Vreme čitanja: oko 2 min.

Vasilije Micić otkrio ko mu je NBA košarkaški idol: "Od malih nogu igramo pik-en-rol igru"

S. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki treneri biraju sve više da prate šta se dešava u Evropi

  • 0
Vasilije Micić Foto: Tanjug/AP

Srpski košarkaš Vasilije Micić je nedavno promenio sredinu, napustio je Oklahoma siti Tandere kako bi pojačao ekipu Šarlot Hornetsa, a po svemu sudeći svi ga u Šarlotu jako poštuju.

Trener Hornetsa Stiv Kliford je pričao o evropskim igračima i načinu na koji se uči košarka na našim prostorima, a sve je to govorio uz određenu dozu divljenja.

- Evropljani odrastaju na potpuno drugačiji način nego mi ovde. Oni idu u akademije kada su mlađi. Birani su kao elitni sportisti u svojoj zemlji. Oni žive u košarci, i mislim da kada odete tamo, sve je to osnova. Uči se da se igra bez lopte, kada treba da doda, kako da doda. Oni samo dobiju toliko instrukcija i provode toliko vremena u sali da se razviju. Upravo sada, naši mlađi momci u Sjedinjenim Državama igraju tri -na tri, pet na pet i igranje pet utakmica za vikend, što je zaista suprotno od onoga što evropski momci rade - izjavio je legendarni trener Stiv Kliford.

Vasilije Micić je potom pričao o tome, kako izgleda razvoj igrača od malih nogu.

- Od malih nogu igramo pik-en-rol igru. Moći da čitate u ovom trenutku je nešto što morate imati prirodno. Moramo pronaći način da igramo protiv momaka koji su veoma atletski, poput Amerikanaca. Oni su veoma dominantni fizički. Morate pronaći različite načine da doprinesete, a jedan od tih načina je da dobro pročitate igru. Za moju specifičnu igru, dodavanje je nešto što uglavnom ovde pokazujem jer je to način tranzicije. Tamo sam takođe bio veoma agresivan strelac i to je nešto što mi je pomoglo da budem veoma produktivan u dodavanju. Morate pronaći način da razbijete odbranu. Imamo dosta odbrane od hedžinga i dosta odbrane od zamki, što svakog tera da bude kreativan sa svojim sposobnostima dodavanja. Nema toliko izolacionih igara. To je drugačiji tip igre, ali vas definitivno tera da brže razmišljate i stvarate na dodavanju - objasnio je Vasa Micić.

Micić je takođe otkrio da je njegov NBA idol u njegovom košarkaškom razvoju bio Stiv Neš, legenda Finiks Sansa.

Darko Rajaković je pričao o razvoju košarke...

- Mislim da je bilo mnogo nepoznatog pre 15 ili 20 godina. Sada kada je igra postala tako globalna stvar, ima mnogo više informacija. Igrači znaju šta mogu da očekuju sa prelaskom u NBA. Postoji mnogo bolji sistem podrške koji je sada u toku. Mislim da će se to samo nastaviti. da pomogne da se premosti razlika između međunarodne košarke i NBA - izjavio je glavni trener Toronto Reptorsa.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi poeni Vasilija Micića u NBA ligi: Pogledajte kako je Srbin zapalio mrežicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA