≫ 

Bilans medalja na OI: Srbija na 33. mestu, evo koliko još možemo da napredujemo sutra

U igri su zlato u finalu vaterpolista i bronza za odbojkašice

  • 13
Medalje Tokio 2020 Foto: Shutterstock

Nakon završenih nadmetanja pretposlednjeg dana Olimpijskih igara u Tokiju, Srbija zauzima 33. poziciju na listi zemalja po broju osvojenih medalja od ukupno 93 koje su ostvarile taj uspeh, ali s obzirom na to da u nedelju igra jedno finale i jedan meč za bronzu, mogla bi da popravi svoj plasman.

Podsetimo, naša zemlja trenutno ima dva zlata, jedno srebro i četiri bronze, ali na zatvaranju takmičenja se uzda u vaterpoliste i odbojkašice. Time bi skočila na listi i završila bi negde između 28. i 30. mesta.

Olimpijske Igre, Bilans medalja srpskih sportista Ilustracija: Nikola Jovanović

Zlatna medalja mnogo više vredi za generalni poredak, odnosno obezbedila bi veći skok.

Od zemalja iz regiona je trenutno najbolja Hrvatska koja je na 26. mestu sa po tri zlatne i srebrne medalje, kao i dve bronze. Slovenci su tri pozicije slabije rangirni sa tri zlata, srebrom i bronzom. Naše severne komšije, Mađari su na vrhunskom 13. mestu sa šest zlatnih, sedam srebrnih i šest bronzanih medalja, dok Rumuni imaju jedno zlato i tri srebra. Bugarska je mesto ispod nas sa dva zlata, jednim srebrom i dve bronze. Severna Makedonija ima jedno srebro, dok Albanija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju medalje.

U vrhu za sada nije bilo promena, ali bi vrlo verovatno moglo da ih bude tokom sutrašnjeg dana. Trenutno prvo mesto pripada Kini, koja vodi sa 38 zlatnih medalja i ima 87 osvojenih ukupno. Druga je selekcija SAD sa 36 zlata, ali ima najviše odličja - 108.

Bilans medalja Foto: Printscreen / Tokyo 2020

Međutim, Amerikanci sutra imaju čak četiri šanse za zlato. Pre svega su tu košarkašice, koje su favoritkinje protiv Japana, potom su tu i odbojkašice koje igraju protiv Brazilki, a dvojica boksera će pokušati dodatno da im poprave dan. Kejšon Dejvis se bori protiv Endija Kruza sa Kube, dok Ričard Torez ide na Bakodira Javolova iz Uzbekistana.

Japan je treći na listi sa 27 zlata, Rusi i Britanci su četvrti i peti sa po 20 najsjajnijih odličja, a slede ih Australija sa 17 zlata, Nemačka i Holandija sa po 10, odnosno Francuska koja ima devet zlatnih medalja.

Video: Zagrljene, uplakane i ponosne: Sonja, hvala! Jelena, hvala!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    7. avgust 2021 | 20:54

    Da nisu neki podbacili kad je bilo najvažnije imali bi 5 ili 6 zlatni medalja...

  • Pp

    7. avgust 2021 | 21:29

    Koliko mogu da primetim, za zemlje u regionu najbolje je plasirana madjarska sa 6 zlatnih medalja, zbog cega nju ne ubrajate u zemlje u okruzenju a sloveniju ubrajate

  • Nastavnik

    7. avgust 2021 | 22:22

    Brazilke treba suspendovati zbog dopinga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA