≫ 

Navijači PSŽ-a zaštićeni u Beogradu kao niko pre njih, Francuzi podsećaju na ubistvo Tatona...

"Pod lupom" će proteći gostovanje navijača francuskog kluba u srpskoj prestonici u utorak

  • 8

Dolazak 500 navijača Pari Sen Žermena u Beograd na meč Lige šampiona protiv Crvene zvezde izaziva skoro jednaku pažnju tamošnje javnosti kao i sama utakmica. 

Razlog je briga Francuza za bezbednost svojih državljana u srpskoj prestonici, gde je 2009. godine preminuo navijač Tuluza Bris Taton, od povreda koje je zadobio u tuči sa navijačima Partizana.

Zbog tog slučaja, novo navijačko gostovanje Francuza u Beogradu biće posebno nadgledano.

- Od smrtonosnog napada na Brisa Tatona od strane navijača Partizana u septembru 2009. godine na ulicama Beograda, dva francuska kluba su igrala u srpskoj prestonici. Ren, u Avgustu 2011. (protiv Zvezde), i Bordo, takođe protiv crveno-belih godinu dana kasnije - podseća autor teksta Le Parisien, koji napominje da navijači dva pomenuta francuska kluba nisu imala problema u Beogradu.

- Obezbeđenje sa njima nije imalo posla, jer ih je bilo malo, tek oko desetak Renovih i 50 Bordoovih. To je, naravno, ništa, spram 500 koliko se očekuje fanova Pari Sen žermena u Beogradu u utorak uveče za meč odluke u grupi Lige šampiona.

Navijači PAri Sen Žermena sanjaju trofej Lige šampiona Foto: Guliver/Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Autor teksta dalje navodi da, sem stalnog podsećanja na ubistvo Tatona koje prati gotovo svaki meč srpskog i francuskog tima, tenziju izaziva i činjenica da su se navijači Zvezde i Pari Sen Žermena već sukobili u Parizu, što pojačava bojazan od novih sukoba.

- Lokalne vlasti (srpske vlasti, prim. aut) se pribojavaju da bi navijači Pari Sen Žermena mogli da provociraju navijače zvezde albanskim simbolima. Takođe, i spekulacije pariskog "Lekipa" o nameštanju rezultata prve utakmica dva tima u Parizu, takođe su naljutile navijače Zvezde pred revanš sa "Svecima", pa i to može biti okidač za moguće napade - piše u tekstu Le Parisijena.

Zbog svega gore navedenog, dolazak više stotina navijača pariskog kluba izaziva punu pažnju sa obe strane.

- Pari Sen Žermen je dobio 1000 mesta za utakmicu na "Marakani", od toga će polovina biti zauzeta. Iz Pariza će tog dana poleteti tri aviona sa navijačima, koji će stići u Beograd oko 15 i 16 sati. Na aerodromu, najvatrenije pristalice PSŽ-a (od kojih je 50 posto tvrdih huligana), sačekaće autobusi koji će ih odvesti najpre do lokacije koja je određena za njih, pa onda odatle do stadiona. Parižanima neće biti dozvoljena slobodna šetnja po beogradskim ulicama.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske upozorava navijače da shvate ozbiljno sve savete i da ne pokazuju obeležja PSŽ u Beogradu.

VIDEO: A ovako je bilo u Parizu, Srbi okupirali pab pored stadiona PSŽ-a, grmelo je Kosovo je Srbija!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1970

    7. decembar 2018 | 21:30

    Bris Taton nije ubijen,SKOČIO JE SAM!!!

  • Brada

    7. decembar 2018 | 20:19

    Skočio je sam !

  • Zeljko PSG ex JSO

    7. decembar 2018 | 20:19

    Među vatrenim navijačima PŽa ima dosta naših momaka i često pravi navijači uzvikuju Kosovo je Srbija!Nase navijače su napali arapi,crnci i čašica šiptara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA