≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Partizan je šampion ABA lige posle 10 godina: Grobarsko grotlo i Panter progutali Zvezdu u Areni!

Vreme čitanja: oko 11 min.

Crno-beli su uspeli po prvi put u prethodnih 10 godina

KK Partizan, KK Crvena zvezda Foto: Mileta Mirčetić

Košarkaši Partizana su savladali Crvenu zvezdu u petoj utakmici finala ABA lige sa 96:85, čime su postali i šampioni Jadrana, te su osvojili svoju prvu titulu nakon pauze od tačno 10 godina! Crno-bele je u ovoj utakmici vodio fantastični Kevin Panter sa 32 poena, dok je i čitava ekipa imala sjajno veče.

Gotova je još jedna sezona ABA lige, sada je Partizan taj koji je oduzeo krunu svom rivalu i došao je do pobede i titule, po prvi put posle 10 godina.

Dugo isčekivani meč je na početku pokazao da ne opravadava očekivanja, pošto se čini kao da je Zvezda podigla belu zastavicu i pre nego što je ušla na parket Beogradske arene. Fudbalskim rečnikom, Partizan je igrao "viktorije" u prvih 20 minuta, samo su oni šutirali, samo su oni igrali, a Zvezda je to nemo posmatrala.

Napravili su ogromnu razliku, otišli su na čak 20 poena prednosti, što će se ispostaviti kao dovoljno za pobedu u ovoj finalnoj seriji. Pokušala je Zvezda da se povrati u drugom poluvremenu, uspela je do jednog perioda, imali su priliku za egal utakmicu, ali se od tada sve slomilo.

Najefikasniji na ovom meču bio je Kevin Panter sa 32 poena, dok su pored njih još četvorica u Partizanu bili dvocifreni. Ledej je dodao 15 poena, Naneli 12, a Lesor i Eksum po 10. Na drugoj strani je najbolji bio Ognjen DObrić sa 18 poena, 15 je dodao Bentil, a Nemanja Nedović sa 12.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Partizan je u ovoj utakmici počeo identično kao i prvu, od samog početka su iskoristili zbunjenost Crvene zvezde, koje je doslovno "pogubljena" bila u Areni. Nisu imali rešenje, Kevin Panter je otvorio utakmicu sa serijom od šest poena, potom je i Madar pogodio trojku, onda i Naneli...

Svi su počeli da ubacuju dalekometne šuteve, a Zvezda nije mogla da odgovori. Trojku je postigla i Crvena zvezda preko Nedovića za 14:9, imali su potom priliku i da dodatno smanje, ali je novu trojku promašio isti igrač i odatle je krenula serija crno-belih.

Partizan je potom nastavio u serijama da pogađa preko nanelija i Ledeja je prednost je narasla do čak 12 poena na samom kraju četvrtine.

Činilo se da će Zvezda uspeti da se vrati bar malo u meč, ali su nastavili da tonu sve dublje.

Otvorili su drugu deonicu promašajima, Partizan je to opet kaznio brzim trojkama. Za manje od tri minuta su postigli čak osam poena, dok je Zvezda tek ponekad uspela da odgovori iz akcije ispod koša i preko centarske linije.

Bekovi su bili u potpunosti odsečeni. Svi izuzev Ognjena Dobrića, koji je trojkama nekako i odgovarao.

Međutim, Partizan je sve silnije išao ka kraju poluvremena, poentirao je Panter u serijama i prednost na poluvremenu je narasla do 20 poena.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Drugo poluvreme je donelo drugu Zvezdu, crveno-beli su išli silovito, spuštali su prednost svog rivala tokom cele treće četvrtine. Sada su oni bili ti koji igraju odličnu odbranu, Ben Bentil je bio iks faktor čitave ekipe.

Pogađao je neke neverovatne šuteve i bio je taj koji je pokrenuo čitavu ekipu, koja je spustila prednost na samo sedam poena do kraja četvrtine.

Mogla je Zvezda da se vrati i vratila se, ušli su u poslednju deonicu sa veoma malom razlikom.

Potom je usledio i prelomni momenat utakmice. Nedović je spustio na četiri poena, imao je i slobodno bacanje za tri, ali ga je promašio. Potom je u narednom napadu Petrušev imao priliku da trojkom smanji na samo poen zaostatka, ali je i on promašio i to je krenula nova Partitzanova serija, koja će se ispostaviti i konačnom.

Partizan - Crvena zvezda 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17)

Partizan: Vukčević, Ledej, Avramović, Koprivica, Panter, Smailagić, Eksum, Naneli, Lesor, Trifunović, Anđušić, Madar

Zvezda: Holand, Vildoza, Lazarević, Kampaco, Mitrović, Lazić, Martin, Dobrić, Nedović, Marković, Petrušev, Bentil

TOK MEČA UŽIVO:

00:00 (96:85) - KRAAAJ MEČA! Partizan je šampion ABA lige!

- Pogađa Nedović, Panter je usledio na faulu, pogodio je jedno bacanje, a Nedović maši zicer, dok Panter pogađa na drugoj strani.

02:49 (89:77) - Zakucava Dante Eksum sada, utrčao je u pravo vreme i iskoristio je odličan pas Smailagića. Promašio je i Martin bacanje, ali drugo pogađa. Pogađa Kevin Panter još jednom, njegov 29. poen na ovom meču, praktično sam igra protiv Crvene zvezde u ovim trenucima.

04:03 (83:76) - Petrušev je promašio jedno bacanje. Ledej je promašio šut, ali je Trifunović uhvatio loptu u napadu. Eksum je došao do napada i dva bacanja i oba je iskoristio. Ledej pravi svoj četvrti faul nad Nemanjom Nedovićem. Greši Petrušev sad i Partizan ima novi napad i priliku da uveća prednost.

04:48 (81:75) - Promašio je Panter šut, ostao je Petrušev sam na trojci, ali je imao tvrd izbačaj i promašio je. Naneli je na drugoj strnai ostao sam na trojci, ali je krenuo u prodor i imaće dva bacanja. Oba puta je siguran Naneli. Nedović je još jednom probio, Petrušvev je to ispratio, uhvatio loptu, ali nije poentirao i imaće dva bacanja.

05:58 (79:75) - Sada je Petrušev zaustavljen, Zvezda ne koristi još jedan napad. Izgubljena lopta Partizana. Pogađa Luka Vildoza trojku. Greši Partizan, Nedović poentira uz faul! Imaće dodatno bacanje košarkaš  Zvezde. Partizan je imao +20, ali su sada spali na samo četiri poena prednosti. Promašio je Nedović dodatno bacanje.

07:15 (79:70) - Ledej je promašio šut pod košem, ali je potom Martin bacio loptu u aut. Promašio je Naneli trojku. Kakav faul Kampaca, sudija je dodelio loptu Partizanu. Vildoza je sada pokušao da prođe na prodor, ali je Jam Madar napravio sjajnu rampu.

08:45 (79:70) - Alen Smailagić poentira na startu poslednje deonice. Kampaco je promašoi torjku, ali je DObrić poentiraoposle ofanzivnog skoka. Kevin Panter je protutnjao kroz odbranu i poentirao iz polaganja, dok Kampaco potom srlja i gubi loptu.

IV četvrtina

00:00 (75:68) - Promašio je Petrušev trojku, ali je Martin uhvatio loptu u napadu i poentirao. Ugurao je Smailagić sada Vildozu u obruč praktično. Pogodio je jedno bacanje od dva Filip Petrušev. Pogodio je Panter i dva bacanja.

01:28 (70:62)- Oduzeo je Kampaco loptu, Bentil je krenuo u kontru, ali je Ledej zaustavio faulom igrača iz Gane. Krade loptu Zvezda, poentira Hasan Martin i vraća se Zvezda u meč. Dosuđen je sada faul na Jamu Madaru, koji će imati dva bacanja.

02:27 (70:58) - Pogađa Ben Bentil trojku posle Martinove asistencije. Lesor sada poentira uz faul Bena Bentila, a odmah sledi i izgubljena lopta na drugoj strani. Izgubio je loptu Lesor sada ostao je potom Dobrić sam i pogodio je trojku.

03:50 (67:52) - Nova greška Partizana, ispada lopta Zeku Ledeju i od njega odlazi u aut. Trojka Bena Bentila kojom Zvezda spušta na 11 razlike. Evo ga ponovo Kevin Panter, sada pogađa sa poludistance. Panter postiže i dodatno bacanje, dok na drugoj strani poentira Martin. Daleka trojka Zeka Ledeja!

KK Partizan KK Crvena zvezda ABA liga finale Foto: Mileta Mirčetić

05:14 (61:47) - Izuzetno težak šut pogađa i Džejms Naneli, a potom Bentil dolazi do skoka i faula, bez poena. Opet je Nedović prošao, ali je sada poentirao. Evo poena Bena Bentila, koristi Zvezda grešku Partizana i promašenu trojku Pantera.

06:38 (59:43) - Zvezda je uspela da smanji sada prednost, iskoristili su greške Partizana i poentirali preko Mitrovića. Jako težak šut pogađa Kevin Panter. Promašio je polaganje Nemanja Nedović, nije Mitrović uspeo da popravi to.

07:55 (57:41) - Pravi faul Džejms Naneli na Luki Mitroviću sada, njegov treći i imaće dva penala centar Zvezde. Poentira oba puta Mitrović. Kakva trojka Pantera sada! Pogađa i Nedović! Promašio je Madar, hteo je Kampaco na prodor, ostala jelopta na obruču, a i Mitrović nije poentirao.

III četvrtina

00:00 (54:34) - Kakav promašaj Martina! Neverovatno šta maši košarkaš Zvezde, a to koristi Kevin Panter i postiže nove poene.

01:11 (52:34) - Pogodio je jedno bacanje Lesor. Prošao je Dobrić i nabacio je loptu na tablu. Ostao je Kevin Panter i pogodio je trojku. Želeo je Kampaco da uzvrati, ali je jedva dobacio do koša. Naneli je hteo za tri poena, promašio je, ali je Lesor postigao poen iz ofanzivnog skoka. Sada Kampaco pogađa trojku.

02:31 (46:29) - Pogađa Ognjen Dobrić trojku. Smailagić se sada zaigrao i promašio je šut za dva poena. Kampaco se potom zaleteo u Lesora, ali je samo izgubio loptu. Čini sada i Kampaco faul na Lesorom.

KK Partizan KK Crvena zvezda ABA liga finale Foto: Mileta Mirčetić

03:46 (46:26) - Zvezda je izgubila loptu, potom je krenuo Partizan u napad, ali su crveno-beli ponovo došli do nje. Promašio je Stefan Marković sada trojku i to otvorenu, a potom je Lesor fauliran na drugoj strani. Imaće Francuz dva bacanja, od kojih pogađa oba.

04:41 (44:26) - Eksum poentira uz faul. Hteo je Vildoza  da postigne trojku iz ugla, ali je izblokiran od Ledeja. Pogađa Panter, Partizana doslovno uništava Crvenu zvezdu.

06:00 (40:26) - Šutirao je Stefan Lazarević, ali je promašio iako je bio sam. Potom Lazarević pravi i ličnu grešku, njegovu prvu na meču. Prelepa akcija Partizana i Smailagić zakucava, uvećavaju crno-beli svoju prednost. Kakva trojka Dobrića.

07:20 (38:22) - Nova trojka Zeka Ledeja. Neverovatno šutiraju igrači igrači Partizana na ovom meču. Zakucava Luka Mitrović. Proleteo je sada Dante Eksum i poentirao je iz prodora. Fauliran je Filip Petrušev i imaće dva bacanja.

08:39 (33:20) - Krenula je Zvezda u napad, Mitrović je dobio loptu, ali je promašio, dok odmah to kažnjava Partizan i postiže trojku Zek Ledej. Izgubio je loptu Kampaco, ali nije kaznio to Panter i poentira Petrušev iz zakucavanja.

II četvrtina

00:00 (30:18) - KRAJ ČETVRTINE. Pokušao je Kampaco trojkom sad, ali je Eksum odigrao odličnu odbranu i naterao je Argentinca na izgubljenu loptu. Oduzela je loptu Zvezda, Nedović je išao u prodor, ali je zaustavljen.

00:45 (30:18) - Promašio je zicer Ben Bentil, ali Lesor pravi faul u napadu u reketu Zvezde. Prošao je Kampaco i poentirao je levom rukom. Pogodio je sada trojku i Uroš Trifunović. Sada greši Zvezda, Kampaco je prošao, promašio, potom je Bentil došao do lopte, ali je i on izbacio, dok Ledej pogađa trojku!

02:20 (24:16) - Kampaco je ponovo pronašao samog Dobrića i on je pogodio, dok Naneli pogađa još jednu trojku na drugoj strani. Nastavlja se odlično šutersko veče Partizana. Greši sada Kampaco, ide Partizan u kontru, želeo je Naneli da šutne trojku, ali je promašio ceo koš.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

03:19 (21:14) - Ugurao je Hasan Martin sada Lesora i loptu u koš. Promašio je Panter, ali ukucava Lesor ovu loptu u koš. Pogađa Ognjen Dobrić trojku sada iz ugla na asistenciju Fakunda Kampaca. Partizan je ponovo promašio, ali je došao do još jednog ofanzivnog skoka, Ledej je uhvatio loptu, a potom je i poentirao uz faul.

04:39 (16:9) - Oduzeo je loptu Nedović i hteo je odmah da pokuša za tri, ali nije bio siguran. Džejms Naneli je postigao poene protiv Nedovića. Ostao je Branko Lazić sam u uglu, ali je promašio i on trojku, ali odmah sledi odlična odbrana Zvezde i zaustavljen je Ledej.

06:10 (14:9) - Sada pravi faul Džejms Naneli na Branku Laziću, pokušao je Luka Vildoza da šutne trojku iz veoma teške pozicije, promašio je sve, a od Branka Lazića je lopta izašla van parketa. Pravi sada faul i Nemanja Nedović nad Nanelijem tokom prenosa lopte. Promašio je Kevin Panter, ali je uhvatio Smailagić, koji zakucava i dolazi do prvih poena. Kampaco je sada rutinski prošao kroz odbranu i poentirao je, ali odmah Naneli na drugoj strani pogađa trojku.

07:37 (9:4) - Luka Mitrović je sad izigrao Smailagića, vrteo se oko njega i prošao je do samog koša gde je poentirao. Pogađa trojku Jam Madar sada iz ugla, precizan je i on bio nakon što je ostao sam. Želeo je sad Petrušev da zakuca preko Smailagića, ali je sve završeno samo faulom i bacanjima. Promašio je Panter sada trojku, a kontru faulom prekida Jam Madar.

09:01 (6:0) - Otvara Kevin Panter trojkom sa devet metara preko Filipa Petruševa, nije moglo bolje za igrače Partizana. Potom je Zvezda imala napad, ali je Petrušev promašio nakon prodora i moći će Partizan već sada da ode na malo osetniju prednost, pošto je Panter fauliran pri šutu za tri poena. Sva tri puta je bio precizan i kapiten Partizana.

KOMENTAR PRE MEČA:

Posle dugih godinu dana, mnogo košarkaških mečeva i svega - stiglo je vreme da se završi takmičenje u ABA ligi. Čitava sezona staje u samo 40 mintua za dva kluba, a to su Partizan i Crvena zvezda, koji će u Beogradskoj areni odlučiti ko će biti novi šampion Jadrana.

Dugo traje čitav plejof ABA lige, već se više od mesec dana čeka da se sazna novi šampion, a sada je stalo u jednu utakmicu. Ulog, bar trenutno, jeste Evroliga iduće sezone, iako postoje ogromne šanse (u procentima preko 90 odsto) da će se obe ekipe svakako i iduće sezone nadmetati u Evropi.

Međutim, ova titula nosi i još mnogo toga, nosi prestiž, ali i istoriju. Ekipa koja pobedi u meču, moći će da se pohvali i da je tim sa najviše osvojenih pehara u ABA ligi, pošto i jedni i drugi trenutno imaju po šest osvojenih.

I prethodni mečevi ova dva tima su bili ispunjeni tenzijom, podarili su ono što se traži od jednog finala. Prepunu Arenu dva puta, potom i ispunjen Pionir, gde ni na jednoj, ni na drugoj strani pesma nije stala svih 40 minuta.

Isto se očekuje i u ovom petom meču, gde će Partizan imati tu sreću da igra pred svojom publikom i da tu traži prvu titulu posle 10 godina u ABA ligi.

Međutim, ne treba otpisati ni Crvenu zvezdu koja u ovoj sezoni ima i bolji skor od Partizana u međusobnim duelima - 5:4.

Sve u svemu, veoma interesantno finale samog finala nas očekuje.

DEŠAVANJE PRE MEČA:

- Pojavile se glasine da su navijači Zvezde došli do karata za Arenu, Partizan hitno reagovao saopštenjem

- Navijači Partizana topovskim udarom na igrače i autobus Crvene zvezde.

- Avramović raspametio Grobare ispred Arene: Čim se pojavio, odmah je dobio pesmu od navijača

- Iznenadiće vas kojim kolima je Željko Obradović došao na utakmicu protiv Zvezde: Evo šta su mu Grobari pevali

- Petruševa "dočekala" policijska rotacija u Areni: Grobari smislili neverovatan način da ga prozivaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    22. jun 2023 | 23:00

    Da li je moguce da tv arena prekine prenos dodele pehara, a da ukljuci u to vreme svoj studio gde zvezdasi iznose svije misljenje,,,e ljudi prekines sliku da se ne vidi dodela pehara,,,bruka...sta, sta...jakvo sada opravdanje,,kakvo...

  • Milan

    22. jun 2023 | 22:23

    Sad ce coravi da kaze nije im bitna ABA liga 🤣🤣🤣

  • el pistolero

    22. jun 2023 | 20:44

    na poluvremenu treba dati otkaz treneru, Petrusevu, Bentilu, Martinu, Lazarevicu jer su veceras pokazali da su jedne velike p.c.e. Bez ikakve volje, zelje da igraju kosarku. Da ovako igraci udju u mec koji odlucuje titulu, zasluga je iskljucivo trenera, pa onda sve ostalo.Cestitke Partizanu na zasluzenoj tituli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA