževskog na Djuku, gde je pažljivo posmatrao treninge, a i učestvovao na sastancima.

Tada je usledio i prvi poziv "preko bare", kada ga je Greg Popovič pozvao da radi kao konsultant za NBA letnju ligu u San Antonio Sparsima, gde je učestvovao od 2004, pa sve do 2011. godine. Tu kreće potpuna renesansa.

Darko Rajaković, Memfis Foto: Profimedia

Odlazak iz Srbije - Španija, razvijanje igrača, pa put SAD-a

Iako je beležio sasvim solidne rezultate sa Crvenom zvezdom, Rajaković je u međuvremenu diplomirao na trenerskim studijama Beogradske košarkaške akademije, a potom je dobio i diplomu sportskog menadžmenta, sve u sklopu svog daljeg napretka.

Posle osam godina u Crvenoj zvezdi, Rajaković je napravio malu pauzu, a onda je 2009. godine otišao put Španije, gde je preuzeo Espasio Torelodones. Tim koji se takmiči u četvrtoj ligi Španije, a sve kako bi što više radio na sebi. Već u prvoj sezoni je Rajaković osvojio titulu, uveo je tim u viši rang, a potom je napravio i stabilan klub koji je imao pozitivan skor i u preostale dve sezone koliko je proveo na klupi.

Kada je završio epizodu u Španiji, stigao je poziv Tulsa Sikstisikersa, razvojnog tima Oklahoma Seventisiksersa iz NBA lige. U dve sezone koliko je proveo u Tulsi, on je imao skor od 51 pobede i 49 poraza, a "napravio" je nekoliko NBA igrača poput Redžija Džeksona, Perija Džonsa, Džeremija Lamba, Andrea Robersona... Takođe su tu bili i Grant Džerest, Redži Vilijams... Sve u svemu, čak 11 košarkaša je završilo u NBA ligi nakon saradnje sa srpskim trenerom.

Uvideli su iz Oklahome o kakvom se stručnjaku radi, pa je 5. jula 2014. godine stigao poziv i da se priključi Seventisiksersima kao pomoćni trener, gde je takođe radio na razvoju košarkaša. Denis Šruder, Viktor Oladipo, Stiven Adams, Aleks Abrines... Svi su oni radili sa Rajakovićem, kako bi postali to što jesu.

Darko Rajaković, Toronto Raptors, Foto: Profimedia

Te 2014. godine je stigla još jedna nagrada za Rajakovića, a to je poziv za Ol-star vikend, gde je takođe bio u stručnom štabu.

Pet godina je potom proveo u Oklahomi, pre nego što se pridružio Finiks Sansima, ali tamo se zadržao tek jednu sezonu, kada je konačno stigao u Memfis, gde će provesti iduće tri godine i gde će zabeležiti svoj debi na klupi u odsustvu Tajlera Dženkinsa.

Sada, posle tri godine u Grizlisima, Rajaković će samostalno voditi klub, i to šampiona iz 2019. godine.

Cenjen u SAD-u, sa Srbijom bio 5. na Svetskom prvenstvu

Tokom reportaže ESPN u 2022. godini, Rajaković je svrstan u vrh potencijalnih kandidata kao budući trener nekog NBA kluba. Oni su u svojoj emisiji tada izjavili da ne postoji čovek koji ima veći potencijal i koji bolje radi sa mladim košarkašima.

- Ljudi širom trenerskog sveta, kao i igrači koji su imali korist od njegovog treniraju, oduševljeni su Darkom Rajakovićem Darku Rajakovića. To ima dosta smisla, pogotovo kada uzmete u obzir i da su ga dva puta već angažovali timovi poput Finiksa i Memfisa u poslednjih nekoliko godina, a oba trenera su tada svoj stručni tim počinjali od nule. Darko je bio prvi izbor. Evropski treneri tek treba da se probiju kontinuiranom karijerom u SAD, ali Rajaković ima intelekt i strast za posao koji ga čini trenutno najboljim kandidatom da postane glavni trener nekog tima. Rajaković je pisao članke o evoluciji pik end rol igre u žanru akademskog građanina, ali, on je sve samo ne akademski čovek, iako se kao takav čini sa kolegama i igračima.

Nije to sve, pošto je i najpoznatiji novinar iz sveta NBA lige otkrio zašto se baš Toronto odlučio za Srbina na svojoj klupi.

- Raptorsi su hteli trenera u kog veruju i koji će moći da nastavi put ove franšize i sa veteranima, ali i sa totalno promenjenim timom ukoliko se odluče da dovedu nove košarkaše i izgrade sve od nule.

Pored njega, i Džoš Levenberg iz TSN-a je bio sličnog stava, gde je rekao da je Rajaković jedan od najboljih trenera kada se radi o razvoju igrača, o čemu govore i rezultati iz Oklahome, koja je s njim u stručnom štabu došla do čak četiri plejofa NBA lige, a jednom čak i do finala Konferencije.

(Telegraf.rs)

Video: "Volim s Nedom da se čuvam": Anđušić o tome što Zvezda kaže da se neće pojaviti 12. juna na ternu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA