Vlasnici klubova ne žale milione: Kako nastaju prstenovi za osvajače Superboula?

Glavno obeležje svakog šampiona nalazi se na prstima

  • 0
Vins Lombardi trofej, Superboul Foto: Tanjug/AP

Proglašenje pobednika u najpopularnijim američkim timskim sportovima podrazumeva dodelu šampionskog prstena - svedočanstva o dominaciji i konačnoj pobedi. Vlasnik prstena u SAD poznat je i kao prvak sveta.

Prstenovi koje dobijaju NFL šampioni krase dijamanti, a dodeljuje se pobednicima Superboula poslednjih 50 godina.

NFL prsten screenshot/youtube.com/HISTORY Asia

Prvi put dobili su ga igrači Grin Bej Pekersa, a krasio ga je jednokaratni dijamant. Poslednji model prstena namenjen fudbalerima Nju Ingland Petriotsa 2019. godine, oplemenilo je 422 dijamanta od 8,25 karata i 20 plavih safira ugrađenih u belo zlato od 1o karata.

 
 
 
View this post on Instagram
#greenbaypackers #🏈 #nfl #nflring #americanfootball #worldchampions #ring #diamant #superbowlA post shared by @ cologne69 on

Tradicija šampionskog prstena započela je u bejzbolu. Njujork Džajantsi su 1922. godine savladali Jenkije i prvi put u istoriji sporta dobili prstenove kao šampionsko obeležje.

Duga i moćna tradicija

- Prsten i američki fudbal prvi put su povezani  50-ih godina prošlog veka, pre nego što su takmičenja AFL i NFL formirala jedinstvenu Nacionalnu fudbalsku ligu - kaže Kris Potres, potpredsednik kompanije za izradu nakita Džostens. Ova firma je napravila 35 od 53 šampionska prstenova, uključujući prvi i poslednja četiri. Ostale su izradile kompanije Balfor i Tifani. Tifani je dizajnirao i izradio pobednčki trofej Vinsa Lombardija.

Po tradiciji, prstenovi se daju i šampionima konferencija, odnosno ekipama koje će kasnije nastupiti u NFL Superboulu. Reč je o nakitu koje je sličan šampionskom, ali je značaj daleko manji.

Rad na novom prstenu zvanično počinje po završetku Superboula i traje nekoliko meseci. Šampionski klub nagrađuje svoju ekipu i stručni štab nekoliko meseci posle osvajanja trofeja.

NFL Superboul 2019 Nju INgland Patriots Los Anđeles Rems Foto: Tanjug/AP

- Kada znamo ime novog šampiona, počinjemo sa radom na stvaranju prstenova. Tokom sezone, u internim razgovorima razmatramo sve moguće opcije, ali one ostaju pod velom tajne - objašnjava Potres.

Proces dizajna traje osam nedelja, a posle konačnog dogovora počinje proizvodnja koja traje od četiri do šest nedelja. Igrači dobijaju prstenove na svečanosti koju pobednički klub priređuje pre nove sezone.

Superboul prstenovi u brojevima

Ne dobijaju prsten samo 53 igrača koji se nalaze u pobedničkom timu.

- Broj proizvedenih prstenova zavisi od želje menadžmenta šampiona. Igrači dobijaju personalizovanu verziju, zajedno sa imenom i brojem dresa. Članovima stručnog štaba i zvaničnicima kluba namenjene su jeftinije varijante sa manje dragulja. Postoje i klubovi koji žele da svaki član dobije isti prsten bez obzira na ulogu - objašnjava Potres i dodaje da broj prstenova po sezoni varira od 300 do 900, piše CNN.

NFL donira 5.000 dolara po prstenu za 150 komada nakita. Sve preko toga finansira klub osvajač Superboula. Procenjuje se da najnovije verzije vrede na desetine hiljada dolara po prstenu, a tačna cena čuva se u strogoj tajnosti.

 
 
 
View this post on Instagram
#denverbroncos #🏈 #nfl #broncos #denver #americanfootball #superbowl #worldchampion #football #nflring #50A post shared by @ cologne69 on

Prsten igrača Njujork Džajantsa Lorensa Tejlora osvojen na 25. Superboulu, dostigao je vrednost od 230.401 dolar na aukciji 2012. godine. Prsten koji je napravljen za člana porodice legendarnog kvoterbeka Petriotsa Toma Brejdija, sa urezanim prezimenom "Brejdi", prodat je takođe na aukciji za 344.927 dolara. U poređenju sa onim koji je dobio Brejdi, bio je manji za 10 odsto i imao je 265 dijamanata umesto 283. Vrednost je dostigao zbog epskog preokreta koji je Brejdi kreirao u finalu protiv Atlante. Patriote su bile u deficitu 28-3, ali su na kraju slavili još jednu titulu šampiona.

- Reč je o velikim prstenovima koji su napravljeni da bi bili vidljivi iz svakog dela prostorije. Najveći ikada je veličine 25, a veličina koja odgovara prosečnom muškarcu je 10. Vlasnik je Vilijam Peri, fudbaler koji je sa Čikago Bersima osvoji 20. Superboul 1986. godine. Širok je toliko da u njega može stati kovanica od pola dolara.

Prsten koji je završio u Putinovom džepu

Svaki prsten nosi svoju priču, neke su poznate javnosti. Potres kaže da prsten igrača Filadelfija Iglsa ima 127 dijamanata samo na okviru. Broj dragog kamenja je simboličan, jer predstavlja zbir brojeva na dresu igrača koji su učestvovali u postizanju odlučujućeg tačdauna protiv Petriotsa.

Vins Lombardi trofej, Superboul Foto: Tanjug/AP

Ostali timovi žele da obeleže neke druge detalje iz pobedničke sezone. Šampionski prsten Njujork Džajantsa ima na bočnim delovima broj 11 - simbol 11 uzastopnih pobeda tokom sezone.

- Ovi prstenovi su uspomena koju igrači čuvaju čitavog života i prenose se u porodici sa generacije na generaciju - kaže Potres.

Postoje priče o izgubljenim i pronađenim prstenovima, a jedna se odnosi na ruskog predsednika Vladimira Putina. Vlasnik Nju Ingland Petriotsa Robert Kraft pokazao je Vladimiru Putinu tokom boravka u Moskvi svoj treći šampionski prsten. Ruski predsednik ga je konstatovao da gromada od nakita može ubiti čoveka. Kraft je navodno pružio ruku kako bi dobio nazad prsten, ali ga je Putin stavio u džep i otišao u društvu obezbeđenja. Uzalud je Kraft molio da mu vrate prsten. Čak je i tražio  pomoć prijatelja Donalda Trampa, ali prsten je ostao u Rusiji.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA