≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta smo videli u meču Srbije protiv Kine u okviru priprema za Mundobasket?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odbrana, Bogdan kapiten i konačno Petrušev...

  • 0
Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije trenutno je u Kini gde je sa domaćinom odigrala novi pripremni meč pred predstojeće Svetsko prvenstvo. Orlovi su bili ubedljivi na Kupu solidarnosti i u ovom susretu slavili sa 87:64.

Tim koji sa klupe predvodi nekadašnji selektor Orlova, želeo je da se pred svojom publikom prikaže u najlepšem svetlu. Ipak, Orlovima put od više hiljada kilometara nije previše smetao da odmah prikažu agresivnu odbranu i dobru košarku.

Kao i u duelima sa Grčkom, Italijom i Portorikom, izabranici selektora Pešića su agresivnom odbranom terali protivnika na greške. Pešić je od starta izvršio pritisak na kineske plejmejkere, a to je rezultovalo sriju od 11:0. Kinezi tokom prva četiri minuta nisu uspeli da dođu do koša, pa je selektor Đorđević tražio tajm-aut.

Konačno Petrušev

Već na startu druge deonice Srbija ima 27:15. Za razliku od nekih prethodnih mečeva, odbrana je funkcionisala kada je Pešić promenio prvu petorku i to je ono što može da raduje. Petrušev je presekao loptu, istrčao kontru i dodao do Dobrića koji postiže pone za 29:17.

Novi centar Filadelfije, kako je i sam priznao pred put u Kinu, nije bio na vrhuncu forme na početku priprema, ali iz dana u dan se popravlja. Tako, za razliku od nekih prethodnih duela, kada je delovalo da je zalutao na parket, ovog puta je svoju odradio na pravi način i pokazao da bi mogao da dostojno odmeni Milutinova na poziciji drugog centra.

Bogdan kapiten

Pred kraj prvog poluvremena, Srbija je više forsirala šut za tri, kako bi se ruka naštelovala, ali i zadržala svežina za meč koji očekuje Srbiju u ponedeljak protiv Brazila.

Takođe, primetna je uloga Bogdanovića kao kapitena. Bogdan sve bolje i ozbiljnije deluje u svojoj novoj ulozi. Jedanod najiskusnijih košarkaša u timu uspeo je da se, kada je to potrebno podredi ostatku ekipe i razigra ih, ali i da pogodi kada se to od njega očekuje.

Na kraju, Bogdan je imao 19 poena, pratio ga je Petrušev sa 13, Marinković je dodao 11, dok su po osam postigli Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

Svežina i konstantnost

Srbija je usporila igru, postigla veliki broj poena uz raznovrsnu igru, kako u reketu, tako i spolja. Raduje samo 64 primljena poena, bez obzira što je protivnik bila reprezentacija koja ne spada u svetski košarkaški krem. Činjenica je, medalje se osvajaju i na malim mečevima.

Tako, na Orlovima je da sačuvaju svežinu i konstantnost u odbrani. Ovo je posebno važno primeniti tokom najbitnijih utakmica i tokom celog meča. Za sada, Orlovi nisu imali prtivnike poput SAD, Španije, Kanade, Francuske i ostalih velesila. Ali, upravo protivnici u grupi omogućavaju i da forma raste, štoje još bitnije na ovakvim takmičenima.

Generalno gledano, Orlovi predvođeni Bogdanom imaju čemu da se nadaju. U meču protiv Kine, uz pojedine greške u preuzimanju i dosta faulova, viđena je dobra košarka. Posle putovanja, činjenice da je dosta igrača odmaralo, ovaj meč doneo je novi korak napred za Orlove. Pokazana je ozbiljnost i visok kvalitet košarke u obe faze igre. To je sve ono što je potrebno do početka Mundobasketa.

(Telegraf.rs)

Video: Svetislav Pešić skratio spisak na 13 imena: Svi putuju u Aziju, konačna odluka pada 48h pred meč

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA