Kome su sve i zašto oduzete olimpijske medalje od 1968. do 2018. godine?

Nova kolumna Dr Nenada Dikića o tome kako se gube i zbog čega odličja na Olimpijskim igrama

  • 4

Jučerašnja policijska akcija i hapšenje skijaša (2 Austrija, 2 Estonija, 1 Kazahstan) i doktora (Nemačka) na svetskom kupu u Zifildu u Austriji, ličila je na sličnu izvedenu na olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine kada je uhapšeno nekoliko austrijskih skijaša i čuveni trener Valter Majer osuđen na zatvorsku kaznu ( https://www.reuters.com/article/us-doping-skiing-mayer/former-austrian-ski-coach-given-jail-sentence-idUSTRE77H1WK20110818 )

Prof. Dr Nenad Dikić Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Ta prva akcija karabinjera u Torinu poslužila je Austrijskoj vladi da uvede antidoping policiju, jer kako su sami rekli nisu želeli da sport u kome dominiraju bude pod senkom dopinga.

AUSTRIJSKA ANTIDOPING POLICIJA ODRADILA POSAO

Nakon 11 meseci, pošto je u 9 austrijskih pokrajina izabrano 35 policajaca obučenih da se bore protiv dopinga, privedeno je nekoliko stotina osumnjičenih, i zaplenjene doping supstance u vrednosti od preko 2 miliona evra, čak i dve ilegalne laboratorije. Verovatno bi ovo trebalo da bude normalno jer tržište dopinga nije ni malo različito od narkotika, ali za sada samo Austrija ima antidoping policiju, dok neke velike (sportske) sile na to i ne pomišljaju.

Zar ne bi bilo logično da i Rusija ima antidoping policiju, pa da onda Putin, ispred ruskih Olimpijaca i suza Išinbajeve ne mora da se izvinjava i javno prizna da ih nisu zaštitili.

ZAŠTO RUSIJA NEMA ANTIDOPING POLICIJU

Zar ne bi bilo logično da Rusija ima antidoping policiju jer je ubedljivo prva u oduzetim medaljama, pa tu vrstu međunarodnog debakla teško da mogu da opravdaju. I ne samo da imaju oduzete medalje kao Rusija, već i onda kada su nastupali kao Olimpijski sportisti iz Rusije (OAR), Sovjetski savez (URS) ili Ujedinjeni tim (EUN).

Lista zemalja iz kojih potiču sportisti kojima je zbog doping oduzeta medalja na olimpijskim igrama od 1968. do 2018. godine

Foto: N. Dikić

S druge strane, trebalo je da uvedu prinudnu upravu u atletiku, jer se ruski atletičari nisu povremeno dopingovali, već su to radili u vremenskom periodu od dva olimpijska ciklusa, sistematično i uz pomoć države kako je to dokazao Meklarenov izveštaj.

Lista sportova u kojima je sportistima oduzeta medalja zbog dopingovanja na olimpijskim igrama od 1968. do 2018. godine

Foto: N. Dikić

I konačno, nisu u pitanju samo strani sportisti koji su ostali bez medalja zbog dopingovanih Rusa, već i najbolji ruski sportisti koji su postigli svoje rezultate zahvaljujući radu i talentu, kao Jelena Išinbajeva koja je 13 puta popravljala (svoj) svetski rekord, ali je sankcionisana zbog dopingovanih ruskih sportista i zbog toga nije učestvovala na olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA