≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Srbija ide u kvalifikacije za Olimpijske igre: Košarkašice pobedile Crnu Goru u najvažnijem meču na EP

Vreme čitanja: oko 5 min.

Naše košarkašice su uspele da izbore plasman među 6 najboljih reprezentacija na Evropskom prvenstvu

  • 3
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Fiba.basketball

Uspele su! Uprkos mnogim problemima u igri srpske košarkašice su ostvarile glavni cilj na Evropskom prvenstvu i izborile plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu sledeće godine.

U borbi za plasman od 5. do osmog mesta Srpkinje su pobedile Crnu Goru 63:58 i time se plasirale među 6 prvoplasiranih selekcija na Eurobasketu, što omogućava učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

Podmlađeni srpski nacionalni tim boriće se protiv Nemačke za 5. mesto, ali u suštini taj meč neće imati takmičarski značaj, jer su obe selekcije obezbedile borbu za najveći sportski događaj sledeće godine.

Što se tiče samog meča, možemo reći da su i na njemu naše devojke odigrale onako kao što su igrale tokom čitavog prvenstvo, u principu toplo-hladno. Tek na momente je naša igra bila tečna i blistava.

Mnogo smo se mučili sa realizacijom, previše neiskorišćenih šuteva iz takoreći čistih pozicija u reketu i sa poludistance, što je trebalo da nam bude glavna prednost protiv Crnogorki. Zamalo i uzaludna da bude prednost u ofanzivnom skoku, kojih smo imali čak 17.

Dragana Stanković Foto: Fiba.basketball

Na poluvremenu smo uspeli nekako da dođemo do dvocifrene prednosti i činilo se pred poslednju četvrtinu da ćemo uspeti da rešimo meč bez većih poteškoća, ali onda ponovo zapadamo u poteškoće, prazan hod u igri u napadu i dozvolili smo crnogorskim igračicama da vežu nekoliko dobrih napada i dovedu meč u neizvesnu završnicu.

Na kraju krajeva, dopustili smo im da na  minut pred kraj imaju 2 napada da stignu do potpunog rezultatskog egala, ali ni one se tu nisu najbolje snašle. Da bi Mina Đorđević rešila pitanje pobednika sa pogođena 2 slobodna bacanja.

U našem timu najefikasnija je bila Ivon Anderson sa 23 poena i podelila je 5 asistencija. Uz nju su dvocifrene bile još Crvendakić sa 11 i Jovana Nogić sa 10 poena.

Ivon Anderson Foto: fiba.basketball

Kod Crnogorki očekivano prvi strelac Nataša Mek sa 20 poena, dok je Marija Leković ubacila 18.

Tekstualni prenos utakmice ste pratili u našem blogu:

IV ČETVRTINA

40. minut - Maša Janković sa linije za slobodna bacanja rešava pitanje pobednika. Srbija - Crna Gora 63:58

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Fiba.basketball

40. minut - Leković je promašila trojku i čini se da je time otišla i poslednja šansa Crnogorkama za preokret. Pre toga je i Nataša Mek promašila oba slobodna bacanja. Možemo reći da smo imali mnogo sreće. Rezultat i dalje nepromenjen 61:56 na 24 sekunde do kraja.

39. minut - Prazan hod u igri naših, tri napada zaredom nisu iskorišćena, a bili su sjajna prilika da se prelomi meč- Na nešto više od minut do kraja Srbija vodi 61:56.

36. minut - Konačno poeni za Ivon Anderson u ovoj četvrtini. Potom i dobra krađa u odbrani. Srbija vodi 59:54.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, košarkašice Foto: fiba.basketball

35. minut - Ponovo smo jako dugo bez koša iz igre, šut za tri poena nikako ne ide. Nogićeva je promašila treći put uzastopno.

34. minut - Morala je sada da Marina Maljković uzme tajm-aut. Dozvolile su naše igračice protivnicama seriju 7:0 i da se približe na samo 5 razlike, 55:50 posle trojke Bojane Kovačević.

32. minut - Da smo pola ofanzivnih skokova uspeli da iskoristimo, pitanje pobednika odavno bi bilo rešeno. Čak 17 skokova u napadu su imale naše devojke, ali nismo to dovoljno materijalizovali. Ipak, vodimo 55:45.

III ČETVRTINA

30. minut - Kontrolišu naše devojke dešavanja na terenu i s obzirom na to kakvu odbranu igraju deluje nemoguće da ih Crnogorke ugroze. Još samo malo nedostaje da se ovaj meč i definitivno prelomi. Posle 30 minuta igre rezultat je 53:43 za Srbiju.

Nevena Jovanović Foto: fiba.basketball

26. minut - Jovana Nogić čuva prednost Srbije, već je postigla 10 poena. Takođe nastavile su naše da igraju i sjajnu odbranu. Rezultat je 48:38 za Srbiju.

23. minut - Naša reprezentacija sada održava tu prednost od desetak poena razlike. Tri prebrza faula Saše Čađo, već je skupila 4 lične greške i sada će morati na klupu, vratila se Crvendakić. Srbija vodi 44:33.

Saša Čađo Foto: fiba.basketball

II ČETVRTINA

20. minut - Nije pogodila u padu Crvendakić u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Ipak, možemo biti zadovoljni vođstvom 38:31 posle 20 minuta igre.

19. minut - Nesportski faul dosuđen je Neveni Jovanović koja je u napadu zakačila po nosu protivnicu. Dragana Leković je pogodila oba penala, a potom je jedan realizovala i Mek, tako da Crna Gora prilazi na 36:30.

17. minut - Evo dvocifrene prednosti za Srbiju, čini se da su naše devojke probile taj strah koji se uvukao usled silnih promašaja. Imamo vođstvo 34:23.

16. minut - Evo Crvendakićeve, pet vezanih poena naše ponajbolje igračice. Nadamo se da je ovo naznaka da se naša ekipa oslobađa tog grča koji se uvukao u napadu. Odbrana nam do sada funkcioniše sjajno. Prvi put se malo rezultatski odlepljujemo na 29:23.

Aleksandra Crvendakić Foto: fiba.basketball

14. minut - Najzad postižemo neke poene, posle ko zna koliko promašaja. Vratili smo prednost 22:21.

12. minut - Trećom trojkom na meču Crna Gora se vraća u vođstvo 21:20, pogodila je Kovačević. Nikako naše devojke da počnu da ubacuju koševe, sada već previše promašenih šuteva iz reketa.

I ČETVRTINA

10. minut - Jedino što je dobro posle prve četvrtine jeste vođstvo 19:16. Ponovo smo promašivali zicere, jedno 8-9 čistih šuteva ispod koša nisu uspele naše košarkašice da pretvore u poene.

8. minut - Tek sada naše košarkašice postižu koš iz igre. Aleksandra Crvendakić nas vraća na 3 razlike 17:14.

Srbija - Slovačka košarkašice žene košarka Foto: fiba.basketball

6. minut - Drugom trojkom na meču Vučetić donosi Crnoj Gori izjednačenje 14:14. Naša reprezentacija je zapala u krizu, pe napada zaredom nismo iskoristili.

2. minut - Odlično je ušla u meč Nogić i pogađa prvu trojku za nas. Srbija vodi 10:8.

1. minut - Sjajna Jovana Nogić pogađa uz faul i potom pogađa sa linije za slobodna bacanja. Na drugoj strani sjajna Nataša Mek koja postiže prvih 4 poena za Crnu Goru. Rezultat je 4:3 za Crnu Goru.

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Željka Obradovića za mlade trenere: Moja vrata su im uvek otvorena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Plava Crnogorka

    24. jun 2023 | 16:06

    Naprijed Srbija🇷🇸🇷🇸🇷🇸Budva navija za vas! Hajmo srpske đevojke do pobjede🇷🇸🇷🇸🇷🇸. Uvijek navijam za Srbiju bilo u košarci ili fudbalu.

  • zac

    24. jun 2023 | 16:54

    Kosarkaska reprezentacija je toliko losa da ovakvom igrom nema sta da trazi na olinpijadu.

  • Re

    24. jun 2023 | 16:47

    I ako pobedimo Nemačku ,to je peto mesto.Nije loše. Ipak moram da se osvrnem i na susret sa Belgijom,koju je čak i sa ovim podmlađenim sastavom Srbija pobedila u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo,tako da je i ovde mogla sa boljom igrom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA