≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je Frenk Kaminski novo pojačanje Partizana? Po dedi Srbin, poredili ga sa Divcem i Dirkom, a zna i Jokića

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kaminski uživa upunoj hali i ume da izgradi odličlan odnos sa navijačima

  • 28

Proteklih meseci Frenk Kaminski je stidljivo najavljivan kao novo pojačanje Partizana, a ovog četvrtka, crno-beli su i ozvaničili njegov dolazak. 

Javnost u Srbiji za ovog momka ozbiljnije je čula 2015. godine kada je Košarkaška reprezentacija Srbije mogla neočekivano da dobije veliko pojačanje pod obručom. Tada, kaminski je nastupao u NCAA, ali je selektor Orlova Aleksandar Đorđević demantovao da ga je kontaktirao.

Ono što je zanimljivo, Kaminski se već nekoliko godina dovodio u vezu sa Orlovima jer mu deda sa majčine strane ima srpsko poreklo. Reč je o košarkašu koji je kao srednjoškolac je učestvovao na košarkaškim turnirima koje organizuje najstarije srpsko udruženje u Americi, Srpski narodni savez. Na turniru 2008. godine bio je član ekipe Srpski orlovi.

Kada je ozbiljnije ušao u košarkaške vode, legendarni Čarls Barkli poredio ga je sa Dirkom Novickim. Sa druge strane, brojni košarkaški stručnjaci bili su složni u mišljenju da Kaminski Junior umnogome podseća na Divca. Frenk sjajno pokriva i poziciju petice zbog visine od 2.13 centimetara i oko 110 kilogram, a treneri su ga često postavljali da igra na poziciju četvorke.

Prva sezona u juniorskom timu Viskonsina 2013. godine donela mu je veliku popularnost nakon 43 ubačena poena Severnoj Dakoti, čime je postao rekorder ovog koledža. Od tada počinje strmoglavi uspeh ovog košarkaša, a ovo su stvari koje morate znati o njemu.

Istorijske brojke

Kaminski je rangiran u čak šest od mogućih TOP 10 kategorija konferencije!

Zahvaljujući sjajnoj sezoni koju je imao tokom koledža, Kaminski je ušao među prvih 10 košarkaša u čak šest kategorija. Na Univerzitetu Viskonsin je 12. juna 2015. proglašen sportistom godine. Svoju koledž karijeru na Viskonsinu je okončao kao rekorder po broju blokada i drugi je igrač u istoriji koji je ostvario preko 1.000 poena, 500 skokova i 100 blokada.

Navijači kao motiv

Ono što će navijači Paritzana moći da očekuju od novog centra jeste činjenica da Kaminski voli da izgradi odnos sa navijačima i često postane njihov miljenik.

Odlučio je da ne ide na NBA draft zbog navijača, iako je bio 10. na listi!

U martu 2014. godine projektovan je kao 10. pik na prethodnom draftu, nakon sjajnih partija koje su odvele Viskonsin na Fajnal-for. Sasvim neočekivano, Kaminski je odbio NBA zbog neobičnog razloga.

- Ja sam na vrhuncu moje košarkaške igre, barem u mojim očima. Znam da NBA ima lude navijače, ali ako pogledate Bobketse videćete da im hala često bude prazna. S druge strane, mi stalno igramo pred krcatom halom, pred 17.000 gledalaca - istakao je Kaminski.

NBA

U junu 2015. godine, odabrao ga je Šarlot kao devetog pika prve runde drafta. Posle četiri sezone, usledio je prelazak u Finiks, odakle je draftovan u Atlantu. takođe prosleđen je u Hjuston gde se nije naigrao košarke, pa je usledila selidba u Evropu, u redove Partizana. Zanimljivo, tokom 2020. godine, Kaminski je potpisao za Sakramento, ali je "vejvovan" posle nekoliko utakmica.

Želeo Srbiju, odbio Poljake

Pored zemlje svog rođenja, Kaminski može da nastupa za Srbiju jer ima srpsko poreklo. Takođe, može da nastupa i za Poljsku, jer mu je deda sa očeve strane Poljak, ali je njihov poziv odbio.

Sa druge strane, bio je otvoren da zaigra za reprezentaciju Srbije, što je baš za Telegraf svojevremeno poručio njegov menadžer.

- On je definitivno otvoren za tu mogućnost. Ali ništa mu još nije rečeno i nije kontaktiran tim povodom, osim vašeg pitanja. Dok do toga ne dođe, nećemo ništa komentarisati.

Bio u Beogradu

Zanimljivo je da je tokom 2018. godine bio u Beogradu na kampu "Košarka bez granica". Tada je govorio o korenima sa očeve strane i da je igrao u srpskoj ligi u Čikagu.

- Znam kakva je srpska kultura iz američkog ugla i sjajno je doći ovde. Momci iz Srbije su sjajni, upoznao sam Nikolu Jokića, volim da se zabavljam sa njim, odličan je igrač. Na koledžu nemate taj doživljaj upoznavanja igrača iz inostranstva. Na mom koledžu ih nije bilo, ali kada uđete u NBA vidite igrače iz svih krajeva sveta - rekao je tada Kaminski

Sada, sa 30 godine, kaminski dolazi u Evropu, a Partizan će biti njegova prva destinacija, a sa crno-belima je potpisao jednogodišnji ugovor.

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Željka Obradovića za mlade trenere: Moja vrata su im uvek otvorena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA