≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Zvezda izbegla "metlu" u finalu ABA lige: Crveno-beli na pogon Nedovića slomili Partizan i produžili seriju

Vreme čitanja: oko 14 min.

Igraće se četvrti meč u utorak u dvorani "Aleksandar Nikolić"

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Košarkaši Crvene zvezde uspeli su da savladaju Partizan u trećoj utakmici finalne serije ABA lige i da tako samim tim zakažu i četvrtu na istom mestu u dvorani "Aleksandar Nikolić" za dva dana. Crveno-beli odigrali su daleko kvalitetnije u drugom poluvremenu i samim tim slomili gostujući tim - 91:78.

Ključan za seriju Crvene zvezde na ovom meču bio je Nemanja Nedović, zahvaljujući kojem su crveno-beli stekli presudnu dvocifrenu prednost na kraju utakmice, a koja je bila nedostižna za Partizan.

Sam susret odlikovale su mnogobrojne serije dve ekipe. Skoro čitav meč gledali smo rezultatsku klackalicu dve ekipe, a koja ja na kraju "prevagnula" na stranu košarkaša Crvene zvezde.

Nažalost, sam početak meča kasnio je skoro 25 minuta zbog dešavanja koja ne priliče jednoj košarkaškoj utakmici. Navijači Crvene zvezde "poludeli" su posle jednog gesta Jama Madara, koji im je pokazao srednji prst, a posle toga su sa tribina uleteli mnogobrojni predmeti na parket zbog čega su se igrači Partizana povukli u svlačionicu.

Vrlo brzo su ih ispratili i košarkaši Crvene zvezde, pa su sudije odlučile da zagrevanje počne ispočetka sa novim vremenom, upozorivši navijače da će na prvo uletanje predmeta na parket utakmica biti prekinuta, a tribine u potpunosti ispražnjene.

Pošto je utakmica krenula i kada je konačno "zavladala" košarka, Zvezda je krenula dosta bolje. Pogodio je domaći tim par šuteva preko Nemanje Nedovića i stekao početnu prednost posle čega je usledio i prvi tajmaut Željka Obradovića.

Partizan se probudio, krenuo je daleko bolje i to pre svega sa linije za tri poena. Posle koševa Smailagića i Madara, crno-beli su stigli do prve prednosti na meču, a onda je usledio novi haos. Na trenutak, posle uletanja jednog predmeta na parket, igrači gostiju su krenuli ka svlačionici.

Usledila je brza reakcija Željka Obradovića koji ih je vratio natrag, pa je meč nastavljen. Do kraja četvrtine igralo se u serijama i viđen je egal. Malo je vodio Partizan, malo Zvezda, a na kraju uvodnog kvartala je prednost imao gostujući tim zahvaljujući Danteu Eksumu.

I početak druge četvrtine pripao je Partizanu, koji je u jednom momentu posle koša Eksuma otišao i na šest poena razlike. To je nateralo Ivanovića da zatraži minut odmora, posle čega je Zvezda gotovo momentalno vratila priključak, što je nagovestilo tesnu borbu do kraja poluvremena.

Tako je i bilo. Delovalo je čak da će se na odmor otići sa potpuno nerešenim rezultatom, ali je umesto toga viđena trojka Nanelija iz ćoška uz faul. Nije igrač Partizana ubacio i dodatno bacanje, ali je ipak doneo prevagu za goste na tom velikom odmoru.

Treća četvrtina krenula je kišom trojki na obe strane. I jedni i drugi bili su šuterski raspoloženi, ali je Zvezda imala malo bolji momentum i uspela je da smanji razliku, a da potom i relativno brzo pređe u kontrolu nad situacijom. Partizan je imao problema da postavi odbranu, pa ne čudi što je pred sam kraj ovog perioda crveno-beli tim imao i najveću prednost.

Međutim, vođeni Danteom Eksumom, crno-beli su prišli na tri poena minusa, što je garantovalo dramatičan kraj meča i poslednjih 10 minuta košarke u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Ali, Zvezda je opet preuzela stvari u svoje ruke na početku poslednje četvrtine. Nemanja Nedović i Luka Vildoza su se pojavili kao faktori i na nekih šest minuta do kraja na semaforu smo videli i prvu dvocifrenu prednost za domaće.

Partizan do kraja nije uspeo da je ugrozi. Jeste posle jedne trojke Kevina Pantera prišao na šest poena minusa, ali je potom usledio prekršaj Uroša Trifunovića nad Nedovićem na šutu sa distance, koji je rešio sve dileme oko pitanja pobednika, pošto je nakon toga domaći tim došao do momentuma.

Sledeći meč na programu je u utorak od 19.00 časova.

STATISTIKA MEČA 

Crvena zvezda - Partizan 91:78 (19:21, 19:20, 24:18, 29:19)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd

Gledalaca: 7.648

Sudije: Damir Javor (Slovenija), Tomislav Hordov (Hrvatska), Luka Kardum (Hrvatska)

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 14, Lazarević, Kampaco 7, Mitrović 16, Lazić 6, Martin 7, Dobrić 4, Nedović 19, Marković, Petrušev 16, Bentil 2

Partizan: Ledej 9, Avramović, Koprivica, Panter 12, Smailagić 5, Papapetru 2, Eksum 16, Naneli 6, Lesor 4, Trifunović, Anđušić 9, Madar 15

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (91:78) - Mitrović je pogodio za tri. Panter uzvraća dvojkom, a Ivanović traži minut odmora. I Kamapco ubacuje trojku. Sada je već sve i više nego jasno. Smailagić je ubacio oba penala posle faula, a Kampaco ovoga puta ne postiže trojku. Nema trojke Pantera. Zvezda je istitrala loptu i to je to.

8. minut (86:74) - Panter pogađa trojku. Pravi Uroš Trifunović faul na šutu za tri poena Nemanje Nedovića. Uroš izlazi i napolje, jer je nezgodno pao na zglob jedne noge. Pogodio je sva tri Nemanja, a Partizan je propustio i naredni napad. Dobar pas za Mitrovića, +11, tajmaut za Željka Obradovića. Eksum pravi i grešku u koracima. Kampaco je pogodio bacanja, posle čega ubacuje trojku Madar, a onda i Vildoza.

6. minut (77:68) - Dva bacanja će imati Zek Ledej, posle faula Nedovića. Pogodio je prvo Zek, a potom i drugo. Izgubljena lopta Nemanje Nedovića. Izgubljena lopta Ledeja. Martin će imati dva bacanja. Pogodio je oba. Lesor opet ide na liniju penala. Pogodio je jedno. Kampaco nije dobacio do koša na šutu za tri. Lesor ide u gomilu i gubi loptu. Sada karambol na sve strane.

4. minut (75:65) - Šta pogađa sada Jam Madar, preko ruke za tri. Ali onda nestvarno lak koš za Nedovića, loše vraćanje u odbranu i faul Pantera. Pogodak i sa linije penala. Partizan se ne snalazi, a Naneli pravi faul da prekine kontru. Nemanja Nedović prolazi do kraja, Zvezda ima +8, najveća prednost do sada. Obradović opet traži minut odmora. Nema trojke Nanelija. Pala je odbrana Partizana na ispitu ponovo, a Nemanja Nedović donosi Zvezdi dvocifren plus.

2. minut (68:62) - Luka Vildoza pogađa za tri i Zvezda opet ima šest razlike. Lesor će potom imati dva slobodna bacanja. Polovičan je Matijas. Sklanja loptu Lesor sa obruča prilikom neverovatnog prodora Vildoze. Ušla bi lopta u koš da to nije uradio. Vildoza potom pravi i faul. Danilo Anđušić realizuje oba slobodna bacanja. Lazić promašuje za tri poena. I Dante Eksum pravi četvrti faul. I sada pogađa Lazić za tri.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

III ČETVRTINA

10. minut (62:59) - Nema trojke Ledeja, Martin prolazi do kraja, Zvezda ima +7, veliki nalet i prekida meč tajmautom Željko Obradović! Dante Eksum pogađa i stiže reakcija. Nema trojke Luke Vildoze, a ima skoka Danila Anđušića. Fauliran je Dante Eksum od strane Fakunda Kamapca koji se buni i gestikulira ka Damiru Javoru. Odluka ostaje, a Dante ubacuje oba. Dugačak napad Zvezde, naposletku i velika greška Zeka Ledeja koji pravi faul. Petrušev realizuje oba slobodna bacanja, a Eksum pogađa za kraj. I tri je razlike.

8. minut (58:53) - Joanis Papapetru gubi loptu. Kampaco ne pogađa, ali će imati dva slobodna bacanja zbog faula Ledeja. Pogodio je samo jedno, a onda Madar postiže koš za izjednačenje. Svesno pravi opet faul Joanis. Ovoga puta Danilo Anđušić ne pogađa trojku posle promašaja Zvezde. Danilo sada pravi i faul, pa će na liniju penala otići Dobrić. Pogodio je oba. Sada na drugoj strani Danilo Anđušić šutira penale, pogodio je jedno. Petrušev pogađa pod pritiskom za dva. Opet izlazi lopta iz koša Partizanu odnosno Naneliju, a Smailagić pravi faul koji prekida kontru. Besan je Žoc na Smailagića. Filip je pogodio oba.

6. minut (51:50) - Luka Vildoza pogađa sa zadrškom. Biće dva bacanja za Madara. I pogodio je samo drugo. Promašaj Zvezda za tri, hvata skok Partizan. Gazi sada Naneli aut liniju. Novi faul Papapetrua, ovoga puta nad Petruševim. Potom još jedan faul nad Petruševim za dva penala. Idemo pre toga na tajmaut, TV tajmaut. Pogađa oba Filip, potom karambol i izgubljena lopta. A onda koš Ledeja. Filip Petrušev je ostao na zemlji. Sada sudije naknadno odlaze da pogledaju situaciju zbog koje je Filip završio na zemlji. Ništa se neće dogoditi posle ovoga.

4. minut (47:47) - Pogodio je Naneli trojku, a Mitrović je ubacio koš i ponovo Zvezda vodi sa poenom razlike. Greška u koracima za Lesora. 11. izgubljena lopta za Partizan. Prekinut je napad Zvezde zbog toga što je Lesor igrao nogom. Opet Luka Mitrović sjajno fintira i dobija novi duel sa Lesorom za dodatna dva poena. Jam Madar pogađa trojku i opet je nerešeno u Pioniru.

2. minut (43:41) - Neiskorišćena uvodna dva napada obe ekipe. Posle toga i Madar promašuje. Dobra reakcija Nanelija, a Mitrović ipak popravlja promašaj Vildoze, kojem je iscurila lopta iz koša na šutu za tri. Faul Branka Lazića i to nad Kevinom Panterom. Čelindž traži Duško Ivanović, a nakon toga Lazić ubacuje trojku.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

II ČETVRTINA

10. minut (38:41) - Kampaco je faulira od strane Uroša Trifunovića, pa će zbog toga imati i dva slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno, Lesor je uhvatio skok, bližimo se poslednjem minutu. Faul u napadu na kraju pravi Dante Eksum, pokazuje Damir Javor. Opet faul u napadu, sada to čini Hasan Martin. I još jedan faul u napadu, Matijas Lesor ga čini, i on ima tri lične greške. Nema koša Petruševa. I onda kakav pogodak Džejmsa Nanelija za tri uz faul! Sada će sudije to i da pogledaju... Buni se Duško Ivanović. Nije pogodio bacanje i to je to.

8. minut (37:38) - Filip Petrušev pogađa i povećava se prednost Zvezde. Vrlo brzo odgovara i Partizan preko Danila Anđušića, a Zvezda ne pogađa trojku preko Nedovića sa 45 stepeni. Nema pogotka Dantea Eksuma. Petrušev popravlja promašaj Kampaca. Mnogo ofanzivnih skokova više ima Zvezda. Ali Anđušić vezuje dve trojke! I ovaj put pogađa. Filip Petrušev odlazi na liniju za slobodna bacanja, pogodio je oba puta. Lep prodor i za Lesora, a onda i Anđušić krade loptu. Papapetru pogađa, pa ponovo vodi Partizan! I momentalno idemo na tajmaut Duška Ivanovića.

6. minut (31:28) - Hasan Martin pogodio je za dva. Ledej nije pogodio. Luka Vildoza je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je prvo, drugo nije, ali ostaje posed za Zvezdu. Nema koša Mitrovića pod obručem. Ledej je izgubio loptu. Vildoza ne pogađa za tri u ritmu. Dobra kretnja, ali i promašaj Madara za tri. Nedović potom zakucava. Luka Mitrović ga je razigrao. Madar izblokiran.

4. minut (26:28) - Lesor hvata defanzivni skok posle promašaja Zvezde. Ni Naneli nije precizan sa distance. Kontra za Zvezdu, sam je Luka Vildoza i pogodio je trojku iz tranzicije. Bio je sam Kevin Panter kao duh i nekarakteristično promašio trojku. I Kampaco neprecizan sa distance, a Mitrović popravlja. Ponovo je sada silio Kevin Panter i opet je promašio za tri. Opet lep pas za Vildozu, koš i vođstvo Zvezde. Tajmaut Žoca. Novi koš Ledeja, ovoga puta sa distance.

2. minut (19:25) - Eksum pogađa neverovatan šut. Dobrić ne pogađa trojku, Partizan ide u novi napad. Eksum koristi blokadu, hvata loptu u ruke i postiže lak koš iz polaganja. Na drugoj strani opet promašuje Luka Mitrović. Fauliran je Kevin Panter odmah potom na drugoj strani. Tajamut Duška Ivanovića. Alen Smailagić pravi treću ličnu grešku, veliki problem za Partizan. Bentil je izblokiran, lopta ostaje za Zvezdu.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

I ČETVRTINA

10. minut (19:21) - Nemanja Nedović postiže poene kojim vraća Zvezdu u prednost. Sa linije za slobodna bacanja, Kevin Panter vraća goste u prednost. Filip Petrušev pravi faul u napadu kaže sudija Luka Kardum. Težak promašaj Dantea Eksuma, na šta se nadovezuje faul Smailagića nad Kampacom za dva penala. Promašio je prvo, drugo je pogodio. Ledej je pogodio iz okreta. I Zvezda poentira preko Dobrića, dok Eksum završava novim pogotkom, pa crno-beli imaju minimalnu prednost.

8. minut (14:15) - Filip Petrušev pogađa pod faulom, prekršaj je napravio Zek Ledej. Imaće igrač Zvezde i bacanje, ali ga je promašio. Sam je kao duh Dante Eksum na šutu za tri i pogodio je. Zvezda ne realizuje svoj posed, dok ni Naneli ne pogađa iz ćoška. Zaustavljena je igra zbog faula u napadu Matijasa Lesora.

7. minut (12:12) - Vraća Zvezda prednost posle koša Hasana Martina i pogođenog bacanja posle prekršaja Eksuma. Na drugoj strani novi haos. Frka među igračima posle jednog duela. I obezbeđenje je uletelo da spremi veće incidente! Na kraju nesportski faul Fakunda Kamapaca nad Eksumom, a Delije su skandirale "Jabusele, Jabusele" sa tribina. Eksum pogađa jedno bacanje, potom Lesor gubi loptu.

- Novi haos u Pioniru! Nešto je uletelo na parket, a igrači Partizana krenuli su ka svlačionici. Ipak, vrlo brzo su se vratili nakon poziva arbitara današnje utakmice i trenera Željka Obradovića.

6. minut (9:11) - Luka Vildoza je fauliran od strane Jama Madara prilikom jednog prodora. Novi prekršaj Jama Madara, i ovoga puta ponovo nad Vildozom. Mitrović promašuje polaganje, a na drugoj strani je Vildoza faulirao Smailagića. To je poslednji mali faul koji je imala Crvena zvezda. Odmah potom Smailagić pravi i prekršaj u napadu, pokazuje Tomislav Hordov. Ponovo izgubljena lopta Crvene zvezde, Mitrović nije uhvatio pas. I pogađa Panter potom trojku, kojom Partizan prelazi u prednost. Promašuje trojku sada Zvezda.

4. minut (9:8) - Prvi koš za Partizan na ovom meču postiže Alen Smailagić. Uzvraća momentalno Nemanja Nedović. Odmah potom ukradena lopta Zvezde i novi koš za Nedovića. Tajmaut traži Željko Obradović. Promašaj Partizana isprva, ali Jam Madar je uspeo da uhvati skok i postigne trojku posle minuta odmora. Nedović ovoga puta ne vraća pogodak sa distance. Lep koš Pantera.

2. minut (4:0) - Konačno smo počeli! Utakmica je krenula sa 25 minuta kašnjenja. Prva dva napada obe ekipe su bila neprecizna, a prve poene večeras postigao je Luka Mitrović. Ledej je potom fauliran od strane Filipa Petruševa. Neočekivano promašuje oba penala, a Mitrović zatim ubacuje novi koš za Zvezdu.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Vildoza, Mitrović, Lazić, Nedović, Petrušev

Partizan: Ledej, Panter, Smailagić, Naneli, Madar

UOČI MEČA

- Pogledajte kako su navijači Zvezde skandirali Avramoviću i Lesoru, a potom i treneru Željku Obradoviću.

- Partizan je na društvenim mrežama objavio izlazak svojih igrača na parket uz kratak komentar "Nismo isti".

- Košarkaši i jedne i druge ekipe trenutno se zagrevaju na terenu. Iza dela na kojem su smešteni igrači Partizana postavljena je zaštitna barijera.

- Od poznatih lica su inače na meču pristuni Barak Bahar, novi trener Zvezde, potom Marko Marin, Milan Rodić, Vujadin Savić, Nemanja Radonjić...

- Navijači Zvezde trenutno žestoko vređaju trenera Partizana Željka Obradovića, kao i košarkaše crno-belih, Aleksu Avramovića i Matijasa Lesora. Sa tribina se mogu čuti mnogobrojne pesme.

- Kako stvari stoje, meč će početi od 21.00 čas.

- I jedni i drugi su upravo istrčali na parket. Vrlo brzo potom su Danilo Anđušić i Uroš Trifunović pozvali svoje saigrače da ponovo odu u svlačionicu zbog vređanja sa tribina. Za sada se to nije desilo.

- I igrači Zvezde su u svlačionici. Zajedno će i jedni i drugi istrčati na parket, kako bi počelo novo vreme za zagrevanje. Meč će kasniti! 

- Neša Ilić se upravo obratio publici i upozorio ih da će se prilikom prvog ubacivanja predmeta na parket meč prekinuti! 

- Srednji prst prilikom izlaska pokazao je Jam Madar, posle čega je usledila burna reakcija navijača crveno-belih.

Jam Madar, srednji prst Foto: Telegraf.rs

- Igrači Partizana su se povukli sa terena. Navodno i nezvanično, par igrača crno-belih isprovociralo je navijače domaćeg tima, posle čega su sa tribina poleteli mnogobrojni predmeti, a košarkaši Željka Obradovića otišli su put svlačionica.

- Navijači Crvene zvezde upotrebljavaju i lasere kako bi omeli igrače Partizana prilikom zagrevanja.

- Tribine su već skoro pa potpuno popunjene na oko 35 minuta do početka meča. Sastavi oba tima još nisu poznati, prema rečima naših reportera sa lica mesta.

- Evo i kako su se okupili navijači Crvene zvezde pred meč:

- Igrači su već uveliko na zagrevanju, a kako ono teče možete se uveriti kroz objektiv našeg fotoreportera sa lica mesta.

KOMENTAR PRE MEČA

Partizan je prvi meč dobio rezultatom 88:80, dok je drugi rešen sa 87:78 za crno-bele. Ako bi Željkovi košarkaši slavili i večeras, to bi automatski značilo i ABA titulu, kao i sigurno mesto u Evroligi naredne sezone, mada je ono gotovo izvesno za oba večita rivala posle odustajanja Gran Kanarije od takmičenja zbog finansija.

Kvote za ovaj meč favorizuju ekipu Crvene zvezde, pa se tako na par sati pred meč na crveno-bele postavlja kvota od oko 1,38, dok je vrednost pobede Partizana procenjena na 3,00.

Trener crno-belih, Željko Obradović ističe da je svestan atmosfere u "Pioniru" i da će glavni zadatak njegovog tima biti da sačuva smirenost.

- Znamo već kako je igrati u Pioniru. Crvena zvezda će imati veliku podršku svojih navijača, moramo da se spremimo za tu amtosferu i moramo da budemo mirni. Da probamo da odigramo najbolju moguću utakmicu. Znamo da nas deli još jedan taj korak, odnosno još jedna pobeda od toga da budemo prvaci ABA lige. Koliko je blizu, toliko je daleko naravno uz veliko poštovanje prema protivniku. Još jedno, da probamo da odigramo najbolju moguću utakmicu i da vidimo kako će sve to da izgleda - izjavio je Žoc.

Sa druge strane, strateg Crvene zvezde, Duško Ivanović ističe da će se njegov tim boriti da dođe do pobede i produžetka serije.

- Biće teško, kao i svaka utakmica finalne serije. Partizan igra sa puno samopouzdanja iskoristili su prednost domaćeg terena, imali u pojedinim igračima poput Smailagića i Anđušića dodatne adute. Mi sa druge strane moramo da damo maksimum u onome što smo igrali najbolje ove sezone, a to su izuzetno jaka odbrana, tečan napad i velika energija - istakao je trener Zvezde.

Utakmicu će suditi Damir Javor iz Slovenije, Tomislav Hordov iz Hrvatske i Luka Kardum, takođe iz Hrvatske.

(Telegraf.rs)

Video: Crno beli vode sa 2:0 u finalu ABA lige, imaju tri meč lopte za titulu: Opet bolji od Zvezde!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majda

    18. jun 2023 | 20:11

    Idemo Partizan..albanci su u strahu , moguc je i prekid utakmice..ne zanu albnaci gubiti..rasturite te lazne prvake..samo gazi partizane ponosi srbije

  • 23

    18. jun 2023 | 20:26

    Napisite istinu! Kako su ih gadjali i pljuvali kad su usli na teren!!!

  • Sekula

    18. jun 2023 | 23:36

    Kod Zvezde domaci igraci 61 poen, kod Partizana 14, dalji komentar nepotreban

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA