• 3

Proglašeni pobednici Red Bull Flugtaga u Beogradu

Na Adi Ciganliji je održan drugi Red Bull Flugtag. Učestvovalo je 33 unikatne letelice koje su umetnićki padale sa skakaonice visoke šest metara.

  • 3

Drugi Red Bull Flugtag na beogradskoj Adi Ciganliji završen je proglašenjem pobednika za 2019. godinu u prisustvu velikog broja posetilaca. Tim “Flyin'' figuar space edition”, koji nosi ime po starom nazivu za “fiću”, odnosno kombinaciju “fiće” i “jaguara”, osvojio je prvo mesto i let Red Bull helikopterom u Austriji.

Pilot Marko Aćimović izjavio je za Tanjug da je ceo projekat trajao oko dva meseca dok su na svojoj koreografiji radili dve nedelje.

Drugo mesto pripalo je letelici ekipe “Praslinova anti-stres mašina F40”, i biće nagrađeni panoramskim letom helikopterom iznad prestonice.

Red Bull Flugtag

Foto: Marko Jovanović

Tim “Flying hoptopod monster” lokalne pivare “Dogma”, inspirisan vrstom piva koju proizvode osvojio je treće mesto zahvaljujući svojoj neobičnoj letelici koja predstavlja morsko čudovište sa sedam pipaka. Nagrada za trećeplasirani tim je tandem skok padobranom za sve članove tima.

Posebnu nagradu za najkreativniji nastup takođe je pripao ekipi “Flying hoptopod monster”.

Žiri je ocenjivao nastupe 33 tima koji su leteli u vodu sa piste visoke šest metara na osnovu kreativnosti, nastupa i dužine leta.

Red Bull Flugtag

Foto: Marko Jovanović

Pobednički tim je preleteo 15,44 metara, ali nije uspeo da obori beogradski rekord od 19,78 metara.

Nijedan od timova u Beogradu takođe nije bio dovoljno dobar da obori svetski rekord iz 2013. godine od 78,6 metara koji su postigli “Šaptači kokošaka” u Kaliforniji pred publikom od oko 150.000 ljudi i na taj način osvoji putovanje oko sveta.

Svi takmičari su leteli konstrukcijama koje su napravili u garažama - bez motora, akumulatora i katapulta - oruđe su samo vetar, ljudska snaga i otkačenost.

Red Bull Flugtag

Foto: Marko Jovanović

Ova manifestacija započela je 1992. godine u Beču, gde se prva letelica otisnula sa platforme.

"Red Bull Flugtag" podigao je svoju čuvenu platformu u preko 150 gradova širom planete, a prethodni događaj je 2013. godine u Beogradu okupio 37 maštovitih ekipa koji su se ohrabrile da polete i u vodu slete pred čak 150.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima