Vreme čitanja: oko 3 min.

Dan kad smo ostali bez jedne od najvećih košarkaških legendi i boema za kojim tuguje i Real Madrid

E. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prošle su 22 godine od smrti jednog od najboljih evropskih košarkaša

  • 1
Mirza Delibašić Foto: MN Press

Mirza Delibašić nije bio samo legenda jugoslovenske košarke, već i jedan od Realovih najboljih igrača. Koliko je veliko njegovo delo kao i zaostavština, možemo videti u videu koji je "Kraljevski klub" objavio na svojim društvenim mrežama.

O legendarnim jugoslovenskim sportistima možemo pričati dugo, jer su pravo bogatsvo svetskog sporta.

Mi se danas prisećamo velikana jugoslovenske košarke koji je mnogo doneo ne samo domaćoj, već i evropskoj košarkaškoj porodici.

Ovo je životna priča Mirze Delibašića.

Mirza je rođen u Tuzli 1954. godine. Od najranijih dana svog života zaljibio se u tenis, koji je godinama igrao i bio je jako uspešan za svoje godište u ovom sportu. Međutim, ljubav prema košarci ga je odvela u Slobodu iz Tuzle 1968. godine.

Sa Draganom Kićanovićem je predvodio kadetsku reprezentaciju Jugoslavije do titule na Evropskom prvenstvu u Gorici, a samo godinu dana kasnije (1972.) osvojili su i šampionat sveta. Interesovanje velikih klubova se odmah pojavilo za njega, Partizan i Bosna su prepoznali potencijal u njemu, ali ipak je na kraju odabrao Bosnu i Sarajevo umesto prelaska u Beograd.

Njegov košarkaški mandat u Bosni je neprocenjiv, skoro čitavu deceniju igrao je u sarajevskom timu, gde je ostvario najveće uspehe u istoriji ovog kluba. Bio je sa njima dva puta prvak države, osvojio je kup Jugoslavije, a 1979. godine postao šampion Evrope pobedom nad italijanskim Emersonom (96:93).

Naredne godine kao jedan od najboljih evropsklih igrača dobio je ponudu koja se ne oddbija. Kraljevski klub iz Madrida je želeo Mirzu, a 1980. je počela najbolja sezona njegovog života. Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi sa reprezentacijom Jugoslavije, a iduće godine je osvojio špansko prvenstvo sa Realom i Svetski kup, a igrali su i u finalu Kupa pobednika kupova.

- To je bila moja zlatna godina. Lopta nije htela nigde sem u koš - opisao je tu sezonu Delibašić.

Mirza Delibašić Printskrn: Youtube

Život piše romane, pa tako i u Delibašićevom slučaju

Posle izvanrednih sportskih godina koje su mu donele slavu i popularnost, stigli su i porodični problemi. Napustila ga je žena. To mu je palo jako teško. Na praznoj kutiji od cigarata napisao je: "Sporazumno se razvodimo i izdržavaću tebe i Darija", i to ostavio ispred njenog stana u Beogradu, gde je živela sa njihovim sinom dok je on bio u Madridu. Čim je to uradio napustio je Jugoslaviju i vratio se u Španiju.

Ubrzo nakon toga je napustio Kraljevski klub i nije nikada više biio onaj isti, nije više imao želju za košarkom.

Otišao je u Italiju u Indesit iz Kazerte kod svog prijatelja i mentora Boše Tanjevića i tada počinju njegovi ozbiljni problemi sa zdravljem. Legendarni "Kinđe" 1983. godine je doživeo je moždani udar i završio na VMA u Beogradu. Njegova košarkaška karijera bila je završena i počela je borba za život.

Jako se teško kretao, i iz godine u godinu mu je bilo sve gore, život mu se potpuno promenio iz korena.

Mirza se kasnije ponovo oženio. Venčao se sa najboljom košarkašicom Željezničara iz Sarajeva, Slavicom Šukom, i dobio je sina Danka.

Košarkaška javnost ga nikada nije zaboravila i mnogo godina nakon okončanja njegove profesionalne karijere. FIBA ga je imenovala za jednog od najboljih evropskih košarkaša, a savez BIH nakon raspada slavne države ga je predložio za selektora. Nije se dugo zadržao na toj funkciji zbog konflikta sa funkcionerima u Savezu.

Legendarni Bogdan Boša Tanjević je u jednom intervjuu otkrio da je Mirza bio autodestruktivan i da ga je tuga ubila.

- Mirza, misliš li da se od alkohola lako umire? Ne, druže, to je teška smrt. Ako si junak i ako to već hoćeš, skoči u Miljacku, pa završi priču - govorio mu je Tanjević.

- Kada sam ga, pet meseci pre smrti video posednji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Iznuren, očajan... Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin. Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija - zaključio je tužno legendarni trener pričajući o svom drugu.

Preminuo je 2001. godine u 47. godini života u Sarajevu. Nakon 22 godine od njegove smrti oglasio se Real Madrid koji je objavio video na tviteru, kako bi pokazao koliko je Mirza Delibašić bio značajna ličnost za evropsku košarku.

(Telegraf.rs/N.M.)

Video: Lesor zaplakao tokom pesme navijača na aerodromu: Grobari grmeli na dočeku Partizana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    8. decembar 2023 | 17:54

    Jedini od bosančerosa u bivšoj Jugi koji je znao da igra košarku,većina Srbi I Hrvati i poneki Slovenac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA