≫ 

Šta sportski novinari rade kada nema sporta koji bi prenosili?

U SAD su mnogi ostali i bez finansijskih sredstava

  • 0
Sportski novinar

Foto: Guliver/Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Osim što je paralisao sport, korona virus je umnogome ukočio i sportske novinare širom sveta s obzirom na to da su isti naišli na izvesne poteškoće na poslu.

To se posebno odnosi na Sjedinjene Američke Države gde mnogi novinari rade kao "freelancer" novinari, odnosno po ugovoru i bez stalnog zaposlenja.

Ostali bez novca zbog korone

 

Jedan od njih je Entoni Stivens koji je putem Tvitera otkrio da je korona virus "ubio" celu njegovu platu.

- Prijatelji, većina vas zna da sam slobodan producent. Korona virus je na neodređeno vreme prekinula sezonu za moja tri klijeta od kojih mi zavisi cela godišnja plata. Tražim vašu pomoć, bilo šta što pomaže, dok ne nađem posao - zamolio je Stivens.

To je samo jedan od problema koji muče sportske novinare u SAD, drugi je zabrinutost zbog uticaja korone na pristup igračima i timovima.

Kako su se izveštaji o korona virusu počeli širiti, mnogi timovi ograničili su novinare i reportere da ulaze u svlačionice. A u SAD se boje da se to ne nastavi.

- Nećemo imati pristup na koji smo navikli, ali se nadam da će to biti samo privremeno. Novinari će morati da budu pažljiviji, agresivniji i pametniji u dobijanju informacija - rekao je novinar AP-a Majkl Đaruso.

Situacija u Evropi je nešto drugačija, mada takođe postoji bojazan od bliskog kontakta novinara sa igračima.

Miloš Degenek

Degenek se uključio u Zvezda TV iz karantina Printskrin: FK Crvena zvezda/facebook

Bili smo svedoci toga u Srbiji, kada je pre proglašenja vanrednog stanja bilo zabranjeno uzimanje izjava posle utakmica Super lige. Iako je Zajednica odredila pravila pod kojim određena televizija može da intervjuiše trenera posle meča, čak i to je izostalo.

Takođe, novinarima je bilo zabranjeno da ulaze u svlačionice košarkaša Crvene zvezde i Partizana koji su igrali svoje mečeve Evrolige i Evrokupa pre vanrednog stanja. Što je i normalno s obzirom na virus.

Skajp i društvene mreže su "najbolji prijatelji"

 

Dok novinari u SAD imaju problem da napune stranice kvalitetnom sadržajem, većina onih u Evropi na pravi način koristi svu dostupnu tehnologiju.

Skajp je "preko noći" postao najbolji prijatelj većini, jer se priče i intervju trenutno prave na taj način. Ili jednostavno preko određenih društvenih mreža.

Tako ste na Telegrafu mogli da čitate priču o "pacijentu 31" iz Južne Koreje koji ja satrao grad korona virusom, onda ispovest srpskog napadača Nikole Đurđića iz Kine, kao i Slavoljuba Srnića i Nemanje Maksimovića iz Španije.

I ostali novinari širom Evrope rade na sličan način. Dileta Leota, italijanska seksi novinarka, radi za platformu DAZN i iz svog stana svakodnevno komunicira video pozivom sa fudbalerima iz Serije A.

Dileta Leota

Dileta radi iz svog stana Foto: Instagram.com/dilettaleotta/

Tu su i aktuelne priče vezane za korona virus, ali mnogi evropski mediji iskoristili su ovaj "procep" bez utakmica kako bi podsetili na neke legendarne priče. Kakos a terena, tako i van njega.

Eto, Englezi su se baš tokom dana prisetili jednog noćnog izlaska Frenka Lamparda iz 2014. godine, ali su istovremeno i analizirali njegove potencijalne korake u narednom prelaznom roku.

Odložena takmičenja su takođe veliki udarac i za novinare. Srbija bi, na primer, baš na današnji dan igrala protiv Norveške baraž Lige nacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Taj meč, kao i sam EURO, odložen je do daljneg. Tačnije, EP za 2021. godinu, dok će se baraž verovatno igrati krajem godine.

Fudbalska reprezentacija Srbije

Foto: MN Press

Olimpijske igre - najveće planetarno sportsko takmičenje - takođe je odloženo za narednu godinu, što je izazvalo veliku pometnju mnogih sportskih redakcija. Neke su čak, na primer, morale već da rezervišu smeštaj u Tokiju i plate određeni avans.

Odlaganje nacionalnih šampionata u svim sportovima znači i da će po okončanju pandemije za novinare širom sveta tek uslediti "pakao." Jer, sve će morati da se završi u veoma kratkom roku. Dosta toga i po "pravilima" na koje je malo ko navikao.

Uprkos svemu, taj dan s nestrpljenjem čekaju skoro svi sportski novinari. Pogotovo oni u SAD koji su usko povezani sa jednom materijom, kao što je slučaj sa Rajanom Rejnoldsom koji prati samo školsku u koledž košarku.

- Radim ovo 22 godine i samo je ovako teško bilo 11. septembra za vreme terorističkog napada. Ali ni blizu kao sada - rekao je ovaj novinar iz Indijane.

Video: Srpski šampioni zajedno šalju jaku poruku: Budi i ti šampion, ostani kod kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA