≫ 

Konačni bilans medalja na OI: Bravo! Srbija oborila rekord iz Rija i završila na 28. mestu

Redom su nas obradovali Milica Mandić, Jovana Preković, vaterpolisti, Damir Mikec, Tijana Bogdanović, Zurabi Datunašvili, Milenko Sebić, odbojkašice i basketaši

  • 6
Medalje poster Ilustracija: Nikola Jovanović

Pobedom vaterpolista Srbije protiv Grčke u finalu spuštena je zastava na ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju. Bio je to poslednji sportski događaj, nakon kojeg će samo uslediti ceremonija zatvaranja. A mi možemo da budemo i više nego zadovoljni, s obzirom na to da su srpski sportisti oborili rekord iz Rio de Žaneira, sa prethodnih Igara.

Srbija je ove Olimpijske igre završila na 28. mestu sa osvojena tri zlata, jednim srebrom i pet bronzanih odličja. Ispred nas od zemalja iz regiona našla se samo Hrvatska sa tri zlata, tri srebra i dve bronze na 26. poziciji, odnosno Mađarska, koja je bila na 15. mestu sa šest zlata, sedam srebrnih medalja i još isto toliko bronzanih.

Pobedu u ukupnom plasmanu ostvarili su sportisti SAD, koji su imali najviše osvojenih medalja - 113, a uz to su imali i najviše zlatnih sa 39. Pored toga, imali su 41 srebro i 33 bronze. Druga je Kina sa skorom 38 - 32 - 18, dok su Japanci treći sa 27 zlata, 14 srebrnih medalja i 17 bronzi.

A evo ko nas je sve od sportista iz Srbije obradovao u poslednjih 16 dana.

Milica Mandić, Olimijske tekvondo šampionke Foto: Milena Đorđević

ZLATNE MEDALJE - Milica Mandić, Jovana Preković, vaterpolisti

Tri najsjajnija odličja osvojila je Srbija na ovim Olimpijskim igrama, što je takođe rekord od kako smo se osamostalili. Krenulo je sjajno, pobedom naše Milice Mandić, kojoj je ovo zlato bilo drugo na Olimpijskim igrama nakon onog koje je osvojila u Londonu. Ona je u finalu savladala Li Dabin iz Južne Koreje rezultatom 10:7 nakon velike borbe, čime je omogućila da se još jednom čuje himna "Bože Pravde" u njenu čast.

Još jednu zlatnu medalju u borilačkim sportovima donela nam je Jovana Preković u kumite kategoriji u klasi do 61 kilograma u karateu. Ona je bila neporažena na čitavom turniru, a u finalu je većinskom odlukom sudija posle 0:0 savladala Sjaojan Jin iz Kine.

Za kraj, na zatvaranju Olimpijskih igara u Tokiju videli smo zlato i naših vaterpolista. Nije turnir najbolje počeo po njih, imali su dva poraza u grupnoj fazi, ali su se na kraju izdigli iznad svega, iznad protivnika i sudijske nepravde protiv Španije u polufinalu i Grčke u finalu i odneli veliku pobedu. Za poslednji ples naše fantastične generacije.

Srbija, Olimpijske igre, Tokio 2020, Damir Mikec Printskrin: RTS

SREBRO - Damir Mikec

Jedino srebrno odličje na ovim Olimpijskim igrama Srbiji je doneo naš strelac Damir Mikec u disciplini 10 metara vazdušni pištolj. Otišao je u Tokio sa velikom željom da podari našoj zemlji medalju, a potom je malo po malo u finalu, kroz veliku dramu uspeo da izbije na drugo mesto. Bila je to naša prva medalja na ovim Olimpijskim igrama.

BRONZA - Tijana Bogdanović, Zurabi Datunašvili, Milenko Sebić, odbojkašice, basketaši

Najviše je bilo bronzanih odličja na ovim Olimpijskim igrama. Ukupno ih je bilo pet, a osvajali su ih tekvodnisti, rvači, strelci, odbojkašice i basketaši.

Krenulo je bronzom Tijane Bogdanović, koja je uspela da se domogne odličja kroz repasaž i pobede protiv Jamade Miju. Usledilo je još jedno bronzano odličje Zuraba Datunašvilija kroz repasaž, pobedom protiv Ivana Hukleka iz Hrvatske.

Tijana Bogdanović Foto: Profimedia/AFP

Ne možemo da zaboravimo ni našeg Milenka Sebića, koji je u istorijskom finalu uspeo da dođe do bronze na neverovatan način u disciplini 50 metara vadzušna puška trostav. Pa ni naše basketaše, koji su posle poraza od Rusije uspeli da se uzdignu i u borbi za medalju potom savladaju Belgiju.

Za kraj, poslednjeg dana tu su bile i naše odbojkašice, koje su u ubedljivom maniru savladale reprezentaciju Južne Koreje, baš kao u grupnoj fazi. Za veliku radost, ponos. Za medalju za još jednu uspešnu generaciju.

Šta treba uopšte reći posle ovih Olimpijskih igara? Hvala svim našim sportistima na uspehu, na radosti. Do Pariza, do novih rekorda i medalja!

Video: Dirljiva poruka za Fiću, Andriju, Miću, Gojka, Duška, Stefana, Branu i zašto je Deki najveći ikad!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA