≫ 

Koje bi bile posledice otkazivanja Olimpijskih igara?

Da li će Olimpijske igre biti poslednja sportska žrtva korona virusa?

  • 0
Švajcarska, 9. januara 2020. - Treće Zimske olimpijske igre mladih održaće se u Lozani od 9. do 22. januara. 2020. u Vaudoise Areni. Foto: Tanjug/AP

Olimpijska baklja stigla je u Japan, ali uobičajeno slavlje povodom Olimpijskih igara jenjava, jer i dalje nije sigurno da će se one održati.

Većina bitnih sportskih takmičenja, uključujući NBA, Formulu 1, evropske lige i prvenstva, otkazana su da bi se izbegli veliki skupovi gledalaca i sportista. Međutim, Japan insistira da će se Olimpijske igre u Tokiju ipak održati.

Japan garantuje sigurne igre, ali je nizak broj zaraženih u Japanu sumnjiv

Međunarodni olimpijski komitet izdao je saopštenje da će preduzeti sve potrebne mere kako bi igre počele 24. jula, kad je i planirano. Oni tvrde da mogu da garantuju da će sportisti, treneri i pomoćni timovi biti zaštićeni.

Prema rečima japanskog ministra zdravlja, oni trenutno imaju samo 1.662 potvrđena slučaja korona virusa. Eksperti upozoravaju da niska stopa testiranja u Japanu može da zamaskira veći broj infekcija. Član vladajuće stranke u Japanu Šigeru Išiba, tvrdi da iako Japan uspe da zadrži virus u kućama, sportisti i gledaoci, u Japan mogu dolaziti iz država u kojima se virus i dalje širi.

Olimpijske igre, Tokio Foto: Tanjug/AP

Zato je veoma moguće da će se igre otkazati, uprkos svim njihovim naporima.

Američki predsednik Donald Tramp je u četvrtak rekao da su vođe G7 razgovarale o odlaganju ili otkazivanju Olimpijskih igara, ali da japanski premijer Šinzo Abe još nije doneo odluku. Početkom nedelje, Abe je izjavio da ima podršku vođa G7, da se Olimpijske igre u potpunosti održe. Odbio je odgovori na pitanja koja su vezana za odlaganje igara - prenosi CNN.

Na kraju krajeva, odluka nije na Japanu. Međunarodni olimpijski komitet može da donese odluku da otkaže igre i u maju mesecu.

Član japanskog olimpijskog komiteta, Kaori Jamaguči sve je iznenadio svojom izjavom da igre treba da se otkažu, jer mnogo sportista nije u mogućnosti da trenira.

Olimpijske igre Tokio 2020 Foto: AP/Tanjug

Otkazivanje igara i gubitak novca

Letnje Olimpijske igre otkazivane su tri puta u istoriji. Prvi put otkazane su 1916. godine zbog Prvog svetskog rata, a preostale dve Olimpijade otkazane su 1940. i 1944. godine, zbog Drugog svetskog rata. Otkazivanje Olimpijskih igara u vreme mira biće potpuno jedinstven slučaj.

Otkazivanje će negativno uticati na sve: sponzore, emitere, ekonomiju i sportiste. Organizatori su, u decembru, izjavili da je cena organizacije Olimpijskih igara 12.3 milijarde dolara i da ta cifra ne uključuje cenu premeštanja maratona i takmičenja u brzom hodanju iz Tokija u Saporo, kako bi izbegli letnje vrućine. Japan je očekivao preko 90 miliona posetilaca, pa je dosta novca uloženo u unapređenje transportnih mreža i turističkih objekta, kao i u izgradnju novih objekata.

Švajcarska, 9. januara 2020. - Treće Zimske olimpijske igre mladih održaće se u Lozani od 9. do 22. januara. 2020. u Vaudoise Areni. Foto: Tanjug/AP

Ako se otkažu Olimpijske igre, Tokio neće biti jedini japanski grad na gubitku. Cilj je bio da posetioci provedu nekoliko dana u Tokiju i da onda iskoriste priliku i posete druge regione u Japanu. Ekonomska šteta će se osetiti širom Japana. Očekivalo se da će drugi gradovi u Japanu primiti oko 100.000 turista iz različitih delova sveta, koji će biti spremni da plate veću cenu za iznajmljivanje soba nego inače.

Odlaganje igara

Postoji opcija da se Olimpijske igre odlože, ali to nije najizvodljivije. Mediji koji imaju prava prenosa, mogu se iznervirati ako se Olimpijada pomeri i poklopi sa NFL sezonom, koja počinje 10. septembra i završava se 3. januara 2021. godine. Pored toga odloženo je i Evropsko prvenstvo u fudbalu i zakazano je za period 11. jun -11. jul. 2021. godine.

Olimpijske igre Tokio 2020 Foto: AP/Tanjug

Išiba se složio da bi preklapanje moglo da stvori problem, ali takođe je istakao da, ako se igre odlože, moraju da se održe mnogo pre početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Japanska ministarka za Olimpijske igre Seiko Hašimoto, izjavila je da Japan ima dogovor sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, koji im omogućava da odlože igre do kraja godine.

Olimpijske igre održe bez gledalaca

Olimpijske igre bez gledalaca bi i dalje imale određeni značaj. Na taj način bi sponzori, sportisti i televizijski emiteri bi dalje imali Olimpijadu.

- Tako dobijate minimum 3 -4 milijarde dolara od televizijskih prava. Sportisti su na svetskoj pozornici, pa će i deo novca od sponzora biti sačuvan. Veći deo prihoda će biti netaknut, a i neće biti problema u rasporedu. Organizovanje Olimpijskih igra je nacionalni ponos za Japan i ova opcija bi im omogućila da sačuvaju obraz - istakao je Viktor Mateson, sportski ekonomista.

Ove igre za njih imaju poseban značaj. Japanci su ovaj događaj nazvali  „Olimpijada oporavka“ da bi se naglasili oporavak delova koji su 2011. godine pogođeni zemljotresom, cunamijem i drugim katastrofama, koje su ubile otprilike 20.000 ljudi, a 2,500 i dalje nije nađeno.

Olimpijska štafeta počinje u Fukušimi 23. marta, kako bi obasjala delove koji su najviše pogođeni nuklearnim nesrećom, zatim prolazi kroz 47 japanskih prefektura, da bi 24. jula konačno stigla u Tokio.

Letnje olimpijske igre u Tokiju 2020. Foto: Printscreen/YouTube/ARIRANG NEWS

A sportisti?

Za većinu sportista, Olimpijske igre predstavljaju momenat koji definiše njihovu karijeru. Momenat koji zahteva godine treninga i lično požrtvovanje. Vrhunac fizičke spremnosti dolazi u dvadesetim i tridesetim godinama života, što znači da sportisti imaju malo vremena da osvoje medalju. Otkazivanje Olimpijskih igara može da znači da neki sportisti neće imati priliku da se takmiče za medalju.

Tu su i sportisti koji tek treba da se kvalifikuju za igre. Oni koji treba da poboljšaju svoje rezultate možda neće imati priliku da to urade, jer su mnogi kvalifikacioni događaju odloženi. Poslednji krug kvalifikacija za bejzbol, koje su trebale da se dogode u Tajvanu, u aprilu, pomerene su za jun.

Olimpijska baklja uskoro će početi svoje putovanje po Japanu, pa se mnogi nadaju da će Japan uspeti da nađe način da se igre ipak održe. Međutim, ishod je neizvestan, kao i budućnost virusa.

K.B.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA