≫ 

Rezime 12. dana OI: Vrhunski dan za Srbiju u Tokiju, nova medalja i tri polufinala!

Pratite tekstualni prenos dešvanja iz Tokija za ovu sredu, 4. avgust na Telegraf Sportu

  • 11
Olimpijske Igre, Naši u Tokiju, kosarkasice, vaterpolisti, odbojkasice

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia/Xinhua News/Nikola Krstic

Iza nas je sjajan 12. dan na Olimpijskim igrama, posle kojeg smo došli do šeste medalje, koju je doneo Zurab Datunašvili u rvanju pobedom nad Hrvatom u meču za bronzu. Takođe, plasirali smo se u tri polufinala u kolektivnim sportovima, pošto su do borbe za medalju stigle košarkašice, odbojkašice i vaterpolisti, a imali smo uspeha i u kajaku, pošto su Strahinja Stefanović i Milica Novaković došli do polufinala u K1 200 metara i K1 500 metara.

Najvažnije vesti 12. dana Olimpijskih igara:

 

*Srpski rvač Zurab Datunašvili osvojio je bronzanu medalju u Tokiju pobedom nad Hrvatom Ivanom Heklekom

*Vaterpolisti Srbije plasirali su se u polufinale OI pobedom nad Italjom od 10:6

*Odbojkašice Srbije plasirale su se u polufinale OI pobedom nad Italijom od 3:0

*Košarkašice Srbije imaju neverovatno srce: Pobeda protiv Kine posle ogromnog preokreta polufinale Olimpijskih igara

*Polovičan dan za kajakše: Strahinja Stefanović direktno u polufinalu, Milica Novaković prošla dalje, Bojan Zdelar ispao

*Poraz za Stevana Mićića odmah na startu rvačkog turnira, Japanac ga dobio bez izgubljenog poena

*Hiraki Kokona postala je najmlađa osvajačica medalje u istoriji Olimpijskih igara sa svojih 12 godina!

*Svetski rekord u finalu trke 400 metara sa preponama za žene postavila je Sidni Meklaflin iz SAD sa vremenom 51,46 sekundi!

*Reprezentacija SAD biće protivnik Srbiji u polufinalu ženskog turnira u košarci posle pobede nad Australijom

Tok dana:

 

14.05 Još jedna eliminacija za Hrvate i to u vaterpolu. Mađarska je bila prilično ubedljiva pa se pobedom od 15:11 plasirala u polufinale, gde je čeka odlična Grčka.

13.31 - Kraj! Velika pobeda Gruzina koji se bori za Srbiju! Zurab Datunašvili je osvojio bronzanu medalju u Tokiju! U borbi za treće mesto pobedio je Hrvata Hukleka sa 6:1.

 

13.20 - Zurab Datunašvili je počeo borbu sa Hrvatom Ivanom Huklekom za bronzu na Olimpijskim igrama. I sjajno je počeo pošto je u prvoj rundi poveo sa 6:0 sjajnim obaranjem protivnika.

13.00 - Gotova je trka na 400 metara sa preponama kod žena, a dve medalje odlaze u vlasništvo Amerike. Zlato je osvojila Sidnej Meklauglin, srebro Daliji Muhamed, dok je bronzana Holanđanka Femke Bol.

12.20 - "Delfini" su doslovno samleli Italijane sa 10:6 i uspeli su da bukiraju sebi mesto u polufinalu. Rival tamo će im biti reprezentacija Španije, od koje su već jednom izgubili tokom takmičenja.

 

11.30 - Aktuelne evropske i svetske prvakinje, ženska odbojkaška selekcija Srbije opravdala je oba epiteta koja nosi na ovom turniru, savladale su Italiju sa 3:o u setovima, a Tijana Bošković je svojom igrom terorisala devojke iz Italije.

11.20 - Vaterpolisti Srbije su započeli svoj četvrtfinalni meč protiv Italije, a nakon prve četvrtine već imaju prednost od 5:2.

10.45 - Odbojkašice Srbije dominiraju u okršaju sa Italijankama u kome vode sa 2:0 u setovima. U prvom je bilo 25:21 za naše igračice, dok je u drugom viđena totlana dominacija i trijumf Srpkinja od 25:16 na krilima Tijane Bošković.

10.30 - Jedna od najlepših priča iz Tokija ovog leta: Elidit Mekintajer osvojila je zlatnu medalju u jedrenju, 33 godine nakon što je njen otac učinio isto u Seulu 1988. godine.

 

09.52 - Međunarodni olimpijski komitet zatražio je od Kineskog olimpijskog komiteta da objasni zašto su dvojica biciklista, Bao Šandžu i Žong Tijanši, tokom ceremonije dodele zlatnih medalja nosili značke sa likom pokojnog lidera zemlje Mao Ce Tunga. Pravila zabranjuju sportistima da protestuju ili učestvuju u političkim demonstracijama na pobdničkom podijumu, iako im je dozvoljeno da iznose stavove na drugim olimpijskim mestima.

09.40 - Vaterpolisti Grčke su prvi put od 2004. godine, a drugi put u istoriji u polufinalu Olimpijskih igara. Heleni su pobedili Crnogorce sa 10:4, a rival u borbi za finale biće im pobednik meča Hrvatska - Mađarska.

 

09.00 - Podsećamo vas da nas do kraja dana očekuju još tri velika dvoboja naših sportista. Odbojkašice igraju četvrtfinale protiv Italije od 10.00 časova, vaterpolisti takođe u četvrtfinalu igraju sa Italijanima od 11.20 časova, dok se Zurabi Datunašvili bori protiv Ivana Hukleka iz Hrvatske za bronzu od 13.00.

08.37 - Norveška je drugi polufinalista ženskog rukometnog turnira. Skandinavska zemlja slavila je u velikom derbiju protiv Mađarske rezultatom 26:22.

08.32 - Ako naši vaterpolisti danas slave u velikom derbiju protiv Italije, u polufinalu ih ponovo čekaju Španci. Oni su uz više muke nego što se očekivalo savladali SAD, iako rezultat to ne govori - 12:8.

08.16 - Košarkašice Srbije će se u polufinalu Olimpijskih igara sastati sa reprezentacijom SAD! Amerikanke su lako savladale Australijanke, pa nas u petak čeka ogroman spektakl - 79:55. Opširnije o tome OVDE.

08.01 - Odbojkašice Srbije će, ako pobede Italiju, u polufinalu igrati protiv selekcije SAD, koja je prema očekivanjima savladala Dominikansku Republiku u tri seta - 3:0 (25:11, 25:20, 25:19). Opširnije o tome OVDE.

07.34 - Sećate li se Hsiao-Ven Huang? Možda na prvi pogled ne, ali kad vam kažemo da je to bokserka koja je pobedila Ninu Radovanović, slika će vam postati daleko jasnija. Dama sa Kineskog Tajpeha, koja je igrala jako defanzivno protiv naše takmičarke nije danas opet "prošla" na istu priču, pošto je Turkinja, Buse Naz Čakiroglu odnela pobedu sudijskim preglasavanjem rezultatom 5:0! Njoj ipak ide bronza, jer meč za treće mesto ne postoji.

06.53 - Senzacija u skejtbordingu! Devojčica od samo 12 godina iz Japana osvojila je srebrnu medalju, reč je o Hiraki Kokoni iz Tomakomaija. Njena sunarodnica, Sakura Josozumi je zlatna (i ona je još tinejdžerka - ima samo 19 godina!), dok je bronzana Skaj Braun iz Velike Britanije, koja je napunila 13 godina! Opširnije o tome OVDE.

 

06.50 - Počelo je četvrtfinale u kojem ćemo saznati sa kim će naše košarkašice igrati u borbi za finale. SAD već ima dvocifrenu prednost protiv Australije - 16:6.

06.15 - Lepe vesti stižu iz kajaka! Milica Novaković izdigla se i plasirala se u polufinale, zauzevši prvo mesto u svom četvrtfinalu sa vremenom od 1:49,348 sekundi!

05.55 - Stevan Mićić je završio svoje takmičenje i definitivno u Tokiju, pošto je Japanac, Juki Takahaši poražen u četvrtfinalu od Kazahstanca, Nurislama Sanajeva. Rezultat je bio 4:4, ali je Kazahstanac bio taj koji je imao više "dvojki", pa ide dalje.

05.17 - Gotova je olimpijska odiseja za Bojana Zdelara, pošto je srpski kajakaš u četvrtfinalu zauzeo tek četvrto mesto, što znači da ispada iz daljeg toka takmičenja. Imao je vreme od 36,531 sekundi.

05.07 - Veliki šok u četvrtfinalu ženskog odbojkaškog turnira! Južna Koreja je prvi polufinalista, pošto je savladala Tursku u pet setova - 3:2 (17:25, 25:17, 28:26, 18:25, 15:13).

05.00 - Dve medalje za SAD i jedna za Holandiju u 400 metara sa preponama za žene. Zlato je pripalo Sidni Meklaflin, srebro je otišlo u ruke Dalije Muhamed, dok je čast Evrope sačuvala Femke Bol sa bronzom. Tu smo videli i svetski rekord prvoplasirane koji iznosi 51,46 sekundi.

04.50 - Dok su se košarkašice izborile za polufinale Olimpijskih igara, na borilištu je bio rvač Stevan Mićić koji je poražen bez ijednog osvojenog poena u slobodnom stilu u kategoriji do 57 kilograma protiv Japanca, Jukija Takahašija - 7:0. Opširnije o tome OVDE.

04.40 - POBEDA! OGROMNA POBEDA NAŠIH LAVICA! Košarkašice Srbije su u polufinalu Olimpijskih igara posle pobede nad selekcijom Kine - 77:70! Opšrinije o tome pročitajte OVDE.

04.20 - Zurabi Datunašvili je u finalu reparsaža. Boriće se za bronzanu medalju od 13.00 časova po našem vremenu, pošto je pobedio Alžirca, Bašira Sid Azaru rezultatom 5:1. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

04.15 - Devet poena prednosti za Kinu pred poslednjih deset minuta ženskog četvrtfinala u košarci protiv Srbije - 49:58. Imaju li naše devojke snage za preokret?

04.01 - Rukometašice Crne Gore neće se boriti za medalje u Tokiju, pošto su poražene u četvrtfinalu od selekcije Ruskog olimpijskog komiteta - 32:26.

03.42 - Loša završnica trke koštala je Milicu Novaković direktnog plasmana u polufinale. Naša kajakšica bila je dugo na drugom mestu, ali je na kraju završila kao petoplasirana sa vremenom 1:49,802 sekundi na trci na 500 metara u jednosedu. Na borilište će opet oko 06.00 časova. Pročitajte opširnije o nastupima naših kajakaša OVDE.

03.38 - Na poluvremenu utakmice između Srbije i Kine u ženskoj košarci, devojke Marine Maljković imaju minimalnu prednost. Zahvaljujući dobroj odbrani, vodimo košem razlike - 35:33.

03.16 - Na poluvremenu rukometnog četvrtfinala u ženskoj konkurenciji, Ruski olimpijski komitet ima blagu prednost protiv Crne Gore - 17:15. Treba reći da su se naši susedi vratili iz ozbiljnijeg deficita.

03.00 - Za razliku od Zdelara, naš drugi takmičar u ovoj disciplini, Strahinja Stefanović zauzeo je ubedljivo prvo mesto u svojoj grupi i ide direktno u polufinale sa vremenom 34,996 sekundi.

02.53 - Bojan Zdelar zauzeo je poslednje, peto mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi na 200 metara u kajaku jednosedu. Naš takmičar imao je vreme 37,092 sekundi i kroz četvrtfinale će pokušati da se domogne završnice.

02.51 - Završeno je takmičenje u prvoj kvalifikacionoj grupi bacanja koplja za muškarce. Samo trojica takmičara su sigurna za finale, pošto su prebacila normu - Niraj Čopra iz Indije (86,65 metara), Johanes Veter iz Nemačke (85,64 metara) i Lasi Etelatalo iz Finske (84,50 metara).

02.25 - Već su podeljene prve medalje za današnji dan. U maratonskom plivanju na 10 kilometara, pobedu na Odaiba marini odnela je Ana Marsela Kunja iz Brazila, srebro je osvojila Šeron van Ruvendal, dok je treća bila Karina Li iz Australije.

NAJAVA DANA

 

Nije mnogo ostalo do zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju. Srbija trenutno stoji na pet osvojenih medalja - jednoj zlatnoj, jednoj srebrnoj i tri bronzane i svi se nadamo da će se taj broj dodatno uvećati. Današnji dan bi u tome mogao da bude presudan, pošto put ka polufinalu traže odbojkašice, košarkaši i vaterpolisti, dok će Zurabi Datunašvili imati šansu da kroz repersaž dođe do još jednog bronzanog odličja.

Krenimo redom, prvi će na svoje startne pozicije doći kajakaši, odnosno Bojan Zdelar koji će se u 02.51 časova naći u trci na 200 metara u kajaku jednosedu, nakon što je zauzeo ukupno 16. mesto na pet puta većoj distanci. Samo sedam minuta kasnije će se u istoj disciplini nadmetati Strahinja Stefanović, kojeg je Asoušiejted Pres predstavio kao favorita za osvajanje bronze. Kada govorimo o kajakašima, tu će još bili Milica Novaković koja će u 03.40 časova ići na polufinale na 500 metara.

Vrlo brzo će na teren i košarkašice Srbije, koje od 03.00 časova imaju pred sobom jako tešku prepreku u vidu Kine. Nešto kasnije, u jutarnjim časovima po našem vremenu, čeka nas "dupli program" protiv Italije, pošto će odbojkašice od 10.00 časova, a vaterpolisti od 11.20 minuta igrati za polufinale.

Pored svih, tu su još rvači. Stevan Micić se u prvom kolu "fristajl" turnira bori protiv Japanca, Jukija Takahašija, dok će Zurabi Datunašvili kao što smo već napomenuli u baražu preko Bašida Sir Azare iz Alžira želeti do meča za bronzu.

Video: Šta znači Ivanina izjava videću za dalje: Još je u šoku, za nju ni Pariz 2024. nije daleko

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA