≫ 

Donose zlato svake godine, a koštaju kao prosečan fudbaler! Šta je tajna uspeha srpskih vaterpolista?

Još jedno leto - još jedno zlato, vaterpolisti Srbije ponovo opravdali svoj slogan

  • 18

Odavno je pravilo u Srbiji da je vaterpolo najisplativiji sport za ulaganje. Naravno, ne najisplativiji što se tiče finansijske dobiti već što se tiče rezultata. Vaterpolisti Srbije su ovog vikenda osvojili zlato na Evropskom prvenstvu, što je četvrti put zaredom da su na tronu Evrope, što nikome nije uspelo u istoriji, a zanimljivo je da ceo naš tim košta kao prosečan evropski fudbaler.

>>> Šou na konferenciji vaterpolista: Savić zezao predsednika VSS, ovaj ''umirao od smeha'' (VIDEO)

Da, dobro ste čuli kao prosečan srpski fudbaler koji igra u nekom solidnom evropskom timu.

Doduše, naši vaterpolisti dobiće od države Srbije određenu nagradu za zlatnu medalju, ali ni to ne može da se poredi sa fudbalom i ostalim sportovima.

SRBIJA ZEMLJA FUDBALA, A OSVAJAMO MEDALJE U OSTALIM SPORTOVIMA

Lepo kaže bivši golman reprezentacije Slobodan Soro:

- U Srbiji možete da finansirate celu vaterpolo ligu sa jednim godišnjim ugovorom košarkaša Crvene zvezde ili Partizana - rekao je Soro pre neku godinu gostujući u emisiji na RTS-u.

Izvinite, jel možemo još neku medalju da donesemo: Dejan Savić i Filip Filipović Foto: Marko Jovanović

Medjutim, to je vezano za Srbiju. Ipak, naši reprezentativci igraju u inoistranstvu, pa je potrebno više novca, kao što rekosmo kao za jednog prosečno fudbalera.

Primera radi, godišnja plata najboljih srpskih vaterpolista iznosi oko 150 -200.000 evra i to za one elitne (Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović) koji igraju u najboljim klubovima Evrope i bore se za titule.

Ostali igraju za manje novca (od 5.000 do 100.000 godišnje), u zavisnosti od kvalitea i kluba.

U domaćim klubovima pitanje je da li i dobijaju novac ili igraju za stipendije od 30.000 dinara. Partizan je celu sezonu i Ligu šampiona odigrao sa klincima koji nemaju ni profesionalne ugovore.

Nadamo se da će naši fudbaleri jednog dana učiniti narod ponosnim Foto: MN Press

Sve u svemu kad se saberu plate svih vaterpolista na godišnjem nivou to iznosi nešto više od milion evra...

Sa druge strane Sergej Milinković - Savić  zarađuje 1, 5 miliona evra u Laciju, ali dobro, on je reprezentativac. Ima mnogo drugih koji igraju u manjim klubovima a zarađuju od 500.000 do milion evra po sezoni, a neće prići nekom trofeju klupskom ili reprezentativnom.

FETEL ČASTIO ČISTAČICE SA 12 HILJADA EVRA

Svojevremeno je najbolji igrač Svetskog prvenstva u Kazanju Andrija Prlainović izjavio:

- Kada sam video koliko je Fetel častio svoje čistačice, dođe mi da batalim vaterpolo i budem čistačica - rekao je Prlainović aludirajući na vest da je nemački automobilista častio čistačice Red Bula.

Međutim, treba biti realan. Vaterpolo nije toliko popularan sport i normalno je da igrači ne zarađuju poput fudbalera i košarkaša. Nije čak ni komercijalan, jer ne može da privuče sponzore i ulagače. Zato država treba da vodi računa o ovom sportu.

VIDEO: Ova ekipa će te ispisati stanice svetskog vaterpola

Problem je i što nemamo klubove koji funkcionišu, nemamo bazene koji imaju uslove za trening i takmičenje. Jedino što imamo je volja, radna etika i ljubav prema sportu.

Doduše, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će zlatni delfini dobiti sve ono što im po zakonu pripada, plus da će se konačno u Vrnjačkoj Banji napraviti nacionalni vaterpolo centar.

VIDEO: Dejan Savić objasnio tajnu uspeha našh vaterpolista

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. jul 2018 | 13:44

    Tajna je u tome sto su momci sportisti a ne manekeni i igracke menadzera.

  • Др

    30. jul 2018 | 13:20

    Ако овако наставе, вратиће сво злато што је краљ однео 1941!!!

  • RS

    30. jul 2018 | 13:53

    momcima svaka cast najbolji na svijetu....a uspijeh je zagarantovan gde ne ulaze velike pare i zarada jer tada se niko ne miješa u sastav reprezentacije....gde god nema veliki para tu su uspjesi nasih sportova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA