≫ 

Crnogorci "potopili" šampiona sveta: Beograđanin uveo "Ajkule" u borbu za medalje!

Dejan Lazović je branio fantastično na golu Crne Gore, Marko Petković briljirao u napadu

  • 5
Foto: Telegraf.rs

Vaterpolisti Crne Gore pobedili su Italiju 10:8 i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva u Budimpešti. Ovo je "Ajkulama" bila druga pobeda nad Italijanima u pet međusobnih susreta na EP.

Pobedi Crne Gore poprilično je doprinela odlična odbrana u situacijama kada su Italijani imali igrača više (realizacija tek 1/8), ali i sjajna egzekucija Marka Petkovića, nekadašnjeg reprezentativca Srbije i izdanka beogradske škole vaterpola.

Petković je sa četiri gola iz pet pokušaja predvodio Crnogorce, Dragan Drašković je doprineo sa dva pogotka, dok je u Italiji bolji od ostalih bio Nikolo Figari sa dva gola. Propisno se ispromašivao kapiten Pjetro Filjoli koji je pogodio samo jednom iz šest šuteva.

Foto: Telegraf / M.Ljubisavljević

Meč je počeo boljim dvema odbranama Del Lunga i Lazovića. Crnogorci su bili nešto pokretljiviji u napadu, Italijani su se branili bliže golu i to je omogućilo Radoviću i Petkoviću da dva puta donose prednost svojoj reprezentaciji do 2:1.

Italijani su oba puta uzvraćali i imali šansu da povedu petercem Stefana Lunga u četvrtom minutu. Prečka je spasla gol "Đetića", Drašković je ubrzo isplivao kontru i ostao sam ispred golmana Italije i lako ga savladao za 3:2.

Foto: Telegraf.rs

Azuri su još jednom izjednačili, Frančesko di Fulvio je čak ukrao loptu i imao kontru u završnici prve četvrtine, ali je posustao, Italijani nisu iskoristili napad i ostalo je 3:3 posle osam minuta.

Drugu četvrtinu su bolje krenuli italijanski vaterpolisti. Malo su izašli od gola i oterali rivale od De Lungove mreže i to je urodilo plodom.

Rencuto Jodiće je pogodio za 4:3, ali su Crnogorci prišli golu igračem više kada je izjednačio Petković. Igra gol za gol se nastavila do polsednjeg minuta prvog poluvremena.

Nikolo Figari je tresao mrežu za 6:5, Petković je na levoj strani bio nezaustavljiv, a njegova ekipa je ćurak na svoju stranu obrnula tek u završnih pedesetak sekundi.

Foto: Telegraf.rs

Stefan Pjesivac je isključen posle uplivavanja Italijana i žestoke borbe pred svojim golom, Lungo je u situaciji sa igračem više poslao žabicu preko gola, a onda je Drašković doneo Crnoj Gori prednost 7:6 na poluvremenu.

Drugi deo susreta je, poput prvog počeo odbranama golmana na obe strane, a onda i greškama jednih i drugih zbog kojih puna četiri i po minuta nije bilo gola. Jednu od najvećih je napravio Drašković kada je promašio zicer iz neposredne blizine pogodivši stativu.

To je kaznio Figari svojim drugim golom na utakmici za novo izjednačenje 7:7. Tada je usledio ključni period za pobedu "Ajkula". Najpre su se odbranili sa igračem manje po drugi put na meču, a onda su odigrali i najlepšu akciju na meču.

Foto: Telegraf.rs

Bogdan Đurđić je sa krila spustio pas u sredinu za Draška Brguljana, ovaj je iz prve ubacio Vladanu Spaiću pred gol, a Spaić je samo produžio loptu do mreže. Petković je nakon toga novim golom doneo svojoj ekipi dva gola prednosti, prvi put na meču, pa je sa 9:7 završena treća deonica.

U četvrtoj je tačku na meč preciznim udarcem sa pet metara posle isključenja protivnika stavio Aleksandar Ivović u drugom minutu. Lazović je u međuvremenu upisao dve sjajne odbrane, a Italijani nisu mogli do preokreta za preostalih šest minuta.

Crnogorci će u polufinalu da se ukrste sa pobednikom okršaja Mađarske i Rusije, a ovaj meč počinje u 19 sati. Da podsetimo, reprezentacija Srbije, čiji je sponzor UNIQA osiguranje, se za polufinale bori sa ekipom Španije.

Video: Počinje EP u vaterpolu: Srbija juri istorijsko zlato

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA