≫ 

Nekad smo pevali "nije mala, igra tri finala", a gde je danas srpski sport? Sećanje na famozni januar 2012. kada smo oduševili svet! (VIDEO)

29. januara 2012. godine Srbija je imala šampiona Australijan opena, šampiona Evrope u vaterpolu i vicešampiona Evrope u rukometu

  • 9

Još se svi sa setom sećaju tog januara 2012. godine koji je bio najsportskiji mesec te godine, naravno posle Olimpijskih igara u avgustu u London.

Tog januara Novak Đoković je igrao na Australijan openu, vaterpolisti u Holandiji Evropsko prvenstvo, a rukomtaši u Beogradu takođe Euro.

>>> Nole drhtavim glasom pred srpskim novinarima rekao ono čega se svi plaše: Ne mogu više ovako, od danas do sutra (VIDEO)

Na kraju potrefilo se da u nedelju 29. januara imamo tri finala. Narod je bio egzaltiran, pa se u šali pevalo "Nije mala, nije mala, igra tri finala" aludirajući na čuvenu pesmu "Ko to kaže ko to laže, Srbija je mala"

Prvi je nastupio Nole koji je posle šest sati igre srušio Rafaela Nadala i osvojio titulu.

VIDEO: Ovako je Novak srušio Rafu 2012. u najboljem finalu Australijan opena

Zatim su vaterpolisti posle podne pobedili Crnu Goru sa 9:8 u Ajndhovenu i uzeli zlato i titulu.

A uveče je usledila poslastica u Beogradskoj Areni gde su rukometaši Srbije na žalost ostali bez zlata porazom od Danske 21:19.

VIDEO: Beograd i Srbija su ispred Skupštine grada dočekali zlatne vaterpoliste i srebrne rukometaše 2012.

SAMO VATERPOLISTI KONSTANTNI

Dve godine kasnije ,2014. godine samo su vaterpolisti potvrdili klasu osvajanjem Evropskog prvenstva, dok je Đoković ispao u četvrtfinalu, a rukometaši takođe bez plasmana na EP.

Taj januar iz 2012. se ponovio četiri godine kasnije 2016, doduše ne u istom danu, kada je Novak Đoković osvojio Australijan open 2016. (31. januar) a vaterpolisti u Beogradu postali prvaci Evrope (23. januar.)

Na žalost, rukometaši nisu uradili ništa na Evropskom prvenstvu. Ispali su 19. januara još u grupnoj fazi.

Novak Đoković napušta teren u Melburnu Foto: AP/Tanjug

Zatim dve godine kasnije, to jest  2018. godine, a šest u odnosu na onaj januar 2012. Srbija je bez sportskih rezultata.

Novak Đoković je eliminisan sa Australijan opena, baš kao i rukometaši sa EP u Hrvatskoj.

VIDEO: Evo šta je Novak Đoković rekao o nastavku karijere posle ispadanja sa AO i novih bolova u laktu

Vaterpolisti na žalost nisu igrali svoje prvenstvo ove godine u zimskom periodu, pa je ovo prvi januar u poslednjih šest godina da nemamo nikakv sportski rezultat.

PODSEĆANJE:

Još samo jednom smo napravili takoreći het trik u sportskim uspesima, a bilo je to 2001. godine kada su tokom leta košarkaši, vaterpolisti i odbojkaši postali šampioni Evrope u razmaku od mesec dana.

Bili smo vladari zemlje, vode i neba. 

Sada je situacija drugačija, sportska nacija je izgubila intersovanje za sport. Novak Đoković nije igrao šest meseci, a u tom periodu nas tenis nije mnogo zanimao.

ŠTA DALJE

Sada kada se vratio, ponovo nema te euforije kao nekada. Šta reći za rukometaše, koji su ispraćeni kao autsajderi, a tako su i prošli.

Da li slučajan plasman u drugu fazu možemo nazvati uspehom, ili je već samo po sebi uspeh da se ode na Evropsko prvenstvo.

Prošle godine su vaterpolisti osvoji bronzu na Svetskom prvenstvu, odbojkaši bronzu na Evropsko, a košarkaši srebro, dok su odbojkašice šampionke Evrope.

Ali, da li je ovo proizvod sistema ili samo proizvod rada ovih saveza? Ove godine nas čekaju nova takmičenja pa ćemo videti kako će naši sportisti proći.

Posebno nas zanima fudbalska reprezentacija Srbije koja igra na Mundijalu u Rusiji.

Jovica Cvetković, selektor rukometaša Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zulu 87

    24. januar 2018 | 11:24

    Samo filozofirate bez veze naisao je period gde nam"neide"pa ljudi mi smo mala zemlja čim kola krenu malo nizbrdo krecu žalopojke eto takvi smo mi SRBI!!!Umesto da budemo zadovoljni sto uspevamo da budemo ucesnici skoro svakog velikog takmicenja mi odma u crnjak kad nismo prvi......budimo realni jednom u zivotu tu bi vi novinari prvi trebali da amortizujete stvari a ne da palite vatru!!!SRBIJA JE VECNA DOK SU JOJ NJENA DECA VERNA!!!

  • Iguana

    24. januar 2018 | 11:23

    Logika suva! Ja imam 27 godina i mogu reci u moje vreme odigras jedan basket ides kuci jer ima 30 ekipa sada nema ni pola ekipe.Deci se daju raspali telefoni sa 2 godine jer su roditelji zauzeti! Pusta im se sadrzaj sa tv koji je skandal i naravno da nece izrasti u normalnog coveka! Ustanem mleko normalni crtaci pa napolje na sport i druzenje..

  • Баћушка

    24. januar 2018 | 10:29

    Данас, није више на првом месту Часни Крст,но будистичке медитације и трендови туђих религија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA