Od Noletovog Vimbldona do Zvezdinog Liverpula - Ovo je lista top 5 srpskih uspeha u 2018. godini! (VIDEO)

Dosta srpskih sportista će večno pamtiti 2018.

  • 7

Godina za nama bila je burna i obilovala je sportskim događajima i uspesima naših predstavnika na raznim frontovima - pet uspeha se posebno izdvojilo.

Nije zahvalno nikada praviti ovakve liste, jer se zaista ne može sve obuhvatiti. Bilo je i klupskih i reprezentativnih uspeha, Olga Danilović je pre 18. rođendana došla do prve WTA titule i oborila rekord, basketaši Srbije su osvojili Svetsko i konačno Evropsko prvenstvo, Novak se vratio na tron, odbojkašice dominirale na SP, Zvezda je igrala Ligu šampiona...

Ipak, pet uspeha se moralo izdvojiti.

Foto: AP/Tanjug

NOVAKOV VIMBLDONSKI PREOKRET

Vimbldon je tačka prekretnice, Đoković je u Londonu postao 4. put šampion ovog grend slema, čime je poslao najdirektniju moguću poruku konkurentima.

On je posle pauze zbog povrede i operacije lakta kao i niza turnira od početka godine u kojima je izlazio kao poraženi, uspeo da pobedi "žilavog" Kevina Andersona koji je prethodno na putu do finala, u maratonskim mečevima pobeđivao Iznera i Federera.

Nakon toga je sve bilo lakše, psihološka barijera nije postojala, osvojen je konačno i Sinsinati, čime je kompletirana riznica svih Masters titula. Usledila je titula US Opena, Masters u Šangaju, a Novak već sada hvata zalet i za 2019.

VIDEO - Slavlje u Novakovoj porodici: Suze radosnice majke Dijane i oca Srđana dok su gledali sina i unuka kako slave vimbldonsku titulu

ODBOJKAŠICE POKORILE PLANETU

Naša selekcija je konačno krunisala nestvaran timski duh svetskom titulom u dalekom Japanu u oktobru.

Izabranice Zorana Terzića savladale su u velikom finalu u Jokohami Italiju posle trilera u pet stova 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12), prvi put se okitile najsjajnijim odličjem, ispisale najveći uspeh u istoriji ženske odbojke na ovim prostorima.

Foto: japan2018.fivb.com

Za ovo su nagrađene i iz tabora Olimpijskog komiteta Srbije, a medaljom su se okitile Bjanka Buša, Bojana Živković, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Bojana Milenković, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Jovana Stevanović, Milena Rašić, Silvija Popović i Tijana Bošković!

Tijana je bila i MVP SP, proglašena je i za najbolju sportistkinju Srbije.

Foto: Marcel ter Bals

EVROPSKO VATERPOLO ZLATO

Navikli su nas i razmazili Delfini uspesima, potvrda toga stigla je i u Španiji na Evropskom prvenstvu, gde je naš vaterpolo tim osvojio zlato.

To je bila osma titula za našu zemlju, a još slađe je bilo jer je osvojeno u Barseloni protiv domaćina u finalu, a titulu najboljeg igrača turnira poneo je Filip Filipović.

U grupi je rutinski počišćena konkurencija Rumuna, Rusa i Slovaka, u nokaut fazi su se samo ređali vaterpolo klasici.

VIDEO - Vaterpolisiti i narod pevaju himnu posle nove titule.

Mađare smo dobili sa 8:5, Hrvate sa 9:7, a protiv Španaca nije moglo dramatičnije, pošto se sve rešavalo penalima za 12:10. Posle 7:7, pri izvođenju penala naši su bili bolji sa 5:3 i doneli pehar u Srbiju.

Pored toga, vaterpolisti su osvojili i Mediteranske igre u Taragoni, uz bronzu Svetskog kupa u Berlinu.

Foto: Profimedia

IVANINO SVETSKO ZLATO

Španovićeva je uspela da rekordnim skokom u sezoni osvoji titulu koja joj je nedostajala u karijeri, svetsku dvoransku.

U Birmingemu je početkom marta skočila 6,96, oduvavši konkurenciju predvođenu Britni Ris.

Podsetimo, Ivani je ovo jedna od retkih zlatnih medalja koju nije imala u kolekciji. Sa Svetskog dvoranskog prvenstva ima od pre dve medalje, u Sopotu 2014. godine je osvojila bronzu, a u Portlandu 2016. godine srebro.

Bilo je lepo videti suze radosnice, dok se diže zastava iznad američke i nemačke, a himna "Bože pravde" odjekuje Engleskom...

VIDEO - IVANA O SVETSKOM ZLATU KAO GOST TELEGRAFA

ZVEZDINA POBEDA NAD LIVERPULOM

Iako bi se mogao prvenstveno izdvojiti duel sa Salcburgom, jer bez njega ne bi bilo ni Liverpula, ipak se meč sa Redsima mora izbaciti u prvi plan.

Razlog je što je Zvezda uspela da održi čas fudbala vicešampionima Evrope, da potpuno ukroti jednu od najjačih navala sveta, predvođenu Salahom, Firminom i Maneom, tim koji je trenutno prvi u Premijer ligi...

Foto: Marko Jovanović

Ta noć na Marakani je ipak bila posebna u ovoj fudbalskoj godini, jer je Redsima između ostalog borbu za osminu finala zagorčao igrač za kog se nije ni sanjalo, Milan Pavkov, ofanzivac koji do sada nije imao ni inostrano iskustvo, ali je uspeo da ispiše svoje ime zlatnim slovima u istoriji kluba.

VIDEO - Čašćavanje posle Liverpula - topla dobrodošlica Pavkova uz hladno pivo i vruće prase!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA