≫ 

Maratonci sa humanim ciljem: Trčanje za one kojima je pomoć najpotrebnija

Tim humanih i angažovanih ljudi krenuo u veliku akciju kojom žele da skrenu pažnju na retku, ali veoma opasnu bolest

  • 0
Trčanje, zima

Foto: Pixabay

Tim maratonaca koji je formiralo Udruženje pacijenata Plućne hipertenzije Srbije pokrenuo je veliku i humanu akciju.  

U okviru ovog ambicioznog projekta predviđeno je da deset trkača za godinu dana istrči ukupno 50 polumaratonskih ili maratonskih trka sa ciljem da se podigne svest o plućnoj hipertenziji i neophodnosti da se ova bolest što pre otkrije i adekvatno leči.

Ova retka i veoma progresivna bolest specifična je i po tome što, bez adekvatne terapije, za dve i po godine dovodi do smrtnog ishoda.

Značaj uspostavljanja rane dijagnoze može biti ključan u preživljavanju pacijenata, kojima još uvek u Srbiji nije dodeljeno adekvatno lečenje i terapija.

- Naš tim je dobio je novu energiju i prijatelje koji žele da nam pomognu da postanemo prisutniji, svesni da se naša životna maratonska trka nastavlja. Mi ćemo ponosno nastaviti da trčimo u 2018. toj godini na najpoznatijim trkama kod nas i u regionu, da ostajemo bez daha u čast svih obolelih osoba od Plućne hipertenzije, kako bismo podigli svest o ovoj retkoj, teškoj i progresivnoj bolesti. Nećemo stati sa trčanjem sve do trenutka dok se i poslednjoj osobi sa PH u Srbiji ne obezbedi adekvatna terapija, koja je dostupna u gotovo svim zemljama u reionu, a koja će im omogućiti da dišu i ono što je najvažnije, produžće im život - izjavila je Danijela Pešić, predsednica Udruženja pacijenata plućna hipertenzija.

Humani trkači će u 2018. godini trčati ukupno 50 polumaratonskih ili maratonskih trka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA