Švedska "kletva" ostala: Skandinavke kao u Riju bez zlata posle lude penal serije, Kanada je šampion

Neverovatno je šta je uradila Seger u petoj penal seriji, kada je mogla da svojoj reprezentaciji donese zlatnu medalju

  • 0
Švedska - Kanada Foto: Tanjug / AP

Švedska nije uspela da skine kletvu koja je pratila sa Olimpijskih igara u Riju. Bila je ova skandinavska reprezentacija tada doduše autsajder protiv moćne Nemačke, ali je ove godine ipak u završnu borbu ušla kao favorizovana protiv Kanade. Međutim, nakon dramatične penal serije u kojoj su mogle da overe i pobedu, Šveđanke su ipak pale i dopustile reprezenaciji iz Severne Amerike da slavi trijumf - 1:1 (2:3 u penal seriji).

Ne bi ni bilo pošteno da se ova borba završila drugačije do u penal seriji. Jednostavno, obe selekcije su bile gotovo poravnate i po šansama za gol, ali i po prikazanoj igri. Bio je ovo prvi put da se o zlatu odlučivalo posle penala.

Šveđankama je prednost podarila ubedljivo najbolja fudbalerka na čitavom turniru, Stina Blekstenijus, koja je u 34. minutu nagovestila da bi ove godine ipak moglo da se dođe do zlata u Tokiju.

Međutim, nakon jednog nesmotrenog starta švedske odbrane, sav trud pao je u vodu. Ruskinja Pustovojtova koja je bila glavni arbitar duela dosudila je kazneni udarac za Kanađanke, lopti je prišla Džesi Fleming i u 67. minutu nas je dovela do potpunog poravnanja.

Bilo je veoma, veoma dramatično do samog kraja, golova nije bilo u regularnih 90 minuta, pristupilo se produžecima, međutim, ni tada ništa nije moglo da razdvoji reprezentacije, pa se otišlo u veoma uzbudljivu penal seriju.

Nije krenulo dobro po Šveđanke, pošto je Aslani u prvoj seriji gađala pravo u golmana kanadske reprezentacije. Sa druge strane je Fleming ponovo bila precizna, baš kao u regularnom toku meča i dovela je reprezentaciju iz Severne Amerike do inicijalne prednosti.

Bjorn je vrlo brzo poravnala, a onda je usledila neviđena serija promašaja na strani kanadske selekcije. Redom u Lorens, Žil i Leon promašivale penale, a na drugoj strani je situacija bila polovična. Šou je pogodila, dok je Anvegard bila neprecizna. Sve je palo na petu seriju.

Seger je mogla da reši sve. Apsolutno sve. Imala je penal za zlato, za slavu. Ali šutirala je tri metra preko gola i dala Kanadi šansu koju ova nije ispustila.

Rouz je prvo poravnala na 2:2 u seriji, da bi Anderson potom ponovo šutirala u golmana kanadske reprezentacije. Odlučujući penal postigla je Groso i tako započela veliko slavlje svoje reprezentacije na Internacionalnom stadionu u Jokohami.

Video: Konferencija za medije nakon dočeka Gruzina koji je za Srbiju osvojio bronzu na OI u Tokiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA