≫ 

Sport je na čekanju: Poštujte preporuke, ostanite kod kuće, vežbajte i ne verujte raznim prognozama

Nova kolumna prof. Dr Nenada Dikića o problemima sporta tokom izolacije zbog korona virusa

  • 1
Serhio Ramos  trening kući Printskrin: Twitter/Real Madrid info

Desilo se ono što je jedino bilo moguće, sport je morao da se pritaji i prati preporuke ne bi li sačuvao i sportiste i gledaoce van pogubne statistike korone. Sadašnja nesnalažljivost sportskih federacija, uključujući i Međunarodni olimpijski komitet je posledica ne samo nepripremljenosti za katastrofu poput pandemije, već nemogućnosti da se lako odredi prioritet između profita i života.

Tako danas imamo situaciju da se u Škotskoj, gde je smrtnost oko 200/milion, prekida prvenstvo u fudbalu i registruje se trenutni poredak kao konačni, do toga da se u Italiji koja ima duplo veću smrtnost, prekid prvenstva smatra izdajom. Italijani kao da ništa nisu naučili iz tvrdoglavosti i nepoštovanja virusne infekcije s početka pandemije, kada ih stradalo najviše u Evropi.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

I pored toga što po bilo kojoj statistici spadaju u prvih pet oštećenih država, oni ne samo da razmišljaju o nastavku fudbalskog prvenstva, veći i održavanju Giro d’ Italia, možda baš ne sa svima etapama.

Izgleda da se slično Italijanima ponela i Amerika. Prvo su mislili da održe trenažne centre, pa su zatvorili Akademiju za mlade u fudbalu, pa NCAA ligu, pa sve redom. Iako je u NBA postojala ideja da igraju bez publike, osuđena je od igrača. Tako je Lebron rekao da košarka bez publike i nije košarka, a i pored toga što je imao oponente, nije morao mnogo da čeka da se sve prekine. Jednostavno i moćna NBA liga je morala da poštuje „lock down“ i zaustavi prvenstvo u trenutku kada SAD preuzimaju primat u najvišem mortalitetu i broju obolelih na svetu.

PARTIZAN Foto: MN Press

Sve ovo dovodi mnogo sportista u situaciju borbe za opstanak. Kako su mnogi sami priznali, pandemija ih je dočekala u četiri zida bez mogućnosti da iole redovno treniraju. Neki su pohrlili da kupe sobne tredmile ili bickile, drugi su u garažnom ili dvorišnom delu improvizovali teretane. Bilo kako bilo, u pravu su samo oni koji su nastavili sa rutinom, a to je redovno treniranje. Nemoguće je drugačije poverovati da će povratkom na teren imati iole pristojan rezultat.

Poseban problem su olimpijski sportisti. Neke od njih pratim zbog medicinskih problema, tako Alison Feliks i pored eklampsije (teško oboljenje koje ugrožava porođaj) nije odustala i imala je prilično dobru formu za sve sprinterske discipline u Tokiju.

Iako redovno trenira opravdano se pita da li će sa 35 godine moći da uradi sve što je mogla sa 34 godine. Sličnog razmišljanja su ostali olimpijski sportisti, ali su u pravu samo oni koji su nastavili da treniraju, ako ne u potpunosti, onda bar da simuliraju trening.

Svetsko prvenstvo u atletici 2019 Foto: Tanjug/AP

O Zorani Arunović sam već pisao i to je suština. Sve ovo će se zvati jednog dana - juče, ali ako ne treniraju neće moći ono što mogu danas.

Zato za kraj možda dobra preporuka Askera Jekendrupa i Majka Glesona - JEDI, KREĆI SE, SPAVAJ, pa sve ponovi (engl. Eat, Move, Sleep, Repeat).

Izbegavajte veoma duge (duže od dva sata) i preterano intenzivne treninge, jer to može umanjiti vaš imunitet. Bolje da imate intervalne treninge.

Ako planirate da trenirate, vežbajte na umerenom do visokom intenzitetu (70- 85% od maksimalne srčan frekvencije). Osigurajte adekvatan unos ugljenih hidrata pre i tokom vežbanja kako biste ograničili stepen i ozbiljnost imunološke depresije izazvane vežbanjem.

Konzumirajte sportska pića tokom vežbanja ne samo da sprečite dehidraciju, već zbog održavanja lučenja pljuvačke.

Pljuvačka sadrži nekoliko proteina sa antimikrobnim svojstvima, uključujući imunoglobulin A, lizozim, amilazu itd. Izbegavajte naporne vežbe nekoliko dana ako imate simptome gornjih disajnih puteva poput grebanja u grlu, kijavice ili začepljenog nosa.

Izbegavajte sve vežbe osim hodanja ako osetite simptome kao što su bol u mišićima / zglobovima, glavobolja i generalizovani osećaj slabosti. Izbegavajte dijete za smanjenje telesne težine u uslovima izolacije.

Ukoliko se drži dijeta treba da se osigura adekvatni unosi proteina i mikronutrijenata. Uopšteno, multivitaminski / mineralni dodaci širokog opsega najbolji su izbor za podršku ograničenom unosu hrane.

veliki  hriscanski pravoslavni post, posna hrana, religija, Foto: Shutterstock

Jedite voće najmanje pet puta nedeljno, jer je redovan unos voća povezan sa manjom učestalošću infekcija.

Osigurajte adekvatan unos energije u ishrani, proteine i esencijalne mikronutrijenate.

Unosite vitamina D3 od 1.000 do 4.000 IU / dan ili 25-100 µg / dan.

Delotvornost većine takozvanih dijetetskih imunostimulanata nije potvrđena. Visoke dnevne doze vitamina C (do 1000 mg) nisu generalno opravdane, ali pojedinci koji imaju intenzivan trening i / ili vežbaju u hladnom okruženju mogu imati neku korist u sprečavanju respiratornih infekcija.

Međutim, postoje ograničeni dokazi da neki flavonoidi (npr. kvercetin u dozi od 1 g dnevno) ili pića koja sadrže flavonoide (npr. bezalkoholno pivo, zeleni čaj) i laktobacilus i / ili bifidobakterijumi probiotici (dnevne doze od ~ 1010 živih bakterija) mogu smanjiti učestalost respiratorne infekcije kod fizički aktivnih ljudi ili onih koji su pod stresom.

Osigurajte adekvatan san (preporučuje se najmanje osam sati noću).

Umesto zaključka bih rekao - „Poštujte preporuke, perite ruke, držite distancu, ostanite kod kuće, vežbajte i ne verujte raznim prognozama“. Povratak na teren biće moguć kada se stvore uslovi, a do tada je važno da ostanete prisebni i u kondiciji. Možda su pravoj prognozi najbliži španski stručnjaci, koji kažu da pravih takmičenja neće biti pre početka sledeće godine.

(Prof.dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA