≫ 

Zvezda i Delije ne zaboravljaju Jagodu: Pre tačno šest godina ubijen je Marko Ivković

Tada su navijači crveno-belih "namrzli" i trenera Galatasaraja Ergina Atamana

  • 9
Marko ivković Jagoda, Delije, koreografija Printskrin: Youtube/FCRedStarBelgrade

Marko Ivković, navijač Crvene zvezde ubijen je pre tačno šest godina u Istanbulu, pre utakmice srpskog kluba i Galatasaraja u Evroligi.

Tek drugu sezonu elitnog takmičenja za srpski klub obeležila je tragedija, jer je snažno odjeknula vest da je Ivković izboden u tuči navijača Zvezde i Galatasaraja.

Posle pet sati borbe za njegov život u istanbulskoj bolnici, Ivković je izdahnuo, a turska policija je menjala izveštaje tvrdeći u jednoj verziji čak da je on nastradao u internoj tuči navijača Zvezde.

Od tada je na severnoj tribini njemu posvećen i barjak sa odštampanom jagodom, po uzoru na Ivkovićev nadimak. Marko je taj nadimak dobio po Jagodini, gde se zbog rata u Hrvatskoj, posle operacije "Oluja" našao kao šestogodišnjak.

Često je išao na utakmice Zvezde i to fudbalske sekcije kluba, ali se kobne večeri 2014. godine sa grupom pristalica crveno-belih našao u najvećem gradu Turske da bi podržao košarkaše.

Čitavu situaciju je još gorom učinio i tadašnji trener Galatasaraja Ergin Ataman koji je Srbe nazvao teroristima.

- Napadali su našu policiju i naše navijače bakljama i kamenjem. Njih 300-400 terorista, Evroliga bi morala da suspenduje te ljude. Bio sam zabrinut kao građanin, drugde nema takvih stvari - rekao je Ataman i zauvek sebe etiketirao u očima navijača Zvezde.

Kasnije se pravdao da nije znao za ubistvo Ivkovića ispred arene "Abdi Ipekči", te da takvim izjavama nije mesto u sportu i da će obići grob pokojnog Ivkovića.

Markovo ime se i nakon smrti više puta provlačilo kao deo navijačke koreografije severa, ali i provokacija suparničkih navijača prema Zvezdi.

Tako su Grci Turcima poručivali da su "žedni njihove krvi" uz podsećanje na Ivkovića, dok su Albanci pre nekoliko meseci istakli provokaciju i pocepanu jagodu na svom transparentu.

To se desilo pred meč Crvene zvezde i Tirane u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a igrači srpskog kluba su posle pobede taj trijumf posvetili upravo Ivkoviću.

Ivković je sahranjen na novom bežanijskom groblju. U trenutku smrti imao je 25 godina.

Video: Borjan pobedu u Tirani posvetio ubijenom Deliji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA